Якщо говорити відверто, то з назви цієї статті можна сміливо прибирати слово «шкода», залишивши тільки «Користь чаю Бай Му Дань». Тому що якість цього білого чаю настільки висока, а його вплив такий широкий і м’який, що будь-якої шкоди він може завдати тільки в тому випадку, якщо ненароком перевернути на себе чашку з гарячим настоєм. Та й це проблематично, тому що його не можна заварювати окропом – оптимально використовувати кип’ячену воду, охолоджену до температури 80°C. А поки її переливають до чайника або гайвані, звідти – до чашки, настій охолоджується ще на кілька градусів.

Якщо для вас ця зустріч – перша

Якщо раніше ви не пробували чай Бай Му Дань, розповімо про нього коротко: звідки походить, чим примітний, чого від нього можна очікувати.

Бай Му Дань – один з найпопулярніших білих чаїв в світі, чия назва з китайського перекладається як «Білий піон». Його батьківщина – провінція Фуцзянь. Тут високо в горах Уі розташовані плантації з оптимальними умовами для зростання чайних кущів: грунт багатий мінералами, клімат вологий, випадає багато опадів, а температура рідко піднімається вище 18°C. Зібрана на цих плантаціях сировина відправляють до повіту Фудін, в округ Наньпін – тут виробляється більше 90% всього обсягу китайського білого чаю.

Для виробництва використовують тільки бруньки з двома сусідніми молодими листочками. Збирають їх вручну, на світанку й тільки в суху погоду: надлишок вологи згубний для смаку чаю. Збір триває всього місяць: з початку березня до початку квітня. Кількість зібраної сировини вкрай мала.

Близько двох днів зірване листя проводить під сонцем – в’ялиться. Потім приходить черга сушіння, але сировина для Бай Му Дань не розсипається на рівних бамбукових підносах, а складається у невеликі купи. Це необхідно, щоб листя сушилося повільно, неначе в тіні один одного, й не темнішало, висихаючи. З листом в процесі поводяться дуже обережно, намагаючись зберегти якомога більше білих ворсинок, що покривають його поверхню.

У Бай Му Дань тонкий та приємний смак з легкою солодкістю, виразними нотами абрикоса, персика, ягід. Гіркоти тут майже немає, зате є ледь помітна пряність, гострота. Аромат легкий, весняний, з великою кількістю медово-квіткових нюансів. Колір настою – медово-золотистий, злегка смарагдовий. П’ється він легко, із задоволенням можна випити й більше літра напою поспіль. На щастя, шкоди від такої кількості чаю не буде, скоріше навпаки.

Користь чаю Бай Му Дань

Бай Му Дань використовується в китайській традиційній медицині нарівні з лікарськими травами й це зовсім не дивно, якщо знати про всі його корисні властивості. Цей білий чай:

  1. відноситься до числа найсильніших антиоксидантів, запобігає передчасному старінню, пошкодженню клітин та виникненню онкологічних захворювань;
  2. має виражену противірусну та антибактеріальну дію, тому відмінно зміцнює організм, полегшує перебіг ГРВІ та грипу, захищає від можливих ускладнень;
  3. нарівні з лікарськими препаратами допомагає боротися з грибковими інфекціями – прибирає неприємний запах з рота, служить профілактикою карієсу, зубного каменю;
  4. розслабляє та зміцнює гладку мускулатуру, тому є одночасно хорошим релаксантом, при цьому покращуючи роботу і тонус серцевих м’язів;
  5. як і більшість китайських чаїв, позитивно впливає на роботу травної системи – приводить в норму обмінні процеси, прискорює ліпідний обмін, тому сприяє спалюванню жирів;
  6. покращує стан шкіри й волосся, відновлює тургор шкіри, перешкоджає утворенню зморшок, наповнює волосся живим блиском і захищає від ранньої сивини.

Перераховані ефекти обумовлені унікальним складом чайного листа, в якому після делікатної обробки збереглися всі корисні і поживні речовини: катехіни, антиоксиданти, попередники колагену і еластину, дубильні речовини, ефірні олії, вітаміни, макроелементи, мікроелементи, алкалоїди. Але вміст дубильних речовин та алкалоїдів тут невеликий, тому білий чай можна пити дітям з певного віку, вагітним жінкам, людям, що мають проблеми з серцем.

Користь чаю Бай Му Дань простежується навіть на ментальному рівні – він блискуче гармонізує, піднімає настрій, дає заряд позитивної енергії на цілий день.

Кращий вибір

Купити білий чай Бай Му Дань

Білі пуерні бруньки “Я Бао”

(2)
190 грн.1 680 грн.

“Я Бао” пуерні бруньки – китайський елітний білий чай з м’яким багатогранним фруктово-квітковим смаком і ароматом, нотами трав, солодкуватий і з легкою кислинкою. Витончений, ні на що не схожий чай. Для будь-якого часу доби. Також дуже смачний в приготуванні методом варки. Сподобається поціновувачам білих чаїв.

Бай Му Дань

(4)
44 грн.1 913 грн.

Елітний китайський білий чай з ніжним фруктовим смаком. Свіжий спокійний аромат і м’який, солодкуватий присмак. Розслабляючий і гармонізуючий напій для будь-якого часу доби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *