Про те, наскільки корисним чай пуер може бути для організму, китайському народу відомо ще з давніх часів. У Піднебесній пуеру приписують унікальні здібності: він подовжує молодість і зцілює від 100 хвороб. Нам цей сорт став відомим зовсім нещодавно. Однак цінителі елітного чаю вже встигли оцінити неперевершені смакові якості благородного напою і відчути на собі його сприятливий вплив.
Особливим пуер робить спосіб виробництва, що включає всі класичні етапи плюс етап ферментації. Цей етап може бути короткочасним, як для шу пуеру – листя в високих стогах поливають водою і залишають бродити, а після сушать і пресують. Або тривалим, як для шен пуеру – він ферментується, зріє вже в пресованому вигляді. Його особливість саме в тому, що на цей процес впливає все і результат передбачити неможливо. Результатом незвичайної ферментації стають особливий смак і властивості.
Пуер – чай, а не наркотик
З появою пуерів у вільному продажі поширився міф, ніби він впливає на свідомість. Напевно, всі чули ті нечисленні пісні, в яких пуер (особливо темний шу) поставав диво-засобом, щоб розслабитися. Що відбулося насправді? Просто люди, які мало знайомі з культурою чаювання і якісного чаю, раптом спробували дуже хороший, свіжий пуер і відкрили для себе звичайний ефект – ефект чайного сп’яніння.
Пуер: ефект сп’яніння
Чайне сп’яніння Ча Ци – ефект, яким володіють деякі сорти чаю з високим рівнем ферментації. Він спостерігається, коли п’єш темні улуни, червоний чай і, природно, пуер. Правда, сп’яніння від чаю не має нічого спільного з алкогольним сп’янінням, яке насправді – контрольоване отруєння мозку. У випадку з чаєм йдеться про зміну частоти його роботи. У складі пуеру присутня одночасно унікальна амінокислота L-теанін, алкалоїд теїн і дубильні речовини. Всі вони разом впливають на роботу нервової системи і мозку, якби оптимізуючи її, налаштовуючи, як музичну струну. А L-теанін також змінює частоту мозку, збільшуючи кількість альфа-хвиль, які в свою чергу дарують відчуття глибокого розслаблення, відключення від реальності, вакууму. Подібне відбувається з мозком, коли ми слухаємо гарну класичну музику, чуємо голос коханої людини, сміх дитини. Але, як музика не є наркотиком, так і їм не є будь-який пуер – шу або шен.
Пуер бадьорить не гірше кави
Якщо інші сорти можуть поступатися кави по силі і швидкості впливу, то пуер цілком здатний з ним позмагатися. Алкалоїди в його складі ферментовані бактеріями: іншими словами, бактерії їх вже трошки переробили для вашого організму. Коли кофеїн з пуеру потрапляє в організм, він засвоюється в 2 рази швидше, ніж з напою, що пройшов мінімальну ферментацію. Тобто, бадьорить практично відразу, як і в випадку з кавою. Але при цьому зберігається тривалість впливу, що характерна для чаю.
Але також є відмінності в самому механізмі впливу напоїв. Властивості кави такі, що він ніяк не допомагає вашому мозку. Він тільки блокує сигнали про втому і виснаження, які клітини відправляють до мозку. На щастя, ефект триває максимум 1 годину. Механізм впливу чаю пуер описаний вище: складне поєднання активних речовин комплексно впливає на нервову систему і мозок. Кофеїн бадьорить, l-теанін допомагає впоратися зі стресами і, грубо кажучи, змінює вібрації мозку. Чай – це не тільки тонізуючий кофеїн, але ще і набір речовин, якими «харчується» мозок. Тому ефект бадьорості від нього може тривати кілька годин: з’являється більше енергії, зникає метушливість, поліпшується концентрація і когнітивні здібності. І все це – на тлі стабільного, спокійного настрою без агресії і поствтоми, яка неминуче виникає після кави.
Властивості витриманого пуеру
Корисні властивості пуеру – це не вигадка стародавнього народу, а факт, підтверджений дослідженнями наукових центрів багатьох країн. Напій досконально вивчили в Тайвані, Лондоні, США, і отримали позитивні результати, які свідчать, що пуер:
- благотворно впливає на організм при порушенні травлення;
- допомагає при загостреннях хвороб шлунково-кишкового тракту;
- є профілактикою онкологічних захворювань;
- підвищує увагу і концентрацію;
- очищає організм від шлаків і токсинів;
- знижує рівень цукру і холестерину;
- допомагає позбутися від зайвих кілограмів.
