Польза черного чая

Користь чорного чаю

Чорний чай – найпопулярніший вид чаю в Європі і на території колишніх країн СНД. У чашці чаю містяться мінерали, вітаміни, мікроелементи, ефірні масла і танін (чайний кофеїн). Чайний кофеїн корисніше кавового, тому що діє на організм поступово і більш м’яко, і тонізуючий ефект триває довше. Якщо пити чорний чай щодня, можна швидко помітити позитивні зміни: стане краще працювати травна система, підвищиться загальна активність і активність мозку в цілому, збільшиться концентрація, працездатність, мотивація.

Всупереч поширеній думці, і чорний, і зелений чай виробляють з однієї і тієї ж рослини – Camellia Sinensis. Різниця полягає лише в особливостях обробки (ферментації) чайного листа. Якщо для зеленого чаю ступінь ферментація знаходиться в межах 5-12%, то для окремих сортів чорного чаю вона доходить до 90%. Якісний чорний чай має об’єктивно приємний збалансований смак з мінімальною терпкістю. Саме такий зазвичай мають на увазі, коли говорять про класичний смак чаю. А відмінні смакові характеристики залишаються незалежно від сезону збору, хоча деякі і стверджують, що чай, зібраний ранньою весною або восени, володіє більш багатим смаком.

Корисні властивості чорного чаю

Чорний чай складно впливає на організм: одночасно заспокоює і тонізує. Ми рекомендуємо пити такий чай без будь-яких добавок, виключно в первозданному вигляді, і він з вдячністю розкриє всі глибини свого смаку і аромату.

Чорний чай ідеально підходить для зберігання, тому що не змінює своїх властивостей протягом тривалого часу. Ви без проблем можете зберігати його 12-18 місяців. Головне не допускати перебування поруч з ним продуктів з сильним ароматом, тому що чайний лист має високу гігроскопічність і моментально вбирає в себе вологу й сторонні запахи.

Чорний чай стимулює мозкову активність

Користь міцного чорного чаю безпосередньо пов’язана з мозковою активністю. І це питання – неоднозначне. Тому що чашка чаю одночасно і активізує його роботу, і гармонізує її. Чому так відбувається? Складний і унікальний біохімічний склад. У листі Камелії міститься особлива речовина – L-теанін. Це амінокислота, яка в складі інших рослин не зустрічається (тільки в грибах). А ще дивно впливає на мозок: знижує гостроту його реакцій у відповідь на стресові подразники, підвищує когнітивні здібності, переналаштовує частоту, на якій він працює.

Чай і підвищення імунітету

Одна з граней користі чорного чаю – насичення антиоксидантами. У чаї містяться досить специфічні катехіни, які підтримують клітини імунітету і допомагають їм пов’язувати токсини, вільні радикали, знаходити і усувати власні перероджені клітини. Вони ж допомагають організму швидше ідентифікувати віруси, бактерії, знижувати рівень вірусного навантаження. Другий компонент, який допомагає чорному чаю бути корисним для людського імунітету – дубильні речовини. Такі речовини вважаються ефективними антисептиками і можуть пошкоджувати оболонку деяких бактерій, вірусів. Отже, чашка чорного чаю, випита вчасно, цілком здатна нейтралізувати збудників ГРВІ, грипу.

Чорний чай і очищення організму

Процеси детоксикації в людському тілі влаштовані дуже тонко. Якщо організм не отримує достатню кількість «інструментів», щоб зв’язувати токсини, відновлювати клітини печінки, стимулювати жовчовідтоку, то починає накопичувати їх в своїх «депо». Наприклад, саме так виникає целюліт. Але користь чорного чаю полягає ще й в тому, що він допомагає ці процеси підтримати. Наприклад, якщо пити чай досить міцним, можна домогтися стабільного виділення жовчі – вона реагує на терпкі, гіркуваті продукти. Ті ж антиоксиданти допомагають зв’язувати токсини і продукти розпаду в клітинах, виводити їх в міжклітинний простір – чай ​​в прямому сенсі дозволяє клітинам і органам працювати довше.

Яким може бути шкода чорного чаю

Користь і шкода чорного чаю – нероздільні речі. Речовини, які в нормальній дозуванні буде цілющими, при її перевищення можуть створювати небажане навантаження на організм. Так сильно стимулювати нервову систему, що потім не виходить заснути всю ніч і збивається режим. Перезбуджувати мозок до майже тривожної чутливості, коли раптові навколишні звуки стають стресовими факторами. Помітно піднімати артеріальний тиск, викликати збої серцевого ритму. Можливо, молодий і здоровий чоловік навіть 3 чашки чаю перенесе нормально, але загальноприйняті рекомендації кажуть, що максимально допустимою дозою для організму є 3 чашки листового чаю в день (для зеленого чаю матча – навіть 2). З обережністю пити чорний чай слід вагітним, годуючим матерям – максимум 1 чашки слабкого настою. Також небажано використовувати чорний чай, щоб запивати таблетки, порошки, інші лікарські препарати – можливі випадкові і не завжди безпечні хімічні реакції, взаємне окислення.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.