Якщо ви лише збираєтеся спробувати головний суперфуд сучасності – блакитну матчу, вам буде корисно знати, чим блакитна матча відрізняється від зеленої. Ми раніше вже говорили, що використовувати словосполучення «блакитна матча» по відношенню до тайського синього чаю у формі порошку справедливо. Тому що воно вказує не на походження, а на форму напою – з японського «маття» перекладається, як «перетертий».
Але критично важливо розуміти, що блакитну та зелену матчу пов’язує тільки назва. В іншому – це абсолютно різні напої й справа не лише в кольорі:
1. Країна походження
Зелений матча має китайське коріння, але на даний момент є невід’ємною частиною японської культури й еталонним вважається тільки чай, вирощений на Японських островах. Без нього не можна уявити не тільки традиційну чайну церемонію, а й повсякденне життя японців.
Блакитна матча – не менш традиційний напій, але не для японців, а для тайців. Окремої чайної церемонії для нього не передбачено, але жителі Таїланду століттями п’ють блакитний чай й використовують його як ліки згідно аюрведичному вченню.
2. Сировина
Блакитна матча – це квітковий чай, що складається з висушених та перетертих на порошок пелюсток рослини Анчан (Кліторія трійчаста, Метеликовий горошок).
Зелений матча – це чай в класичному розумінні цього слова. Тобто, отриманий з листя рослини роду Камелія. Причому кущі перед збором обов’язково затінюється, листя збирається та оброблюється вручну, а потім перемелюється на тонку пудру в особливих кам’яних жорнах.
3. Вплив на організм
Завдяки своїй пудровій формі обидва сорти володіють значним та вираженим впливом на організм: корисні речовини не втрачаються під час екстракції, все потрапляє до організму. Різниця лише в типі корисних речовин. Блакитна матча багата ефірними маслами, є прекрасним релаксантом та засобом, що продовжує молодість шкіри. Також вона захищає від ранньої сивини, допомагає довше зберегти гостроту зору, використовується в терапії глаукоми (вживання блакитної матчі допомагає знизити внутрішньоочний тиск і відновити зір).
Зелений матча – чемпіон за вмістом теїну і катехінів, тому прекрасно тонізує й вважається гарним профілактичним засобом від раку. Також він благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, підвищує еластичність судин, очищує їх від холестеринових бляшок. Ще – прискорює обмінні процеси, допомагає налагодити ліпідний обмін і прискорити процес спалювання жирових відкладень. Також вживання зеленого матча підвищує когнітивні функції мозку, сприяє поліпшенню пам’яті, підвищенню уважності. Зелений матча в буквальному сенсі робить людину більш інтелектуальною.
4. Органолептичні характеристики
Смак зеленого матча м’який, трав’янистий, з характерною для зелених чаїв терпкістю, яку надають дубильні речовини. Також в ньому присутня легка солодкість, яку забезпечує саме порошкова структура напою. Його аромат – також типовий для зеленого чаю. Свіжий, з домішкою ароматів лугових трав, сухофруктів, прянощів.
Смак блакитної матча менш виражений, хоча, безсумнівно, дуже приємний. У ньому повністю відсутня гіркота, а от легка солодкість – присутня. Як і фруктові, вершкові, карамельні ноти: слабкі, але приємні, зовсім не відразливі. Аромат найбільше нагадує подих свіжого весняного вітру, що доносить запахи квітучих дерев.
При цьому заварювати блакитну й зелену матчу можна одними і тими ж способами – готувати чай на воді, заварювати матча-латте або холодний айс латте. Адже важливо не тільки те, чим блакитна матча відрізняється від зеленої, а ще й те, що вони складають ідеальний тандем напоїв, один з яких допомагає налаштуватися на робочий лад вранці, а другий – розслабитися після напруженого робочого дня й підготуватися до сну.