Чорний чай – це найпопулярніший вид чаю в європейському світі і країнах СНД. Він багатий на мінерали, вітаміни, мікроелементи, ефірні масла і танін (чайний кофеїн). Чайний кофеїн корисніше ніж кавовий, тому що діє на організм поступово і більш м’яко, а збадьорливий ефект більш тривалий. Розпиття чорного чаю покращує роботу травної системи і серця, тонізує і підвищує концентрацію.
Всупереч поширеній думці і чорний і зелений чай виробляють з однієї і тієї ж рослини – Camellia Sinensis. Різниця полягає лише в особливостях обробки (ферментації) чайного листя. Якщо для зеленого чаю ступінь ферментація знаходиться в межах 5-12%, то для окремих сортів чорного чаю вона доходить до 90-100%. Якісний чорний чай володіє хорошим смаковими характеристиками незалежно від сезону збору, однак найбільш яскравим, глибоким і гармонійним є чорний чай весняного та осіннього зборів.
Смак чорного чаю повинен володіти терпкістю, м’якістю і солодкістю. Гіркота, при цьому, відсутня. В ароматі повинні переважати медові, квіткові і пряні ноти. Колір настою варіюється від ніжно-рожевого до насичено-рубінового.
Користь чорного чаю
Напій має складний вплив на організм: одночасно заспокійливий і тонізуючий. Ми рекомендуємо насолоджуватися чаюванням чорного чаю без будь-яких домішок, виключно в первозданному вигляді і він з вдячністю розкриє всі глибини свого смаку і аромату.
Чорний чай ідеально підходить для зберігання, адже він не змінює своїх властивостей протягом тривалого часу. Ви без проблем можете зберігати його 12-18 місяців. Головне не допускати перебування поруч з ним продуктів із сильним ароматом, тому що чайний лист має високу гігроскопічність і моментально вбирає в себе вологу і сторонні запахи.
Корисні властивості чорного чаю
- тонізує і бадьорить;
- відновлює фізичні сили;
- стимулює розумову діяльність, підвищує уважність;
- покращує кровообіг, нормалізує роботу серця;
- зміцнює судини, очищає їх від шлаків;
- регулює обмін речовин, нормалізує вироблення шлункового соку;
- відновлює мікрофлору кишечника;
- підвищує вироблення інсуліну;
- знижує ризик розвитку гіпертонії і склерозу;
- сприятливо діє на функціонування нирок;
- поповнює нестачу фтору.