Польза чая с жасмином

Користь чаю з жасмином

Формально чай з жасмином — ароматизований чай. Але не в сучасному розумінні, коли сировину просто побризкали хімічними добавками й красиво упакували. А в старовинному, коли ароматизація виявлялася більш трудомістким заняттям. Наш чай з жасмином виготовлений саме за такою старовинною технологією. Для цього зібране листя чаю змішують зі справжніми квітами жасмину та залишають «обніматися» на кілька днів за кімнатної температури. Коли листя ґрунтовно насититься екзотичним ароматом жасмину, його підсушують у великих печах, завершуючи процес ферментації. Трапляється, що жасминові кущі спеціально саджають навколо чайних плантацій, щоб обмін ароматами починався задовго до самого процесу виробництва. Також буває, що процес ароматизації повторюють кілька разів.

Для чого це роблять?

Перш за все — заради аромату. Що й зрозуміло із назви процесу. Інтенсивний «парфюмний» запах жасмину добре поєднується й сильно прикрашає чай. До речі, ароматизують найчастіше зелений чай. А побічним ефектом стає підвищення остаточної корисності напою. Зазвичай квіти залишають разом з листям, тому в напій потрапляють не тільки чайні антиоксиданти, але й ефірні масла, якими надзвичайно багаті жасминові квітки.

Яку користь в результаті приносить жасминовий чай?

Головні ефекти – це:

  • Виражений вплив антиоксидантів. Антиоксидантні сполуки з чаю та квітів помітно гальмують окисні процеси, які відбуваються в організмі під дією вільних радикалів. Останні змушують клітини, а з ними і все тіло старіти швидше. Існують офіційні дані, які підтверджують, що антиоксиданти жасминового чаю захищають червоні кров’яні тільця від руйнування під дією радикалів.
  • Природно знижується вага тіла. Поєднання кофеїну та деяких антиоксидантів пояснює здатність чаю впливати на обмінні процеси і трохи прискорювати їх, штучно створюючи дефіцит калорій і змушуючи тіло використовувати поживні речовини з жирових клітин. Ще жасминовий чай допомагає скоротити споживання цукру, що побічно позначається на зниженні ваги. Маючи від природи солодкуватий смак, він не викликає гострого бажання використовувати підсолоджувачі, а значить, захищає вас від різких стрибків цукру в крові та потенційної інсулінорезистентності.
  • Нейтралізація холестерину. При раціоні, перенасиченому жирами, такий чай допомагає засвоювати менше холестерину й знижує навантаження на серцево-судинну систему. Здатний і полегшувати стан при наявних захворюваннях, і захищати від патологічних процесів в цій системі.
  • Поліпшення ментального здоров’я. Зелений чай — природний та безпечний антидепресант. А ефірні масла жасминових дерев — не менше природний релаксант. Діючи разом, вони допомагають знизити рівень нервового напруження і тривожності, розслабити, нейтралізувати наслідки стресу.
  • Підвищення імунітету. З одного боку, чай стає джерелом антиоксидантів — “інструментів”, за допомогою яких імунна система вирішує поточні завдання. З іншого — знижує тривожність і нервозність, завдяки чому зменшується кількість вироблюваного кортизолу. Останній є гормоном стресу і пригнічує більшість органів та систем організму.
  • Крім цих глобальних ефектів спостерігається ще ряд дрібних, але не менш корисних: поліпшується стан ротової порожнини, освіжається дихання, може покращитися стан шкіри і волосся, зникає відчуття здуття після їжі. Тож цілком справедливо можна сказати, що жасминовий чай покращує самопочуття та якість життя.

    Вгору^

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.