Можно ли пить чай во время еды?

Чи можна пити чай під час їжі?

Насправді, з точки зору нашого організму це питання потрібно було б сформувати інакше — чи можна пити чай під час та після їжі? Вся рідина, яка потрапляє до шлунку під час прийняття їжі та відразу після закінчення трапези, однаково впливає на обмінні процеси. Уникнути цього впливу можна тільки в тому випадку, якщо між трапезою і чаюванням пройшло як мінімум півгодини. Отже, якщо різниці — під час або відразу після — немає, то про який саме вплив мовиться? Забігаючи наперед, скажемо, що у цього рішення є і позитивні, і негативні сторони.

Причини відмовитися від поєднання чаювання та прийняття їжі

Ці причини лежать і в площині напою, як рідини, і визначаються безпосередньо особливостями всіх сортів чаю через їхнє походження:

  • Чим більше рідини, тим гірше. Дієтологи й нутриціологи в цілому не радять пити будь-які рідини під час їжі. Порада стосується не тільки чаю, але і води, кави, соків, молока. Чим більше рідини потрапляє до шлунка разом з їжею, тим нижча концентрація шлункового соку в ньому. Що в близькій перспективі загрожує травними проблемами — тяжкість, печія, відрижка можуть виникати внаслідок недостатньої кислотності або постійних змін параметру кислотності шлункового соку. У віддаленій перспективі це може призвести до зараження паразитами, грибками, патогенними бактеріями. У шлункового соку є і бар’єрна функція: він повинен бути концентрованим досить, щоб всі перераховані товариші просто не витримували такого сусідства й руйнувалися на шляху до кишківника.
  • Антиоксиданти чаю засвоюються гірше. Отримуючи занадто багато поживних речовин за один раз, організм не може засвоювати їх в повному обсязі через брак травних ферментів. Але цей параметр теж індивідуальний — все залежить від якості вироблення жовчі, природної швидкості метаболізму, відсутність запалення в кишківнику.
  • Дубильні речовини + кофеїн = прощавай, залізо. Насправді цей тандем перешкоджає засвоєнню не тільки заліза, але й багатьох інших вітамінів та мінералів. Потрапляючи до травного тракту, вони вступають в хімічну реакцію з рядом мінералів, зв’язують їх і утворюють сполуки, які людський організм, на жаль, засвоїти не здатний. Так утворюються дефіцити ряду вітамінів і мінералів.
    Здавалося б, настільки серйозні аргументи, що варто назавжди відмовитися від поєднання чаювань і приймань їжі. Але у процесу виявилося й кілька переваг.

Причини налити собі чайку під час сніданку

Крім того, що запивати чаєм їжу — банально смачно, це ще й корисно:

  • Прощавай, цукор. Важлива здатність будь-якого виду чаю — зниження глікемічного індексу продуктів. У різних сортів ця здатність виражається з різною силою, але будь-який чай дійсно здатний зробити більш корисним навіть фаст фуд. Цей механізм найбільше помітний у матча, оскільки в його складі є достатньо клітковини, яка і спрацьовує, як буфер. Але не тільки вона здатна надавати подібний вплив. Тому, якщо їсти ранковий бутерброд з білим хлібом і запивати його чаєм, рівень цукру в крові буде нижчим, ніж за відсутності напою.
  • Пригнічення апетиту. Під час екстракції настій насичується не тільки антиоксидантами і кофеїном, а й поживними речовинами. Наприклад, в чайному листі є білок, вуглеводи, трохи природних цукрів. І всі вони починають додатково насичувати тіло в поєднанні з їжею, тому з чаєм наїдаєшся швидше. Та й без їжі чай непогано живить через наявність в листі всього перерахованого.
  • Ну, і звичайно, чай здатний прискорювати обмінні процеси. Завдяки цьому він допомагає швидше перетравлювати їжу, позбавляє від відчуття тяжкості, якщо довелося пообідати чимось жирним, допомагає позбавлятися від зайвої ваги, зокрема, прискорює саме ліпідний обмін і змушує тіло для отримання енергії використовувати вже сформовані жирові клітини.

Що перший, що другий перелік причин виглядає переконливо і не дозволяє дати однозначну відповідь на озвучене питання. Вона, ймовірно, залежить від контексту. Якщо у конкретної людини є проблеми з травленням або поки не виходить вибудувати здоровий раціон, вона може обрати пити чай під час їжі. Якщо ж подібних проблем немає, але важливо отримувати максимум поживних речовин з харчові продукти, логічно розвести приймання їжі та чаювання.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.