Які секрети правильного вибору води для чаю? Хоча саме листя і складають основу майбутнього напою для заварювання по-справжньому смачного чаю недостатньо просто придбати високоякісну чайну заварку. Адже чайний лист нездатний повністю розкрити свій смак і аромат без спеціально підготовленої води. Вода – запорука здоров’я і правильно заварений чай не тільки дарує приємні відчуття і дозволяє насолодитися смаковими якостями, але і сприяє поліпшенню самопочуття в цілому. Трохи історії: китайські трактати свідчать, що для приготування правильного чаю потрібні три складові, а саме:
- хороша вода;
- правильні дії чайного майстра;
- якісний чайний лист.
На першому місці в цьому списку знаходиться саме вода і це не випадковість, адже в завареному напої її на порядок більше ніж безпосередньо самої чайної заварки.
Звернемося до китайського мистецтва чаювання, яке налічує вже більше 3000 років і безпосередньо до праць: «Пояснення чаю», «Записки про бесіди в трав’яному курені», «Записки про чай» і виділимо моменти, що стосуються грамотного вибору води:
- «Вода для чаю повинна володіти прозорістю, чистотою, м’якістю, солодкістю і легкістю».
- «Тільки за допомогою води можуть бути розкриті аромат і смак добірного чаю. Якщо у воді немає якості – то і говорити нема про що».
- «Природа чаю розкривається через воду, коли вісім десятих води зустрічаються з двома десятими чаю».
- «Істине джерело не має смаку, а справжня вода – запаху».
Вода для чаю: купуємо чи готуємо самі?
Чим м’якше вода для чаю – тим смачніше і ароматніше буде заварений на її основі напій.
Кращим варіантом для приготування чаю вважається вода природного походження – джерельна, дощова або тала. Логічно, що вода, видобута з природних джерел, оточених зеленню і чистим повітрям, явно виграє в порівнянні з тією, яка пройшла промислове і хімічне очищення і поступила до нас через водопровідні труби. Але з урахуванням забруднення повітря, навіть власноруч зібраний сніг, з якого можна зробити талу воду, не можна використовувати без побоювання для здоров’я.
Тому, слід знати, як правильно вибрати і підготувати воду для чаю, придбати яку може кожен з нас. У магазинах зараз не проблематично купити м’яку і чисту воду без домішок і солей. При виборі потрібно звертати увагу на рівень жорсткості, що написаний на етикетці. Для приготування правильного чаю ми рекомендуємо купувати негазовану бутильовану воду з максимальним ступенем м’якості, наприклад Моршинська, San Benedetto, вода Ніколинська, Еталон, Райське Джерело, Ордана, Слобідська. Також ідеально підійде вода з приміткою «гірська», «тала», «льодовикова». Якщо у вас в будинку або квартирі використовується вбудована система очищення води, то рекомендуємо перевірити в ній наявність фільтра для поліпшення показників м’якості.
Готуємо воду для заварювання чаю
Воду для чаю не кип’ятимо, а доводимо до кипіння.
При заварюванні чаю слід велику увагу приділяти температурі води. Для кожного сорту чаю вона повинна бути різною.
- Білий та жовтий чай дуже ніжний і не потерпить занадто гарячу воду – для нього підійде температура 60-70°С.
- Вода 70-80°С допоможе розкритися на повну силу зеленим чаям.
- Сильноферментовані улуни (наприклад ДХП) добре заварюються і зберігають свою користь при температурі 90-95°.
- Витримані багаторічні пуери і червоний чай спокійно можна заварювати навіть водою 95-100°.
Стадії кипіння води
- Очі краба – у воді починають утворюватися маленькі бульбашки, чутно легке потріскування.
- Очі риби – починають з’являтися бульбашки більшого діаметру, які відкріплюються від дна і спливають на поверхню.
- Нитки перлів – бульбашки зливаються в ланцюжок і простягаються від дна до поверхні води, в основному, уздовж стінок чайника.
- Вируюче джерело – кількість бульбашок різко збільшується, шум від кипіння змінює тональність на більш високу. Час вимикати чайник!
Особливості правильно приготовленої води для чаю
- Стадія кипіння – «вируюче джерело», що передує бурхливому, повнму кипінню загальної маси води;
- Колір води – переважно білий;
- Кількість бульбашок – рясна;
- Діаметр бульбашок – середній, рівномірний.
Ми не дарма так акцентуємо увагу на те, як відрізнити воду, яка встигла закипіти до потрібної нам стадії, тому що вода, яка перекипіла,має велику кількість мінеральних солей і зайву жорсткість, що негативно позначиться на смаку і характері завареного чаю. Тому, після процесу вибору води найголовніше – не дозволяти їй досягти верхньої точки кипіння, так як після цього вона вважається «мертвою» і непридатною для заварювання чаю. Також не бажано використовувати двічі кип’ячену воду, тому що в ній залишилось недостатньо кисню і заварюватися такий чай буде дуже погано. Всі ці невеликі хитрощі допоможуть заварити чай найкращим чином і дозволять розкритися його смаку, аромату і корисним властивостям на повну силу. А тепер рекомендуємо перейти до процесу вибору чаю.
Купити чай на будь-який смак
Білі пуерні бруньки “Я Бао”
“Я Бао” пуерні бруньки – китайський елітний білий чай з м’яким багатогранним фруктово-квітковим смаком і ароматом, нотами трав, солодкуватий і з легкою кислинкою. Витончений, ні на що не схожий чай. Для будь-якого часу доби. Також дуже смачний в приготуванні методом варки. Сподобається поціновувачам білих чаїв.
Шу пуер №2001
Розсипний шу пуер №2001 з глибокими, шоколадними нотами в смаку, терпким солодким присмаком і деревно-ягідним ароматом. Сприяє схудненню, виводить токсини і позбавляє від шлаків.
Да Цзинь Я “Золоті бруньки”
Да Цзинь Я – це елітний китайський червоний чай помірної ферментації та дбайливої просушки. Щільний медово-квітковий смак з фруктовими переливами. Має потужний зігріваючий ефект, прояснює зір і розум, відмінно тонізує.
Кенія Керічо
Вишуканий чорний чай з високогірних плантацій Керічо, що в Кенії. Терпкий смак з вираженими нотами меду та інжиру. Солодкий фруктовий аромат. Потужна тонізувальна дія. Добре смакує з молоком.
Жасминова перлина
Елітний зелений китайський чай із верхніх листочків з брунькою. При обробці чайне листя скручують вздовж волокон, формуючи акуратну перлинку. Заспокоює розум, тонізує і освіжає.
Ерл грей з бергамотом
Вишуканий чорний чай, ароматизований натуральною олією, екстрагованої зі скоринки плодів бергамоту. Має теплий аромат прянощів та бергамоту. Смак — приємно терпкий з цитрусовими нотами. Чай чудово зігріває.
Нувара Елія
Мілколистовий цейлонський чорний чай. Максимальна міцність і приємна терпкість з медовою гірчинкою післясмаку. Тонізує і бадьорить. Підходить для розпивання після сніданку і ситного обіду.
Дянь Хун Мао Фен
Елітний «Юннаньський Червоний» чай з покритими ворсом бруньками. Оксамитовий медово-горіховий смак і аромат прянощів. Тонізує і розслабляє, наповнює м’якою енергією, посилює концентрацію.
Молі Хуа Ча
Класичний китайський зелений чай з бутонами жасмину. Свіжий, жасминовий смак з невагомо легким солодким присмаком. Збадьорливий напій для розпивання протягом дня.