Польза белого чая

Користь білого чаю

Користь білого чаю вимірюється не лише відчуттями фізичного плану – його корисна дія спостерігається на психічному, ментальному рівні. Напій немов допомагає тілу й розуму відшукати втрачений баланс. Яким чином і чому впливає на людину білий чай – про це далі.

Досьє

Білий чай – чай ​​слабкої ферментації (близько 5-10%), який виготовляється або з чайних бруньок, вкритих ніжними сріблястими ворсинками, або з бруньки й двох сусідніх листочків. Весь цикл виробництва займає 1 день: рано вранці сировину акуратно збирають з куща, розкладають на підноси і сушать на відкритому повітрі. Через добу чай готовий до вживання й продажу. У деяких випадках його пресують в невеликі млинці – як пуери, але не так щільно.

Сировину не мнуть, тому всі ферментаційні процеси відбуваються всередині листа – в результаті виходить, що ступінь ферментації у них вища, ніж у зеленого чаю, але білі сорти менш охоче віддають корисні речовини настою, так як в процесі приготування клітинна структура листя не була порушена.

Всього відомо близько 10 сортів білого чаю, але найпопулярнішими залишаються 4 – Бай Хао Інь Чжень, Баймудань, Гун Мей та Шоу Мей. Всі перераховані сорти – китайські, вирощуються на високогірних, вологих плантаціях провінції Фуцзянь. Саме на Китай припадає 90% всього виробленого в світі білого чаю, решта – на Індію та Шрі-Ланку.

Особливості, які обумовлюють корисні властивості

З перерахованих вище даних випливає, що білий чай містить:

  • менше дубильних речовин, ніж будь-який червоний чай або пуер ⟶ але їх вміст все ще досить високий, щоб напій мав яскраво виражені бактерицидні властивості;
  • велику кількість ефірних масел ⟶ тому він добре втамовує спрагу, підвищує еластичність шкіри й кровоносних судин;
  • велику кількість теїну (найвищий вміст алкалоїду – в чайних нирках) ⟶ має м’яку, але тривалу тонізуючу дію,стабілізує нервову систему, допомагає боротися зі стресами, є ефективним природним антидепресантом;
  • вітаміни, мікро- і макроелементи ⟶ ефективно відновлює водно-сольовий баланс, задовольняє денну норму тіла в деяких з них.

У Китаї вважається, що білий чай відмінно допомагає боротися з трьома висотами або «сянь гао» – підвищеним холестерином, високим тиском й підвищеним рівнем цукру.

Яким буде ефект

Позитивний вплив напою носить комплексний характер. Він допомагає одночасно вирішити кілька проблем зі здоров’ям, нормалізує роботу ряду систем організму:

  1. Обмінні процеси: прискорює метаболізм, сприяє спалюванню жирових відкладень, зниженню ваги тіла.
  2. Серцево-судинна система: знижує рівень «поганого холестерину», нормалізує кров’яний тиск, стабілізує роботу серця, підвищує еластичність стінок судин. Зміцнюючи серцевий м’яз та гладку мускулатуру, омолоджує тіло, протистоїть віковим змінам.
  3. Імунітет: підвищує резистентність організму, стійкість до вірусних та бактеріальних захворювань, має легку антибіотичну дію, зв’язує й виводить вільні радикали.
  4. Нервова система: заспокоює, допомагає позбутися від дратівливості, «вчить» мозок й тіло справлятися зі стресами, є антидепресантом.
  5. Шкіра: покращує колір обличчя, підтягує шкіру, робить її більш еластичною, сповільнює старіння.
  6.  Очищення організму: зв’язуючи токсини, продукти розпаду гормонів, прискорює їх виведення з організму,
  7. Зуби: захищає від карієсу й зубного каменю.

Звичайно ж, користь білого чаю стосується й світовідчуття, настрою – він допомагає прибрати негативні думки, налаштуватися на позитивний лад. Як кажуть китайці, «погасити вогонь». При цьому білий чай має вишуканий, легкий смак і приємний аромат, його приємно пити щодня.

Вгору^

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.