Блакитний матча – новий суперфуд, який дуже швидко набув популярності у всьому світі. Однак епітет «новий» до нього слід застосовувати обережно, тому що новою стала тільки його форма, тоді як сировина – стара, навіть стародавня. По суті, блакитний матча – сучасне прочитання традиційного тайського синього чаю Анчан. Чаю народного, не елітарного, а широко використовуваного усіма прошарками населення Таїланду.
Анчан – напій з висушених квітів тропічної ліани з однойменною назвою. Коли в Таїланд прибули європейці (а це сталося через сторіччя з того моменту, як Анчан став частиною повсякденного життя тайців), вони класифікували цю рослину, давши їй офіційну ботанічну назву – Кліторія трійчаста, яку ще називають Метеликовим горошком. Рослина формує красиві, яскраві синьо-фіолетові квіти: їх збирають у пік цвітіння на світанку, сушать у природних умовах, не мнучи, а у випадку з матча – ще й перетирають в жорнах до стану пудри.
Блакитний матча має насичений пильно-синій колір. Відрізняється ніжним квітковим смаком з ледь відчутною солодкістю післясмаку, тому пити його легко і приємно. Причому готувати можна не тільки звичайний чай на основі води, але й такі популярні сьогодні Айс матча латте або гарячий матча-латте з будь-яким молоком. А, крім того, додавати до випічки, морозива, пудингів, смузі-боулів, йогуртів, коктейлів та інших страв або напоїв.
Трохи історії
Анчан – не просто повсякденний напій тайців, а один з елементів їхньої культури. У народному епосі існують фантастичні легенди про його появу. Також його використовують для приготування аюрведичних лікарських препаратів. І при цьому вільно та на свій розсуд вживають, як щоденний напій або при необхідності.
Блакитний матча в силу особливостей виробництва є «посиленою» версією Анчан: всі властивості цього чаю в порошковому вигляді посилені в кілька разів, як і у випадку з зеленим матча, тому що відсутня проблема екстракції і заварка поглинається повністю. Тому з ним слід обходитися трохи обережніше – чому, читайте в наступному пункті.
Про користь та шкоду блакитного матча
Блакитний матча – абсолютно натуральний, але при цьому дуже ефективний антиоксидант і релаксант. Він швидко допомагає розслабитися, позбутися від м’язового перенапруження. А в довгостроковій перспективі допомагає впоратися з наслідками щоденних стресів – знижує рівень кортизолу, сприяє відновленню нервових тканин, покращує настрій, позбавляє від дратівливості.
А крім того цей чай:
- активізує вироблення природного колагену і еластину – при постійному вживанні блакитного матча зберігається хороший тургор шкіри, повільніше формуються зморшки і заломи. Також відновлюється еластичність судин, очищаються їхні стінки, прискорюється кровообіг;
- насичує антиоксидантами, зокрема проантоцианідином, який допомагає знижувати внутрішньоочний тиск і таким чином покращує стан очей при глаукомі, пошкодженнях сітківки;
- прискорює ріст волосся, насичує його поживними речовинами і запобігає швидкому розпаду пігментів (сивина з’являється пізніше);
- має легку протизапальну дію, допомагає полегшити системний біль;
- покращує якість роботи травної системи завдяки здатності зв’язувати та виводити токсини, а також великій кількості клітковини.
Можлива шкода від матча пов’язана тільки з несвоєчасністю його вживання. Так, напій досить швидко і ефективно розслаблює незалежно від часу доби – з’являється невелика сонливість, неуважність, глибокий спокій аж до відстороненості. Самі по собі ці стани не несуть небезпеки, якщо ви п’єте чай перед сном, але можуть стати причиною великих і маленьких неприємностей. Ось тільки провини матча в цьому немає. Якщо ви будете правильно пити блакитний матча – у другій половині дня, а краще за 2 години до сну, – гарантовано отримаєте тільки користь. Також напій слід з обережністю вживати вагітним та жінкам, що годують.