Чаи для детей

Чаї для дітей

Чаї для дітей – складне питання, з яким стикається, мабуть, кожен шанувальник чаю, що пізнав батьківство. Знаючи про користь якісного китайського, японського, індійського чаю, про оригінальне походження товарів нашого інтернет-магазину, складно втриматися від того, щоб не ввести його до раціону дитини поряд з водою, соками, компотами. Але чи варто це робити? Давайте розбиратися.

З медичної точки зору

Загальноприйнята рекомендація відносно будь-якого чаю (чорного, зеленого, білого та ін.) у дитячому раціоні – вводити подібні продукти варто після трьох років. До цього віку можна використовувати спеціальні дитячі чаї на основі трав й фруктів. У цього обмеження є три основні причини, ім’я яким – танін, теїн та щавлева кислота.

Танін

Танін – специфічна дубильна речовина, що міститься в чаї. Особливо багато його в чорних, ферментованих різновидах чаю, які готують із зрілих чайних листів й де за рецептурою використовуються тонкі стебла рослин. Танін має яскраво виражену в’яжучу дію, й зв’язує не лише токсини, алкалоїди, а й з’єднання заліза в травному тракті. Це може призводити до зниження рівня гемоглобіну в крові й провокувати анемію. Ще небажано, щоб дитина пила чай ​​під час їжі – той же танін вступає в реакцію з білками, формуючи нерозчинні сполуки й перешкоджаючи їх всмоктуванню в кишечнику.

Теїн

Теїн – такий же алкалоїд, як і кофеїн, але міститься він в чаї, маючи більш м’яку, але і більш тривалу збудливу дію. Позитивно впливаючи на роботу кишечника й активізуючи обмін речовин, він в той же час гальмує вироблення вітаміну D, необхідного для синтезу статевих гормонів, гормонів росту й засвоєння кальцію. Ще одне негативний ефект тривалого вживання класичного чаю дитиною – перезбудження нервової системи.

Щавелева кислота

Щавлева кислота – ще одна речовина, що міститься в листі, нехай і не в такій кількості, як дві попередні. Вона здатна знижувати ефективність засвоєння кальцію в дитячому організмі. Цікаво, що у дорослих такого впливу не спостерігається – навіть у тих, хто постійно п’є, скажімо, пуер. Винятком можуть стати хіба що ті, хто крім чаю більше взагалі нічого не п’є, навіть чисту воду. Чим загрожує дитині порушення в процесі всмоктування кальцію? Проблемами з ростом кісток й зубів.

Як давати чай дитині від 3-х років

Важливо розуміти, що рекомендація щодо трьох років діє на території Європи і України. У країнах, де традиційно сильна чайна культура, ніхто й не чув про подібні обмеження – жителі високогірних сіл, які вирощують чай, вільно поять ним своїх дітей. Й ще ніхто не оголосив про епідемію ламких кісток або поганих зубів у китайських дітей. Тому рекомендацію слід сприймати саме як рекомендацію. Чай – не отрута і якщо не дитині хочеться спробувати, що в чашці у мами чи тата, можна вільно дати їй зробити кілька ковтків. А дітям старше 3-х років можна давати його, дотримуючись наступних рекомендацій:

  1. давати чай можна не частіше 1-2 разів на день;
  2. настій повинен бути слабким, вдвічі або втричі слабшим за напій, звичний для дорослого;
  3. слід уникати сортів зі слабкою або занадто сильною ферментацією – в білому й зеленому чаї занадто багато теїну, а в пуері – дубильних речовин. Оптимальне рішення – якісний чорний чай чи улун середньої ферментації;
  4. якщо дитина п’є напій в чистому вигляді, давати його без жодних добавок. В іншому випадку можна злегка підсолодити натуральним медом.

Обираючи чаї для дитини, віддайте перевагу преміальним або органічним сортам, якість яких контролюється на всіх рівнях й офіційно підтверджується.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

X
Заполните форму и отправьте и мы обязательно свяжемся с Вами в кратчайшие сроки.
Укажите, пожалуйста, номер телефона.
Мы свяжемся с вами в ближайшее время!
+38 (999) 999-9999