Можно пить чай во время еды?

Чи можна пити чай під час їжі?

Насправді, з точки зору нашого організму це питання потрібно було б сформувати інакше — чи можна пити чай під час та після їжі? Вся рідина, яка потрапляє до шлунку під час прийняття їжі та відразу після закінчення трапези, однаково впливає на обмінні процеси. Уникнути цього впливу можна тільки в тому випадку, якщо між трапезою і чаюванням пройшло як мінімум півгодини. Отже, якщо різниці — під час або відразу після — немає, то про який саме вплив мовиться? Забігаючи наперед, скажемо, що у цього рішення є і позитивні, і негативні сторони.

Чи можна пити чай під час їжі

Причини відмовитися від поєднання чаювання та прийняття їжі лежать і в площині напою, як рідини, і визначаються безпосередньо особливостями всіх сортів чаю через їхнє походження:

  • Чим більше рідини, тим гірше. Дієтологи й нутриціологи в цілому не радять пити будь-які рідини під час їжі. Порада стосується не тільки чаю, але і води, кави, соків, молока. Чим більше рідини потрапляє до шлунка разом з їжею, тим нижча концентрація шлункового соку в ньому. Що в близькій перспективі загрожує травними проблемами — тяжкість, печія, відрижка можуть виникати внаслідок недостатньої кислотності або постійних змін параметру кислотності шлункового соку. У віддаленій перспективі це може призвести до зараження паразитами, грибками, патогенними бактеріями. У шлункового соку є і бар’єрна функція: він повинен бути концентрованим досить, щоб всі перераховані товариші просто не витримували такого сусідства й руйнувалися на шляху до кишківника.
  • Антиоксиданти чаю засвоюються гірше. Отримуючи занадто багато поживних речовин за один раз, організм не може засвоювати їх в повному обсязі через брак травних ферментів. Але цей параметр теж індивідуальний — все залежить від якості вироблення жовчі, природної швидкості метаболізму, відсутність запалення в кишківнику.
  • Дубильні речовини + кофеїн = прощавай, залізо. Насправді цей тандем перешкоджає засвоєнню не тільки заліза, але й багатьох інших вітамінів та мінералів. Потрапляючи до травного тракту, вони вступають в хімічну реакцію з рядом мінералів, зв’язують їх і утворюють сполуки, які людський організм, на жаль, засвоїти не здатний. Так утворюються дефіцити ряду вітамінів і мінералів.

Здавалося б, настільки серйозні аргументи, що варто назавжди відмовитися від поєднання чаювань і приймань їжі. Але у процесу виявилося й кілька переваг.

Причини налити собі чайку під час сніданку

Крім того, що запивати чаєм їжу — банально смачно, це ще й корисно:

  • Прощавай, цукор. Важлива здатність будь-якого виду чаю — зниження глікемічного індексу продуктів. У різних сортів ця здатність виражається з різною силою, але будь-який чай дійсно здатний зробити більш корисним навіть фаст фуд. Цей механізм найбільше помітний у зеленого матча, оскільки в його складі є достатньо клітковини, яка і спрацьовує, як буфер. Але не тільки вона здатна надавати подібний вплив. Тому, якщо їсти ранковий бутерброд з білим хлібом і запивати його чаєм, рівень цукру в крові буде нижчим, ніж за відсутності напою.
  • Пригнічення апетиту. Під час екстракції настій насичується не тільки антиоксидантами і кофеїном, а й поживними речовинами. Наприклад, в чайному листі є білок, вуглеводи, трохи природних цукрів. І всі вони починають додатково насичувати тіло в поєднанні з їжею, тому з чаєм наїдаєшся швидше. Та й без їжі чай непогано живить через наявність в листі всього перерахованого.
  • Ну, і звичайно, чай здатний прискорювати обмінні процеси. Завдяки цьому він допомагає швидше перетравлювати їжу, позбавляє від відчуття тяжкості, якщо довелося пообідати чимось жирним, допомагає позбавлятися від зайвої ваги, зокрема, прискорює саме ліпідний обмін і змушує тіло для отримання енергії використовувати вже сформовані жирові клітини.

Що перший, що другий перелік причин виглядає переконливо і не дозволяє дати однозначну відповідь на озвучене питання. Вона, ймовірно, залежить від контексту. Якщо у конкретної людини є проблеми з травленням або поки не виходить вибудувати здоровий раціон, вона може обрати пити чай під час їжі. Якщо ж подібних проблем немає, але важливо отримувати максимум поживних речовин з харчові продукти, логічно розвести приймання їжі та чаювання.

Вгору^

-30%
56 грн1 700 грн

Гречаний чай із зерен молодої "молочної" гречки. М'який і солодкий смак з ароматом шоколадного печива зі спеціями. Відновлює сили і зміцнює імунітет. Для будь-якого часу доби.

HIT!
205 грн4 200 грн

Зелений чай Матча Церемоніал (Японія, Удзі, Кіото). Сорт 5А, яскравий зелений колір, найтонший помел. Збивається в густу стійку піну. Смак повний і глибокий, з м'яким фруктовим присмаком. Енергія і бадьорість до 8 годин.

180 грн1 600 грн

Елітний розсипний шу пуер "Золоті бруньки" з добірних верхівок чайних листів. Горіхові ноти з солодкуватим присмаком в'яленого чорносливу. Потужний і збадьорюючий пуер з енергією Ча Ци на кожен день

115 грн1 040 грн

Елітний китайський білий чай з квітами жасмину. Нормалізує обмін речовин, піднімає настрій, бадьорить.  М'який освіжаючий чай для будь-якого часу доби.

HIT!
130 грн1 190 грн

Виключно молоді чайні листочки із золотистою брунькою. Насичений пряний смак з карамельною терпкістю післясмаку і ароматом кураги, чорносливу та лісового горіха. Має осаджуючий і протизапальний ефект.

125 грн1 250 грн

Квіти чайної троянди з м'яким квітковим смаком і солодким ароматом. Зміцнюють імунітет, очищають, допомагають при набряках. Можна пити в чистому вигляді або використовувати як добавку до чаю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.