Звичайно, випита колись чашка чаю чи не оздоровить вас, і не стане панацеєю від усіх хвороб. Чай слід вживати регулярно, не менше 500 мл в день, і тоді вже через 2 місяці ви відчуєте якісні зміни в своєму самопочутті в кращу сторону.
Пуер для здоров’я травної системи і при похміллі
Пуер сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт і систему травлення. Завдяки своєму рослинному походженню і додатковій ферментації, він є лужним і підходить людям, які страждають на гастрит і виразкову хворобу шлунка. Головне в цьому випадку пити його в теплому, а не в гарячому вигляді. Також чай сприяє засвоєнню їжі, прискоренню травлення, виведенню шлаків і токсинів, які з’являються при харчових отруєннях і надмірному вживанні алкоголю. Пектин, що входить до складу, ефективно виводить шкідливі речовини з організму і очищає кишечник. Ще пуер добре очищає печінку, що сприяє омолодженню всього організму.
Пуер для серця і судин
Чудодійний вплив напій має і для серцево-судинної системи. Вченими доведено, що регулярне вживання трьох чашок чаю в день протягом 2 місяців сприяє зниженню рівня холестерину на 30 – 60%. Це сприяє зміцненню серцевого м’яза і стінок судин, а значить, зводиться до мінімуму ризик виникнення інфаркту та інсульту. Також напій є відмінною профілактикою цукрового діабету, знижує кількість цукру в крові.
Пуер проти раку
Регулярне вживання чаю пуер значно знижує ризик виникнення онкологічних захворювань. Вченими з Англії доведено, що міститься в чайному листах пектин блокує білок Gal3, який сприяє зародженню і розвитку ракових клітин.
Пуер для краси і здоров’я
Також пуер помітно впливає на красу тіла, шкіри, волосся і нігтів. Шкіра набуває природний здоровий відтінок, а волосся і нігті зміцнюються, стають менш ламкими. Напій сприяє прискоренню обміну речовин, ніж допомагає скорегувати вагу і позбутися від зайвих кілограмів.
Купити чай пуер для здоров'я
Шу пуер №2001
Розсипний шу пуер №2001 з глибокими, шоколадними нотами в смаку, терпким солодким присмаком і деревно-ягідним ароматом. Сприяє схудненню, виводить токсини і позбавляє від шлаків.
Шу пуер “Лао Ча Тоу”
Грудковий шу пуер Лао Ча Тоу “Старі Чайні Голови” з м’яким смаком, нотами горіхів, сухого дерева і фініків. Класична м’якість витриманого пуеру, нафтова тягучість настою і соковитий глибокий післясмак.
Шу Пуер Сінь Ї 2019 р. Гунтін. Лімітована серія до 70-ти річчя КНР
Лімітований Шу Пуер Сінь Ї. Гунтін, випущений до 70-ти річчя КНР, 2019 року виготовлення. Смак м’який, присутні земляні і деревні ноти. Дуже збалансований і п’янкий пуер, який подарує вам приємний і глибокий чайний стан. Витримує 5-7 проток. Спресований у 357-грамовий млинець.
Білі пуерні бруньки “Я Бао”
“Я Бао” пуерні бруньки – китайський елітний білий чай з м’яким багатогранним фруктово-квітковим смаком і ароматом, нотами трав, солодкуватий і з легкою кислинкою. Витончений, ні на що не схожий чай. Для будь-якого часу доби. Також дуже смачний в приготуванні методом варки. Сподобається поціновувачам білих чаїв.
Шен пуер 2013р. Золотий медаліст
Солодкуватий аромат меду і сухофруктів, приємна терпкість, відсутність гіркоти – це Шен пуер, який отримав Золоту медаль у виставці 2013 в Нанцзіні. Витончений і особливий, він витримує велику кількість проток. Спресований у 357 г млинець.
Шу пуер “Золоті Бруньки”
Елітний розсипний шу пуер “Золоті Бруньки” з добірних верхівок чайних листів. Горіхові ноти з солодкуватим присмаком в’яленого чорносливу. Потужний і збадьорюючий пуер з енергією Ча Ци на кожен день.
Шу пуер №2007
Розсипний шу пуер №2007 з сильним і глибоким смаком обсмажених горіхів і в’яленого чорносливу. Відмінно допомагає схудненню, прискорює процеси перетравлення їжі і розщеплює жири.