Чай с ароматизаторами – какими бывают добавки?

Чай з ароматизаторами – якими бувають добавки?

Не всі сорти чаю мають виражений смак та запах, тому існування чаю з ароматизаторами не викликає питань. Це такий елегантний спосіб зробити корисний напій приємнішим, розкрити нові грані його смаку або збагатити, підкреслити існуючі. Звісно, ​​що в середовищі шанувальників чаю часто звучить трохи снобська думка про те, що поважати чай – значить пити його в чистому вигляді. А штучне подсолоджування або ароматизація – варварство, неотесаність й взагалі гідне осуду. Але чи так це? Невже ароматизация дійсно в корені «вбиває» чай, каменя на камені не залишаючи від його природних характеристик.

Сноби проти виробника

Говорити про те, що виробники чаю ніколи не ароматизують чай – значить лукавити. Тому що елементи ароматизації в процесі виробництва все-таки присутні. Наприклад, фермери свідомо садять поруч з плантаціями фруктові дерева, щоб в період цвітіння останніх чайні кущі вбирали ці запахи. Так, вплив незначний, але подібне сусідство позитивно впливає на якість напою.

А в деяких випадках воно навіть необхідне. Наприклад, кущі для виробництва оригінального жасминового улуну ростуть в тісному сусідстві з кущами жасмину, який в період цвітіння має настільки сильний та щільний аромат, що буквально просочує ним лист. Крім того, ефект додатково підсилюється, коли чай змішують з квітами жасмину – це або свіжі квіти, які в’ялять разом з листом до обсмажування, або висушені квіти, які змішують вже з готовим продуктом. Тому ароматизація часом присутня в традиції, каноні приготування деяких сортів.

Способи ароматизації

За великим рахунком всі добавки бувають або натуральними, або синтетичними. У ряду випадків вони змінюють не тільки смак та запах напою, а й розширюють профіль його корисного впливу. Існує кілька способів зміни запаху чаю.
Перший спосіб, описаний вище щодо жасминового улуна, називається натуральною ароматизацією. Другий спосіб передбачає використання натуральних добавок – це купажування сухих інгредієнтів та готового чаю.
Третій спосібароматизація натуральними екстрактами. Таким чином готують молочний улун або Ерл Грей. У першому випадку випарюють молоко, у другому – сік плодів бергамоту. Додатковий запах виходить досить сильним, але ніколи не перебиває власний запах чаю.
Четвертий спосібсинтетична ароматизація. Найменш бажаний, але в більшості випадків безпечний спосіб додати напою нового смаку. У такому випадку можуть використовуватися ті ж смакові добавки, які застосовують, скажімо, у виробництві газованих напоїв, випічки, цукерок, шоколаду. Шкоди від нього не буде, але й особливої ​​користі теж – синтетична обробка губить природні ноти смаку, тому у виробництво рідко потрапляє якісна сировина (здебільшого це чай старого врожаю, неправильного зберігання та ін.).

Якими бувають добавки

В процесі натуральної ароматизації (три перших способи) використовують такі різновиди добавок:

  • квіти – висушені бутони та/або пелюстки жасмину, троянди, ромашки, півонії, лаванди, календули, волошки, хризантеми, сафлору та інших.
  • фрукти й цедра – апельсин, лимон, яблуко, саусеп, слива, персик, абрикос, вишня та ін.
  • ягоди – сушена полуниця, малина, смородина, обліпиха, ягоди годжі, шипшина, журавлина, суниця, ожина, чорниця, лохина.
  • лікарські трави – м’ята, чебрець, меліса, материнка, звіробій, шавлія, верес та їм подібні.
  • спеції – кардамон, гвоздика, бадьян, кумін, імбир, ваніль, кориця, аніс та ін.
  • натуральні масла – масло бергамота, лимона, м’яти, апельсина, різних тропічних фруктів.
  • листя плодових дерев й кущів – рідко, але в складі може бути присутнім сушене листя вишні, смородини, ожини.

Перераховані добавки – найпоширеніші, але в дійсності для ароматизації використовується набагато більше компонентів, особливо локальних (наприклад, насіння лотоса, джекфрут, гуава і ін.). Адже ароматизація – це не сучасна пошесть, для багатьох культур пити «модифіковані» напої є нормою. Тому не варто розглядати чай з ароматизаторами, як «неканонічне зло», адже серед цих різновидів можна відшукати справжній скарб.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.