Правильний посуд для чаювання

Посуд, в якому заварюють чай, впливає на його смак і аромат так само, як і якість заварки. Не можна пуер 20-річної витримки залити окропом в пластиковому стаканчику і скаржитися, що нічого особливого не відчувається. Щоб чай у вашій чашці розкрив всі свої секрети, важливо приділити вибору ємностей і аксесуарів стільки ж часу, скільки й самому чаю.

Посуд для чаювання

Ви можете запитати – «В якому посуді краще заварювати чай?». Відповісти на нього однозначно не вийде: надто багато змінних. Сорт і форма чаю: білий, червоний, зелений або чорний; листовий або пудровий. Місце чаювання – будинок або робота. Ситуація: щоденна чашка чаю, чайна церемонія, чайні посиденьки з друзями або родиною. У кожному з перерахованих випадків доречніше використовувати певний посуд, щоб розкрити напій і самостійно досягти певного стану.

Також є різниця між посудом, в якому заварюють чай, і посудом, в якому його подають. Наприклад, в китайській чайній церемонії існує поділ цих функцій: традиційно листовий чай заливають протоками, не залишаючи воду в контакті з заваркою надовго. Історія тотожна і японському чаюванню, де використовується листовий чай – сенча, генмайча тощо. Але в церемонії приготування матча – пудрового чаю, немає окремого посуду для заварки чаю. Матча готують прямо в тій ємності, з якої його будуть пити – спеціальної керамічної чашці з ніжкою, яку називають тяван.

Якщо говорити про посуд для заварювання чаю, то він може бути такого вигляду:

  • чайник – його матеріал також залежить від сорту і країни. У Китаї кращими вважаються чайники з ісинської глини, в яких прийнято заварювати темні сорти – шу і шен пуери, будь-який червоний чай, темні улуни. Примітно, що стінки таких чайників навмисно залишають пористими, щоб ті вбирали і зберігали аромат напоїв, які в них заварюються. В Японії, де листовий чай – це переважно зелений, слабо ферментований, з тонким смаком, використовують керамічні чайники. Вони абсолютно гладкі, не насичуються ароматами, а тому нічого не змінює смак чаю;
  • гайвань – китайська історія для швидкого заварювання світлого, слабо ферментованого чаю. Вони керамічні, легкі, з кришечкою. Дозволяють швидко приготувати рівно одну порцію чаю методом протоки;
  • чайна колба – витончена сучасна модифікація гайвані, але зі скла. Прозора ємність з двома посудинами: внутрішня заповнюється заваркою, заливається окропом і виймається, коли напій готовий. Підходить для всіх видів чаю;
  • сучасні чайники – такий посуд для заварювання пуеру, чорного, зеленого, білого чаю підходить в рівній мірі. Їх роблять з ударостійкого скла, що не вбирає аромати попереднього напою – якщо ретельно його вимити, можна сміливо заварювати один за одним зелений і червоний чай, не боячись, що один напій побічно вплине на смак другого. Їх конструкція може бути різною. Є звичайні заварники з металевою частиною, яка виймається. Є ізі-поти для заварювання протоками – між водою і ємністю з заваркою є серйозна відстань. Зустрічаються і чайники зі свічками, в яких можна приготувати напій, а після довго підтримувати його теплим.

Набори для чайної церемонії

У мережі можна зустріти готові набори для чайної церемонії. Але рідко вони дійсно гармонійні і поєднуються між собою, як того вимагає церемонія. До того ж, нерідко включають предмети, якими ви ніколи не станете користуватися. Тому найкраще збирати такий набір самостійно. Якщо говорити на прикладі матча, то взяти бамбуковий вінчик, якщо вважаєте за краще матча на воді, або електричний, якщо так же часто збиваєте молоко. Або чашу тяван – керамічну, ручної роботи, яку добре використовувати для рідкісних чайних ритуалів, а міцна бамбукова чаша або стакан з подвійними стінками куди більше підійде для щоденних чаювань.

Посуд для заварювання пуеру

Посуду для заварювання пуеру варто приділити окрему увагу, тому що за роки використання звичайні чайники перетворилися на предмет мистецтва і колекціонування. Кращим посудом для заварювання пуеру будь-якого сорту і віку вважається чайник, зроблений з глини, видобутої в повіті Исин, ​​провінції Цзянсу. Кажуть, вона по-особливому відкриває його смак, насичуючи його легкими мінеральними нотами глини. Такі чайники не покривають глазур’ю, як звичайні керамічні – їх поверхня пориста зовні і всередині. І ця умовна губка вбирає і накопичує всередині потроху від кожного чаю, кожного чаювання. Такий чайник – немов книга. Їх виробництво механізували, але культура ручного створення і усвідомлення його цінності залишилася – вироби старих і нових прославлених майстрів оцінюються часом так само високо, як і найцінніші витримані млинці пуеру.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.