Глютен в чае матча

Глютен в чаї матча

На хвилі загального уваги до глютену логічно задатися питанням – «А чи є глютен в чаї матча?». Аргументовану відповідь на це питання в інтернеті знайти неможливо. Тему або зовсім обходять стороною, або обмежуються коротким «Не містить глютен». Давайте разом, послідовно шукатимемо відповідь на це питання.

Віч-на-віч з глютеном

Глютен – це специфічний білок, який міститься в зернах більшості злакових культур. Ви про нього точно чули раніше, тому що глютен – це звичайна клейковина, яка при змішуванні з водою стає в’язкою, липкою й тягучою. Рослина не просто так накопичує цей білок. По-перше, білкова оболонка захищає паросток, який знаходиться всередині, від пошкоджень. По-друге, він буде служити живленням після того, як зерна потраплять в умови, які підходять для проростання.

Глютен міститься в насінні ряду зернових культур. Особливо багато його в пшениці, житі, ячмені та вівсі. Стародавні сорти пшениці типу полби, камуту, тритикале та ейнкорна містять його на порядок менше, але все ж містять. Злакові – основне джерело глютену. У насінні інших культур він зустрічається вкрай рідко та в інших кількостях, тому що інші групи рослин «наповнюють» насіння іншими поживними речовинами – наприклад, амінокислотами.

Питання шкоди

Говорити про шкоду цього білка слід з усією можливою вибірковістю, оскільки його негативний вплив пов’язаний лише тільки з наявністю у людини певних захворювань:

  • целіакії;
  • чутливості до глютену та пшениці;
  • алергії на пшеницю.

Целіакія – аутоімунне захворювання, яке діагностується не більше ніж у 1% всіх людей, що живуть на планеті. Воно пов’язане з відсутністю спеціального ферменту для перетравлення рослинного білка. Два інших зустрічаються так само рідко, характеризуючись схожими симптомами.

При будь-якому з цих захворювань відбувається наступне – ворсинки, що вкривають внутрішні стінки кишківника, контактують з клейковиною і починають злипатися, розгладжуватися. У такому стані вони не можуть повноцінно перетравлювати продукти харчування, частина поживних речовин просто проходить повз. А при тривалому впливі клейковини також можливі локалізовані запалення. В результаті виникає розлад кишківника, біль в животі, погіршуються показники крові та загальний стан людини.

Переходимо до висновків

Бачимо, що глютен справді може бути шкідливим для певної кількості людей. Тому увага до цього питання виправдана, і перевірити, чи є глютен в чаї матча, корисно:

  1. Основне джерело клейковини в природі – рослини сімейства Злакові (пшениця, ячмінь, жито, овес та ін.). – Матча готують з листя рослини Камелія китайська з сімейства Чайні, ніяк не пов’язаного із злаковими.
  2. Глютен міститься тільки в зерні згаданих рослин. – Для приготування матча використовують тільки листя (молоде або зріле), але ніколи – насіння.
  3. У складі чаю матча – тільки перемелене на порошок листя чаю. – Жодних інших добавок, в тому числі таких, що потенційно містять клейковину, там немає.

Справедливості заради потрібно відзначити, що Камелія китайська розмножується не тільки вегетативно, але й насінням. Але навіть в цьому насінні виявити глютен не вийде – насіння знаходяться в твердій коробочці, а в якості поживних речовин рослина використовує амінокислоти та жири. В Японії їх навіть використовують для приготування олії.

З усього перерахованого випливає висновок, що глютену, або чогось схожого, в чаї матча немає. І цей напій можуть вільно вживати люди з будь-якою формою його непереносимості.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Обратный звонок


Звоним с 10:00 до 18:30 или на следующий день