У найширшому сенсі Матча можна розділити на дві широкі категорії:
- Сорти церемоніальної якості, які зазвичай описують як ті, що підходять для використання в традиційних чайних церемоніях;
- Сорти кулінарної якості, які, в свою чергу, придатні для використання в якості інгредієнта в рецептах напоїв або десертів.
Щоб краще зрозуміти різницю, можна провести паралелі з виноробством – якщо церемоніальні сорти можна порівняти з вживанням прекрасного вина, то кулінарні – з його приготуванням.
Церемоніальні маття, як і хороше вино, мають тонкий смак й високо цінуються за елегантні нюанси смакових характеристик. Вони оптимально підходять для самостійного приготування з водою або з дуже невеликою кількістю молока. Використання матча церемоніальної якості як кулінарного інгредієнта аналогічно наливанню дорогої пляшки Echezeaux в соус для пасти – делікатні аромати все одно загубляться, і елітний напій буде витрачений даремно, що економічно недоцільно.
Кулінарні маття, з іншого боку, більш міцні й гіркуваті на смак. Використовуючи ту ж аналогію, пити кулінарний матча – все одно, що вживати вино виключно кулінарного призначення. Смак буде не з найприємніших. Проте, при використанні в рецептах кулінарна матча володіє достатньою інтенсивністю, щоб не губитися на тлі інших інгредієнтів та наділяти страву особливим смаком. Тому кулінарні види, як правило, використовуються в рецептах напоїв та десертів з маття, починаючи від латте, смузі, морозива, й закінчуючи шоколадом, а також іншими кулінарними витворами.
Якщо оцінювати матчу Церемоніал і кулінарну матчу з позиції виробничих особливостей, можна побачити такі фактори, що впливають на виникнення помітних відмінностей:
Врожай
Церемоніальні сорти виробляють тільки з кращих листочків весняних і літніх зборів. Для кулінарних різновидів частіше використовується сировина з другого збору, якість якої помітно нижче.
Тип сировини
Матча церемоніального якості складаються тільки з молоденьких листочків, які ростуть у верхній частині чайних кущів – вони м’якші та солодші. А ось кулінарні сорти містять листя, яке росте на нижніх гілках кущів.
Процес фільтрації
Церемоніальні матча будуть містити тільки «найм’якішу» (і, отже, найсолодшу) частину листя; жорсткіші «стебла» і «вени» (які можуть мати гіркий смак) відфільтровані. Кулінарні матча можуть містити ці більш жорсткі частини листя.
Процес подрібнення
Сировину для Матча Церемоніал перетирають на гранітних млинах дуже ретельно і повільно, на низьких оборотах – це довгий і трудомісткий процес. Щоб отримати 30 г порошку, необхідно протягом години безперервно змелювати листя. Подрібнення кулінарної матчі, як правило, відбувається на високих швидкостях, в автоматизованих машинах з металевими кульками.
Зрозуміло, при настільки різному підході до виробництва, матча церемоніальної та кулінарної якості будуть рішуче відрізнятися одна від одної. І мова не про те, що один чай – хороший, а інший – поганий. Просто вони створені з різною метою й допомагають вирішувати різні завдання.
Якщо ви хочете відчути максимально чистий смак чаю матча, оцінити всі відтінки його аромату, спробувати провести традиційну чайну церемонію – вам потрібен Матча Церемоніал або Матча Преміум Еліт. Якщо ви переслідуєте мету збагатити смакову палітру звичних страв або спробувати приготувати рецепти з матча – вибирайте сорт Матча Преміум, який в достатній мірі корисний й абсолютно точно якісний, просто злегка «не дотягує» до свого «старшого побратима».