Правила хранения чая матча

Правила зберігання чаю матча

Матча дуже відрізняється від будь-якого іншого чаю – це очевидно. Але при цьому все одно залишається чаєм. Тому до нього можна застосувати всі відомі рекомендації щодо зберігання з деякими змінами. Пудрова форма перетворює його на суперчай, одночасно стаючи головною больовою точкою. Прямо як у всіх історіях про супергероїв.

Ще матча на дивно емпатичний. Він вбере все, що йому не дай. Будь-яку рідину, всі запахи. Охоче ​​вступає в контакт з киснем, окислюючись і втрачаючи частину своїх властивостей, в тому числі й смако-ароматичних. Подібним чином він трансформується, нагріваючись на сонці. Щоб матча залишався суперчаєм, від усього перерахованого його необхідно захистити.

Герметичність

Ви оком не встигнете моргнути, як ваш порошковий чай миттєво всотає вологу з повітря. Покриється дрібними і великими грудочками – їх потім важко розчинити будь-яким вінчиком. Або зовсім перетвориться на одну велику грудку. Настільки міцну, що якісно заварити його вже не вийде. Щоб уникнути подібної сумної долі, зберігайте його виключно в герметичній ємності. Такими є всі види нашої упаковки – зіп-пакет, металева банка, скляна колба. Краще не пересипати з неї чай – в такому вигляді він прекрасно захищений від усіх небезпек і довго зберігається. Якщо перша упаковка порвалася або загубилася кришка, оберіть найтемнішу ємність в своєму будинку з кришкою, що тісно закривається.

Cвітло

Хоч ваш чай вже висушений і змелений, він все одно продовжує дозрівати на сонці. У ньому відбуваються окислювальні процеси, через що втрачається насиченість кольору, аромат і користь – руйнується хлорофіл, передвісник чайних антиоксидантів. Уникнути деструктивних процесів легко – або за допомогою світлонепроникної упаковки, або шляхом зберігання в темному місці. Перше, звичайно, краще – прозору баночку можна забути на столі. Один, два, три рази забудете, і результат окислення вже може бути помітним.

Тепло

З нагріванням та ж ситуація, що і зі світлом – сонячне випромінювання складається з ультрафіолетового та теплового. Якщо прибрати УФ-промені, тепло продовжує підтримувати процеси окислення чаю. Важливо стежити, щоб ємність з чаєм не нагрівалась – тримати її подалі від плити, чайника, радіатора, будь-яких нагрівачів. Оптимальне місце – висока полиця на кухні.

Може, в холодильнику?

Існує думка, що деякі сорти чаю необхідно зберігати в морозильній камері холодильника. Білий, зелений чай іноді рекомендують зберігати саме там. Чи можна зарахувати до них матча? Теоретично ідея виглядає цікавою – немає світла, випадкового нагріву, а низька температура уповільнює природні процеси окислення, що відбуваються в будь-якому чаї з часом. Що на практиці? У морозильник не можна ставити металеву банку – при замерзанні метал стискається, з високою часткою ймовірності порушиться герметичність. Але можна класти зіп-пакет – замерзання мало впливає на їхню герметичність. І вони досить щільні, щоб не бути випадково пошкодженими іншими продуктами в морозильній камері. Тож ідея зберігання в морозильнику цілком життєздатна, якщо матча буде в нашій рідній і щільно закритій упаковці.

Чиста ємність без запаху

Попри всю красу нашої фірмової упаковки, часом її доводиться змінювати. Якщо ви опинилися саме в такій ситуації, підберіть заміну з урахуванням викладеного вище, а ще обов’язково прослідкуйте за тим, щоб ємність нічим не пахла. Матча вбирає запахи так само охоче, як і вологу. Якщо ємність буде пахнути квасолею, маринованими огірками або лечо, за декілька днів чай буде пахнути точно так же.

Як би ви не намагалися захистити матча зовні, ви не зможете зупинити процеси окислення всередині, що протікають в будь-якому чаї при будь-якій температурі. Краще не зберігати його місяцями, а пити постійно і купувати свіжий частіше.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.