Гречишный чай при сахарном диабете

Гречаний чай при цукровому діабеті

Цукровий діабет – розповсюджене аутоімунне захворювання, що торкнулося величезної кількості людей різного віку. Маючи такий діагноз, доводиться вкрай обережно ставитися до всього, що їси чи п’єш. На щастя для всіх людей з цукровим діабетом існує чай – повсякденний напій, який не тільки не шкодить, але ще й покращує стан при цьому непростому діагнозі.

Гречаний чай при цукровому діабеті

Користь чаю при цукровому діабеті

Практично всі сорти чаю з листя рослини роду Camelia sinensis не тільки мінімізують ризик розвитку захворювання (цукрового діабету), а й здатні полегшити стан, коли воно вже діагностовано. Існує ряд офіційних досліджень, які підтверджують існування механізмів впливу, які:

  • знижує резистентність організму до інсуліну – і, як результат, менше виражений ефект звикання до нього;
  • дія, власне, інсуліну, посилюється – ефект настає швидше і тримається довше;
  • захищають клітини острівців Лангерганса – саме ці клітини підшлункової залози відповідальні за вироблення власного інсуліну і стабілізацію рівня цукру в крові;
  • зв’язують і видаляють з кровотоку вільні радикали, в результаті чого скорочуються вогнища запальних процесів.

Після прочитання всього перерахованого здається, ніби кращого напою для людей з діабетом і бути не може. Виявляється, може. І це не класичний листковий чай, а гречаний. Незвичайний, дуже смачний гречаний чай, який особливо показаний людям з діабетом з кількох причин.

Причина №1. Відсутність кофеїну та інших алкалоїдів

Алкалоїд теїн – аналог кофеїну – присутній у всіх сортах чаю, сировиною для яких служить листя Камелії китайської. Але в різній концентрації – в одних сортах його більше (наприклад, в Матча), в інших – менше (наприклад, в Кокейча). Якщо говорити про короткострокову перспективу, то кофеїн здатний підвищувати рівень цукру в крові й резистентність організму до інсуліну, що вводиться штучно.

Так, теїн не дорівнює кофеїну. Він повільніше розщеплюється і засвоюється. Щоб підняти собі цукор, потрібно без зупинки пити листковий чай цілий день. Але фактор ризику присутній. В таких умовах не можна розслабитися і просто пити його в задоволення, без маніакального підрахунку склянок. А гречаний чай – можна, тому що в ньому зовсім немає кофеїну. Як немає його у звичній нам гречці – родичці татарської гречки, з якої і проводиться Ку Цяо.

Причина №2. Низький глікемічний індекс

Глікемічний індекс (ГІ) вказує, наскільки сильно той чи інший продукт здатний піднімати рівень цукру в крові. Він залежить від того, скільки амілози – складової крохмальних з’єднань – міститься в продукті. Наприклад, ГІ обсмаженої гречаної крупи становить 50 одиниць. Це середній показник, який вважається безпечним для травлення. У гречаного чаю він буде ще нижчим, оскільки зерна збираються на етапі молочної стиглості, коли кількість крохмалю не така висока. Тому цей чай безпечно не тільки пити, але й їсти людям з діабетом – зерна після чаювання залишаються досить смачними, тому їх приємно куштувати.

Причина 3. Специфічні флавоноїди

У гречаному чаї міститься досить багато флавоноїдів, що чинять позитивний вплив при діабеті – рутин, квертецин, ізоквертецин. Діють вони по-різному. Наприклад, квертецин ефективний при діабетичній стопі: прискорює загоєння, не дає з’являтися новим вогнищам, підвищує якість життя. При постійному вживанні здатний знижувати цукор у крові людей з метаболічним синдромом. А рутин – антиоксидант, який також працює, як ангіопротектор і знімає ряд станів, пов’язаних з погіршенням здоров’ям судин – мікротромбозів, ретинопатії.

Крім того, у гречаного чаю карамельно-шоколадний смак – його приємно пити без будь-яких підсолоджувачів. І робити це можна без побоювання, адже кілька чашок цього чаю на день не обернуться проблемами з цукром. А навіть навпаки – будуть вкладенням в своє здоров’я, адже дія гречаного чаю посилюється з часом.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.