Бажаючи продати продукт, продавці часто показують кращі його сторони. Це справедливо і по відношенню до чаїв, в тому числі до китайських. Але ми впевнені в тому, що тільки відвертий діалог з покупцем об’єднує. І сьогодні ми поговоримо чесно, чи може чай завдати шкоди організму і як уникнути негативних наслідків.
Якщо ви вже бували на сторінках нашого магазину, то напевно бачили, що кожен вид чаю ми супроводжуємо докладним описом способу приготування. Дозування заварки і час заварювання вказуються не випадково. І перше, що слід брати на озброєння – це правила приготування того чи іншого виду чаю.
Китайські чаї унікальні. Вам може подобатися один вид чаю і не подобатися інший, але на вашій полиці завжди знайдеться місце напою, привезеному з Китаю – бо надто різноманітні і неоднозначні ці чаї. Однак пам’ятайте – шкода від чаю може бути досить відчутна, якщо ви порушили правила його зберігання, заварювання або розпиття. Негативний вплив чаю особливо помітен, якщо ви страждаєте на захворювання травної системи, маєте підвищену кислотність або чутливість до компонентів напою. Не менш чутливі до чаю і ті люди, які п’ють його рідко. Можливий негативний вплив від розпивання чаю можна звести нанівець, якщо слідувати нескладним, але обов’язковим правилам.
Правила розпивання чаю
- Не пийте чай натщесерце – виключення з цього правила становить лише пуер. Всі інші види китайського чаю (особливо, якщо ви любите міцний чай) пити натщесерце не можна.
- Пийте чай повільно – справа не тільки в тому, що чай відноситься до напоїв, що сприяють розслабленню і відпочинку. Вживання чаю швидкими і значними ковтками може викликати подразнення слизової або інші неприємні відчуття.
- Не використовуйте заварку повторно – мало хто знає, що дане правило актуально не тільки для вечірньо-ранкової заварки, але і для тієї, яка простояла більше години після того, як чай був розлитий по піалах. Через годину в напої починають утворюватися шкідливі речовини, відмова від такої заварки дозволяє уникнути небажаних наслідків.
- Дотримуйтесь проміжку в часі – йдеться про вживання чаю після їжі. Рекомендований час – не раніше 30-40, а краще 60 хвилин після прийняття їжі. Справа в тому, що компоненти чаю можуть вступити в небажану реакцію з компонентами їжі (особливо м’яса). Вживання чаю через 30-60 хвилин після їжі, навпаки, сприяє кращому травленню.
Чай протипоказаний при гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту, виразках, нападах тахікардії. Утримайтеся від розпивання міцного чаю при нестачі магнію, хронічних порушеннях сну, в період вагітності і лактації.
Пийте чай правильно і будьте здорові!
Купити чай для здоров'я
Соснові голки
Вишуканий представник китайського зеленого чаю. Ніжне чайне листя і верхні бруньки акуратно скручені у вигляді тонких зелених голочок. М’який насичений смак зі свіжим післясмаком. Прискорює обмін речовин, сприяє схудненню.
Шу пуер “Золоті Бруньки”
Елітний розсипний шу пуер “Золоті Бруньки” з добірних верхівок чайних листів. Горіхові ноти з солодкуватим присмаком в’яленого чорносливу. Потужний і збадьорюючий пуер з енергією Ча Ци на кожен день.
Золотий Равлик
Чайна брунька в поєднанні з двома молодими листочками. Пряний аромат з нотами кураги і меду. М’яко-терпкий смак з невеликою кислинкою післясмаку. Для будь-якого час доби.
Зелений равлик Чжень Ло
Зелений чай з провінції Фуцзянь, Китай. Має оригінальну форму охайних равликів-спіралей. Аромат – весняний, з квітами та пилком. Смак — глибокий, з приємною терпкістю. Містить велику кількість антиоксидантів.
Дянь Хун Мао Фен
Елітний «Юннаньський Червоний» чай з покритими ворсом бруньками. Оксамитовий медово-горіховий смак і аромат прянощів. Тонізує і розслабляє, наповнює м’якою енергією, посилює концентрацію.
Те Гуань Інь Тан Бей
Тегуанінь Тан Бей – відомий південнофудзіянський улун, пропечений на вугіллі. Об’ємний, насичений смак з пряно-фруктовими, квітковими нотами і присмаком випічки зі скоринкою. Піднімає настрій, тонізує і заспокоює.
Гречаний чай Ку Цяо світлий
Гречаний чай Ку Цяо світлий із зерен молодої “молочної” гречки. Пряний м’який смак з нотами повітряної кукурудзи та спецій. Очищає від токсинів, не містить кофеїну. Підходить для будь-якого часу доби.
Нувара Елія
Мілколистовий цейлонський чорний чай. Максимальна міцність і приємна терпкість з медовою гірчинкою післясмаку. Тонізує і бадьорить. Підходить для розпивання після сніданку і ситного обіду.
Улун Дун Дін з морозного піку
Тайванський чай весняного збору улун Дун Дін з морозного піку, злегка прогрітий на деревному вугіллі. Топлений, пропечений, сильний з медово-фруктовим ароматом. Універсальний сорт для чаювання у будь який час доби.
Молочний улун Еліт
Вишуканий зелений чай улун. Ніжний солодкуватий смак топленого молока і делікатний шлейф тягучої вершкової карамелі. Розслабляє, заспокоює і гармонізує стан. Для будь-якого часу доби.
Ерл грей з бергамотом
Вишуканий чорний чай, ароматизований натуральною олією, екстрагованої зі скоринки плодів бергамоту. Має теплий аромат прянощів та бергамоту. Смак — приємно терпкий з цитрусовими нотами. Чай чудово зігріває.