Якщо говорити відверто, то з назви цієї статті можна сміливо прибирати слово «шкода», залишивши тільки «Користь чаю Бай Му Дань». Тому що якість цього білого чаю настільки висока, а його вплив такий широкий і м’який, що будь-якої шкоди він може завдати тільки в тому випадку, якщо ненароком перевернути на себе чашку з гарячим настоєм. Та й це проблематично, тому що його не можна заварювати окропом – оптимально використовувати кип’ячену воду, охолоджену до температури 80°C. А поки її переливають до чайника або гайвані, звідти – до чашки, настій охолоджується ще на кілька градусів.
Якщо для вас ця зустріч – перша
Якщо раніше ви не пробували чай Бай Му Дань, розповімо про нього коротко: звідки походить, чим примітний, чого від нього можна очікувати.
Бай Му Дань – один з найпопулярніших білих чаїв в світі, чия назва з китайського перекладається як «Білий піон». Його батьківщина – провінція Фуцзянь. Тут високо в горах Уі розташовані плантації з оптимальними умовами для зростання чайних кущів: грунт багатий мінералами, клімат вологий, випадає багато опадів, а температура рідко піднімається вище 18°C. Зібрана на цих плантаціях сировина відправляють до повіту Фудін, в округ Наньпін – тут виробляється більше 90% всього обсягу китайського білого чаю.
Для виробництва використовують тільки бруньки з двома сусідніми молодими листочками. Збирають їх вручну, на світанку й тільки в суху погоду: надлишок вологи згубний для смаку чаю. Збір триває всього місяць: з початку березня до початку квітня. Кількість зібраної сировини вкрай мала.
Близько двох днів зірване листя проводить під сонцем – в’ялиться. Потім приходить черга сушіння, але сировина для Бай Му Дань не розсипається на рівних бамбукових підносах, а складається у невеликі купи. Це необхідно, щоб листя сушилося повільно, неначе в тіні один одного, й не темнішало, висихаючи. З листом в процесі поводяться дуже обережно, намагаючись зберегти якомога більше білих ворсинок, що покривають його поверхню.
У Бай Му Дань тонкий та приємний смак з легкою солодкістю, виразними нотами абрикоса, персика, ягід. Гіркоти тут майже немає, зате є ледь помітна пряність, гострота. Аромат легкий, весняний, з великою кількістю медово-квіткових нюансів. Колір настою – медово-золотистий, злегка смарагдовий. П’ється він легко, із задоволенням можна випити й більше літра напою поспіль. На щастя, шкоди від такої кількості чаю не буде, скоріше навпаки.
Користь чаю Бай Му Дань
Бай Му Дань використовується в китайській традиційній медицині нарівні з лікарськими травами й це зовсім не дивно, якщо знати про всі його корисні властивості. Цей білий чай:
- відноситься до числа найсильніших антиоксидантів, запобігає передчасному старінню, пошкодженню клітин та виникненню онкологічних захворювань;
- має виражену противірусну та антибактеріальну дію, тому відмінно зміцнює організм, полегшує перебіг ГРВІ та грипу, захищає від можливих ускладнень;
- нарівні з лікарськими препаратами допомагає боротися з грибковими інфекціями – прибирає неприємний запах з рота, служить профілактикою карієсу, зубного каменю;
- розслабляє та зміцнює гладку мускулатуру, тому є одночасно хорошим релаксантом, при цьому покращуючи роботу і тонус серцевих м’язів;
- як і більшість китайських чаїв, позитивно впливає на роботу травної системи – приводить в норму обмінні процеси, прискорює ліпідний обмін, тому сприяє спалюванню жирів;
- покращує стан шкіри й волосся, відновлює тургор шкіри, перешкоджає утворенню зморшок, наповнює волосся живим блиском і захищає від ранньої сивини.
Перераховані ефекти обумовлені унікальним складом чайного листа, в якому після делікатної обробки збереглися всі корисні і поживні речовини: катехіни, антиоксиданти, попередники колагену і еластину, дубильні речовини, ефірні олії, вітаміни, макроелементи, мікроелементи, алкалоїди. Але вміст дубильних речовин та алкалоїдів тут невеликий, тому білий чай можна пити дітям з певного віку, вагітним жінкам, людям, що мають проблеми з серцем.
Користь чаю Бай Му Дань простежується навіть на ментальному рівні – він блискуче гармонізує, піднімає настрій, дає заряд позитивної енергії на цілий день.
Купити білий чай Бай Му Дань
Білі пуерні бруньки “Я Бао”
“Я Бао” пуерні бруньки – китайський елітний білий чай з м’яким багатогранним фруктово-квітковим смаком і ароматом, нотами трав, солодкуватий і з легкою кислинкою. Витончений, ні на що не схожий чай. Для будь-якого часу доби. Також дуже смачний в приготуванні методом варки. Сподобається поціновувачам білих чаїв.
Бай Му Дань
Елітний китайський білий чай з ніжним фруктовим смаком. Свіжий спокійний аромат і м’який, солодкуватий присмак. Розслабляючий і гармонізуючий напій для будь-якого часу доби.