Антиоксиданты в чае матча: перечень и влияние

Антиоксиданти в чаї матча: перелік і вплив

Щоб визначити, які антиоксиданти в чаї матча присутні у найбільшій кількості, в першу чергу необхідно згадати, що за своєю суттю він відноситься до зелених чаїв. Тобто, виробляється з аналогічної сировини, проходить практично ідентичну обробку (за деякими винятками, нам відомими), але на фінальній стадії виробництва подрібнюється до стану дуже дрібного порошку. Значить, при оцінці його антиоксидантного потенціалу варто брати за основу базові характеристики зеленого чаю, але все цифрові позначення множити в кілька разів. Адже коли ви п’єте матча, то «випиваєте» чайний лист цілком: всі корисні речовини потрапляють в настій й нічого не втрачається в процесі екстракції.

Про антиоксиданти зеленого чаю

Зелений чай дійсно володіє значним антиоксидантним потенціалом завдяки високому вмісту не окислених поліфенолів. Цілющість цих натуральних речовин рослинного походження максимальна в свіжому листі. Коли воно проходить тривалу ферментацію, поліфеноли руйнуються та знижуються антиоксидантні властивості напою.

Щоб зберегти достовірність даних, необхідно сказати, що ферментовані чаї теж містять антиоксиданти, але іншого штибу – це теарубігіни і теафлавіни. Дані речовини утворюються шляхом конденсації, коли в процесі ферментації природні катехіни окислюються. І практично не поступаються природним поліфенолам у ефективності, різниця тільки в їхній кількості. Тому чорний чай, пуер, улун сильної та середньої ферментації також служать джерелами ефективних антиоксидантів, але не в такій великій кількості, як зелений чай. І вже тим більше не можуть зрівнятися за кількісним показником з матча.

Які антиоксиданти містяться в зеленому чаї і матча

Науці відомо близько 4000 видів речовин з антиоксидантними властивостями. І зелений чай входить в число продуктів з максимальним їх вмістом. Ось основні антиоксиданти зеленого чаю:

  • епікатехін;
  • катехін;
  • епігаллокатехін;
  • епікатехінгаллат;
  • галлокатехін;
  • епігаллокатехін галлат.

Найбільш високий вміст відзначається у останнього антиоксиданту – від 9 до 13% на 1 г сухої речовини. Іншими словами, в сухому зеленому чаї близько 1,3% ваги доводиться на один з найпотужніших антиоксидантів в світі. Але звичайне заварювання не дозволяє домогтися його 100% екстракції в настій. Навіть 50% антиоксидантів зеленого чаю не влучає у напій, коли ви п’єте звичайний зелений чай. Але ж ми пам’ятаємо, що мова в цій статті – про антиоксиданти чаю матча, на який проблема екстракції корисних речовин не поширюється. Тому що ви споживаєте всередину весь чайний лист в подрібненому вигляді та отримаєте ті самі 100% антиоксидантів з його складу, що в перерахунку становить близько 300-400 мг на склянку чаю.

Яка користь від такої кількості антиоксидантів?

Колосальна. У найширшому сенсі антиоксиданти – це основні захисники нашого організму, тому що вони захищають біохімічні клітинні структури від руйнівного впливу вільних радикалів. Саме вільні радикали «відповідальні» за більшу частину мутацій в клітинах, через що згодом розвиваються онкологічні захворювання. Утворення вільних радикалів відбувається постійно через вірусне й токсичне навантаження, стреси, погану екологію та ін. Щоб організм міг їх вчасно нейтралізувати, необхідні антиоксиданти. Й чим складніші умови, в яких ми живемо, тим більше антиоксидантів потрібно отримувати щодня.

Попри те, що чай – не єдине джерело антиоксидантів (вони є в цибулі, часнику, ягодах, фруктах тощо), дослідження доводять, що жителі Європи близько 60% антиоксидантів отримують саме з нього. Тому найпростіший спосіб отримувати ці речовини – пити чай. А найвірніший спосіб отримувати їх у достатній кількості – пити матча, тому що разом з ним ви отримуєте 100% корисних речовин чайного листя. А це в 10 разів більше, ніж при вживанні будь-якого виду чаю.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.