Вода для чая. Как выбрать воду для заваривания чая

Правильна вода для чаю

Які секрети правильного вибору води для чаю? Хоча саме листя і складають основу майбутнього напою для заварювання по-справжньому смачного чаю недостатньо просто придбати високоякісну чайну заварку. Адже чайний лист нездатний повністю розкрити свій смак і аромат без спеціально підготовленої води. Вода – запорука здоров’я і правильно заварений чай не тільки дарує приємні відчуття і дозволяє насолодитися смаковими якостями, але і сприяє поліпшенню самопочуття в цілому. Трохи історії: китайські трактати свідчать, що для приготування правильного чаю потрібні три складові, а саме:

  • хороша вода;
  • правильні дії чайного майстра;
  • якісний чайний лист.

На першому місці в цьому списку знаходиться саме вода і це не випадковість, адже в завареному напої її на порядок більше ніж безпосередньо самої чайної заварки.

Звернемося до китайського мистецтва чаювання, яке налічує вже більше 3000 років і безпосередньо до праць: «Пояснення чаю», «Записки про бесіди в трав’яному курені», «Записки про чай» і виділимо моменти, що стосуються грамотного вибору води:

  1. «Вода для чаю повинна володіти прозорістю, чистотою, м’якістю, солодкістю і легкістю».
  2. «Тільки за допомогою води можуть бути розкриті аромат і смак добірного чаю. Якщо у воді немає якості – то і говорити нема про що».
  3. «Природа чаю розкривається через воду, коли вісім десятих води зустрічаються з двома десятими чаю».
  4. «Істине джерело не має смаку, а справжня вода – запаху».

Вода для чаю: купуємо чи готуємо самі?

Чим м’якше вода для чаю – тим смачніше і ароматніше буде заварений на її основі напій.

Кращим варіантом для приготування чаю вважається вода природного походження – джерельна, дощова або тала. Логічно, що вода, видобута з природних джерел, оточених зеленню і чистим повітрям, явно виграє в порівнянні з тією, яка пройшла промислове і хімічне очищення і поступила до нас через водопровідні труби. Але з урахуванням забруднення повітря, навіть власноруч зібраний сніг, з якого можна зробити талу воду, не можна використовувати без побоювання для здоров’я.

Тому, слід знати, як правильно вибрати і підготувати воду для чаю, придбати яку може кожен з нас. У магазинах зараз не проблематично купити м’яку і чисту воду без домішок і солей. При виборі потрібно звертати увагу на рівень жорсткості, що написаний на етикетці. Для приготування правильного чаю ми рекомендуємо купувати негазовану бутильовану воду з максимальним ступенем м’якості, наприклад Моршинська, San Benedetto, вода Ніколинська, Еталон, Райське Джерело, Ордана, Слобідська. Також ідеально підійде вода з приміткою «гірська», «тала», «льодовикова». Якщо у вас в будинку або квартирі використовується вбудована система очищення води, то рекомендуємо перевірити в ній наявність фільтра для поліпшення показників м’якості.

Готуємо воду для заварювання чаю

Воду для чаю не кип’ятимо, а доводимо до кипіння.

При заварюванні чаю слід велику увагу приділяти температурі води. Для кожного сорту чаю вона повинна бути різною.

  • Білий та жовтий чай дуже ніжний і не потерпить занадто гарячу воду – для нього підійде температура 60-70°С.
  • Вода 70-80°С допоможе розкритися на повну силу зеленим чаям.
  • Сильноферментовані улуни (наприклад ДХП) добре заварюються і зберігають свою користь при температурі 90-95°.
  • Витримані багаторічні пуери і червоний чай спокійно можна заварювати навіть водою 95-100°.

Стадії кипіння води

  1. Очі краба – у воді починають утворюватися маленькі бульбашки, чутно легке потріскування.
  2. Очі риби – починають з’являтися бульбашки більшого діаметру, які відкріплюються від дна і спливають на поверхню.
  3. Нитки перлів – бульбашки зливаються в ланцюжок і простягаються від дна до поверхні води, в основному, уздовж стінок чайника.
  4. Вируюче джерело – кількість бульбашок різко збільшується, шум від кипіння змінює тональність на більш високу. Час вимикати чайник!

Особливості правильно приготовленої води для чаю

  • Стадія кипіння – «вируюче джерело», що передує бурхливому, повнму кипінню загальної маси води;
  • Колір води – переважно білий;
  • Кількість бульбашок – рясна;
  • Діаметр бульбашок – середній, рівномірний.

Ми не дарма так акцентуємо увагу на те, як відрізнити воду, яка встигла закипіти до потрібної нам стадії, тому що вода, яка перекипіла,має велику кількість мінеральних солей і зайву жорсткість, що негативно позначиться на смаку і характері завареного чаю. Тому, після процесу вибору води найголовніше – не дозволяти їй досягти верхньої точки кипіння, так як після цього вона вважається «мертвою» і непридатною для заварювання чаю. Також не бажано використовувати двічі кип’ячену воду, тому що в ній залишилось недостатньо кисню і заварюватися такий чай буде дуже погано. Всі ці невеликі хитрощі допоможуть заварити чай найкращим чином і дозволять розкритися його смаку, аромату і корисним властивостям на повну силу. А тепер рекомендуємо перейти до процесу вибору чаю.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

X
Заполните форму и отправьте и мы обязательно свяжемся с Вами в кратчайшие сроки.
Укажите, пожалуйста, номер телефона.
Мы свяжемся с вами в ближайшее время!
+38 (999) 999-9999