Польза и вред японского чая кокейча

Користь та шкода японського чаю кокейча

Користь та шкода японського чаю кокейча – питання, що цікавлять багатьох на хвилі бурхливого зростання цікавості до традиційних японських сортів. Кокейча (кокейтя, кукіча) – ще один особливий чай родом з Японії. Особливий він тому, що складається не з молодого чайного листя, як це прийнято в традиції, а з гілочок й невеликої кількості зрілого листя. Зрілість – його відмітна характеристика. Сорт також називають «гілочка чаю» або «трирічний чай». А все тому, що використовуються в процесі приготування не тонкі молоді пагони, а трирічні, що накопичили достатню кількість поживних речовин.

Цей сорт не обсмажується, тільки сушиться. Потім сировину подрібнюють – в такому вигляді вона має жовто-зелений відтінок. А настій виходить буро-жовтим, з вираженою трав’янистістю й невеликою гіркотою. Друга особливість сорту – вкрай низький рівень вмісту алкалоїдів, від 0,5 до 1% кофеїну. Відвар з кокейча в Японії використовується не тільки в якості щоденного напою, але й в контексті традиційних медичних практик.

Де ховається користь

Завдяки використанню зрілих листів й стебел, кокейча надзвичайно багатий поживними речовинами – вітамінами, мікроелементами, макроелементами. Мінерали в його складі – це:

  • селен;
  • марганець;
  • мідь;
  • цинк;
  • кальцій;
  • фторид.

У книзі «Посібник з макробіотики» Джулі Онг міститься інформація про те, що в кокейча кальцію міститься більше, ніж в НЕ ферментованому коров’ячому молоці.

Вітамінний профіль напою такий:

  • витаміни групи В;
  • витамін С;
  • витамін А.

Всі перелічені вітаміни мають властивості антиоксидантів й перешкоджають окислювальним процесам в клітинах.

Комплексний позитивний вплив

Кокейча – це прекрасне рішення для щоденного вживання. Завдяки насиченості вітамінами й антиоксидантами він відновлює водно-сольовий баланс тіла, насичує його електролітами та ефективно усуває симптоми виснаження.
Крім того:

  • зміцнює кісткову тканину й відновлює її, прискорює відновлення після переломів – вміст кальцію в кокейтя в 13 разів вищий, ніж в молоці, тому він рекомендований людям з остеопорозом, маленьким дітям, літнім.
  • заспокоює та врівноважує нервову систему – цей сорт відрізняється вкрай низьким вмістом кофеїнових сполук, тому позбавлений яскравого тонізуючого ефекту. Зате він відмінно заспокоює, розслаблює й рекомендований навіть маленьким дітям.
  • зміцнює стінки судин, робить їх більш еластичними, очищує від жирових та кальцинованих відкладень, розширює проток.
  • сприяє стабілізації гормонального фону, але особливо сприятливо позначається на стані щитовидної залози.
  • прискорює обмінні процеси, сприяє більш ефективному спалюванню жирових відкладень і в цілому нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
  • високий вміст антиоксидантів призводить до того, що кокейча стає чи не найефективнішим засобом профілактики ракових захворювань. Він припиняє окислювальні процеси, гальмує ріст ракових клітин, руйнує їх та запобігає синтезу нових хвороботворних клітин. При цьому зелений чай ефективний у боротьбі з різними типами онкологічних захворювань (шкіри, молочної залози, кишківника та ін.).
  • здатний прискорювати метаболізм глюкози, тому призводить до зниження рівня цукру в крові. Полегшує стан хворих на діабет й служить профілактикою його виникнення.

Про можливу шкоду кокейтя на даний момент відомо небагато. Через низький вміст кофеїну в складі традиційні для чаю ризики в даному випадку не діють – він слабо вимиває гемоглобін з крові, не приводить до підвищення тиску й надмірного збудження.

Тому користь та шкода японського чаю кокейча продовжують досліджуватися в багатьох японських та міжнародних університетах, та й існуючих даних досить для того, щоб віднести його до когорти найбільш корисних напоїв у світі.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.