Чай давно і міцно завоював собі місце в нашому щоденному раціоні їжі і відпочинку. Але чи завжди так було? Як він потрапив в наше повсякденне життя і став одним з найулюбленіших напоїв? Адже чайних плантацій в наших широтах не спостерігається. Історії про те, як вперше були виявлене чайне листя і з них був приготований напій, широко поширені по всьому світу. Пропонуємо вам заварити собі чашечку ароматного чаю і почитати цікаві легенди про найпопулярніші сорти такого одночасно простого і загадкового напою як чай.
- Легенда про чай Бай Му Дань
- Легенда про чай Дунтін Білочунь
- Легенда про чай Жасминова Перлина
- Легенда про чай Лунцзин
Достовірних відомостей про місце виникнення чаю немає, кілька країн приписують собі цей історичний факт. Китай найбільше претендує на роль першовідкривача рослини і прародителя напою і датує початок цього процесу II-III століттям до нашої ери. Саме в Китаї є письмові свідчення, в яких згадуються чай і чайні дерева. Так-так, саме дерева, тому що наше звичне уявлення про чай, як кущ не зовсім вірне. Розмір рослин залежить від місця зростання і чим ближче до екватора, тим чайні дерева більше, а на північ їх розмір зменшується.
Незважаючи на величезну культивацію різних сортів чаю, саме китайський чай володіє найкориснішими властивостями для людини і перевершує інші види за смаковими якостями, що підтверджується дослідженнями вчених-біохіміків, зокрема радянським хіміком Джемукадзе К.М. У наш час чай у великих обсягах росте в Китаї, Шрі-Ланці, Японії, Індії, Тайвані. Але разом з цим є цікаві факти вирощування цієї рослини вже і в Австралії. І все-таки Китай відкрив сучасного світу цей божественний напій і звідти він почав урочисту ходу по всій планеті.
Назва “чай” і “tea” походять від китайських ієрогліфів 茶 – “cha” і 荼 – “tee “, в залежності від провінцій, де чай був вирощений і, відповідно, діалектів китайської мови. Саме в Китаї чаювання перетворилося на чайну культуру, почали проводитися публічні чайні змагання, виникла традиція пити чай в особливих чайних павільйонах. А в VIII столітті н.е. був написаний цілий трактат про чай – «Чайний канон».
Китайські філософи відзначали безперечну перевагу чаю над вином:
- чай зміцнює;
- чай бадьорить;
- чай не викликає сп’яніння;
- чай краще за воду, бо не є переносником інфекцій.
Купити легендарний чай
Білі пуерні бруньки “Я Бао”
“Я Бао” пуерні бруньки – китайський елітний білий чай з м’яким багатогранним фруктово-квітковим смаком і ароматом, нотами трав, солодкуватий і з легкою кислинкою. Витончений, ні на що не схожий чай. Для будь-якого часу доби. Також дуже смачний в приготуванні методом варки. Сподобається поціновувачам білих чаїв.
Бай Му Дань
Елітний китайський білий чай з ніжним фруктовим смаком. Свіжий спокійний аромат і м’який, солодкуватий присмак. Розслабляючий і гармонізуючий напій для будь-якого часу доби.
Лунцзин Преміум
Елітний зелений обсмажений чай з верхівок чайних пагонів. Яскравий і гармонійний аромат квітів, гарбузового насіння і какао. Зміцнює судини, насичує вітаміном С, уповільнює старіння.
Жасминова перлина
Елітний зелений китайський чай із верхніх листочків з брунькою. При обробці чайне листя скручують вздовж волокон, формуючи акуратну перлинку. Заспокоює розум, тонізує і освіжає.