Чай матча для кондитера – справжня знахідка, оскільки допомагає вирішити відразу декілька завдань, які можуть перед ним стояти. Звичайно ж, якщо кондитер зацікавлений в тому, щоб рости в професійному плані, вчитися роботі з новими інгредієнтами, експериментувати зі смаком, кольором, ароматом, текстурою своїх десертів.
Чому матча ідеальний для кондитерських експериментів?
Поняття експерименту в кондитерській справі – річ складна. У пошуках нових рецептів кондитер може змінювати колір продуктів, їхній смак, структуру та аромат. Звідси й випливає основна цінність матча – він є інструментом впливу у кожному з перерахованих напрямків. І ось чому оптимально підходить для використання в кулінарії:
- це стійкий і абсолютно безпечний барвник для всіх видів кондитерських виробів. Чай загалом розрахований на контакт з гарячою водою, тому при нагріванні й випіканні зберігає насичений колір. Ще він відрізняється виключно натуральним складом та може вільно використовуватися в їжу;
- чудово відтіняє солодкі десерти. Деякі з них можуть бути досить солодкими, а трав’янистий смак матча з легкою гіркуватістю допомагає їх врівноважити, зробити менш солодкими й більш приємними;
- прекрасно поєднується з більшістю продуктів. Тут мова і про смак, і про засвоюваність. Смак матча можна назвати «золотою серединою» – він досить виражений, щоб не губитися в какофонії інших смакових відтінків, й досить нейтральний, щоб не «забивати» смаки інших продуктів. Також він може поєднуватися з молочними продуктами, будь-якими підсолоджувачами, фруктами, ягодами, не впливаючи на якість їх засвоєння;
- може бути легко включений в структуру десертів. Деякі десерти (муси, кремчіз, зефір, ганаш, шоколад і ін.) мають дуже ніжну та однорідну текстуру. Якщо додати до них продукти з грубим зерном, смак таких десертів постраждає. Матча ж відповідає їм за текстурою, отож тільки збагатить й поліпшить її;
- підходить для приготування будь-яких десертів. Можна до безкінечності перераховувати страви й компоненти, які можна готувати з використанням чаю матча: шоколад, ганаш, кремчіз і будь-який крем в принципі незалежно від виду, морозиво, бісквітні торти, чізкейки, капкейки, маффіни, суфле, зефір, макаронс, будь-які тістечка, муси, трюфелі і цукерки. Йому знайдеться місце в желе, печиві, тартах й будь-яких інших стравах, які можна зарахувати до розряду кондитерських виробів.
Все перераховане пояснює, чому кондитери усього світу щиро полюбили чай матча і охоче використовують його у своїй практиці, відкриваючи все нові й нові грані його застосування. Перевірені рецепти з чаєм Матча тут
Правила використання матча у кулінарії
Тонка структура матча накладає певний відбиток на особливостях його застосування. Вкрай не рекомендується використовувати в процесі приготування сухий чай: потрапляючи у вологе середовище, він береться грудками, які потім дуже важко розбити. І не вийде ігнорувати в готовій страві: в текстурі ніжних страв вони будуть дуже помітними і з вигляду, і за смаком. Тому, щоб отримати рівномірний колір і смак, бажано додавати до кондитерських виробів вже приготований чай.
Для цього необхідно заварити чай за рецептом – 1 столову ложку порошку заливаєте 150 мілілітрами охолодженого до 80°C окропу й збиваєте до однорідності за допомогою вінчика (електричного або бамбукового). Можете збільшувати кількість чаю й змінювати кількість рідини, доки не отримаєте потрібний колір й смак. Якщо матча використовується для приготування холодних десертів, його бажано охолодити. В іншому ж чай матча для кондитера не створює дискомфорту в процесі приготування, а лише відкриває завісу над незліченною кількістю кулінарних можливостей.