Польза и возможный вред гречишного чая

Користь та шкода гречаного чаю

Гречаний чай – незвичайний напій зі звичного продукту. Він складається з насіння гречки. Правда, не тієї, яку ми звикли вживати в їжу. А гречки татарської – однієї з 15 різновидів сімейства гречаних. Природний ареал її зростання частково охоплює територію Китаю, де й був вигаданий гречаний чай. Або Ку Цяо – китайською.
Відмінностей у татарської та звичайної гречки не так багато. Хіба що у татарського різновиду насіння має більш насичений смак, який після швидкого обсмажування стає ще об’ємнішим. І містить більше поживних речовин, тому що збирається на стадії молочної стиглості.

Чи шкідливий гречаний чай?

Почати з цього питання варто тому, що він не вартий виїденого яйця. Існує ряд досліджень, які підтверджують корисність гречки. І жодного серйозного, що доводить її шкоду. Відсутність істотної різниці між різними підвидами однієї рослини дає кожному з нас право робити висновки про цей продукт. Точніше тим, хто з дитинства і до цього дня постійно їсть гречку, але так й не дочекався наслідків свого гастрономічного вибору. Якщо її пити, ефект буде таким же. А саме – жодного негативного ефекту. Нашкодити собі гречаним чаєм можна тільки порушивши закони здорового глузду, і почавши харчуватися тільки ним і нічим більше.

Про користь гречаного чаю

Його користь пояснюється багатим хімічним складом зерен татарської гречки. В них містяться вітаміни, мінерали, протеїни, повільні вуглеводи, фітостероли, флавоноїди, поліфеноли. Ще – антиоксидантні сполуки, клітковина, крохмаль і багато харчових волокон. У кожного з перерахованих активних компонентів свій вплив на людський організм. Так, флавоноїди і супутні їм фенольні сполуки особливо ефективно зміцнюють кровоносні судини. Поліфеноли мають потужну антиоксидантну активність, стимулюють вироблення власного колагену, перешкоджаючи ранньому старінню шкіри й утворення зморшок. Повільні вуглеводи дають ефект тривалого і здорового насичення.

У гречаному чаї міститься величезна кількість вітамінів та мінералів (до речі, в звичайній харчовій гречці вони присутні в меншій кількості):

  • Вітамін В2 стимулює ріст клітин, підтримує синтез гормонів, живить і пом’якшує шкіру, позитивно впливає на роботу серця й приводить в норму обмінні процеси.
  • Вітамін В1 важливий для метаболізму білків, здатний стабілізувати роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнювати м’язи, регулювати роботу серця і нервової системи.
  • Вітамін В6 стимулює роботу імунітету, позбавляє від тривожності.
  • Вітамін С – один з найважливіших вітамінів. Він позитивно впливає майже на всі системи людського організму і критично важливий для здоров’я.
  • Вітамін Е – антиоксидант, що важливий не тільки для нормальної роботи імунітету, але й для здоров’я судин і стану шкірних покривів.
  • Магній підтримує обмінні процеси, нормалізує роботу нервової системи, контролює рівень цукру.
  • Залізо необхідне для нормального кровотворення і насичення киснем всіх органів.
  • Калій підтримує кислотно-лужний баланс, допомагає тримати в нормі кров’яний тиск, перешкоджає появі сечокам’яної хвороби.
  • Мідь важлива для засвоєння заліза. Ще вона захищає від остеопорозу, потрібна для вироблення колагену і гормонів.
  • Селен – речовина з помітною протираковою активністю.
  • Цинк – запорука хорошого репродуктивного здоров’я, стабільної роботи ендокринної системи і міцного імунітету.

Важливий момент – всі перераховані вітаміни і мінерали містяться в Ку Цяо в, так би мовити, терапевтичних дозах. Тобто, напій при постійному вживанні може частково покривати потребу організму в цих речовинах, позитивно впливати на стан здоров’я, цілком і повністю виправдовуючи свою назву. Адже в Японії його називають панацеєю, а в Кореї – «їжею богів».

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Обратный звонок


Звоним с 10:00 до 18:30 или на следующий день