Відправки: 26 і 28 липня. 30 липня: вихідний, відправки не буде
Рецепт Чайсума

Рецепт тибетського чаю Чайсума

Чайсума — традиційний та дуже незвичайний чай народів високогірного Тибету. У його складі обмежена кількість інгредієнтів: міцний, пресований китайський пуер, молоко яка, вершкове масло з його ж молока й трохи солі. А готують чай в спеціальній посудині — донмо (або маслоробці), що дозволяє збити всі компоненти до однорідної консистенції. Напій виходить теплим, зігрівальним та поживним. Його п’ють кілька разів на день й навіть додають в їжу.

Чайсума неймовірно корисний: швидко відновлює запаси енергії, знімає спазми й больові відчуття в області серця, стимулює вироблення жовчі та покращує кровообіг, допомагаючи зігрітися навіть на вітрі. Попри всю цю автентичність, приготувати його можна і в домашніх умовах, дібравши адекватну заміну специфічним інгредієнтам.

Рецепт чаю чайсума на сучасний лад

Для повноцінного чаювання кількох людей вам знадобиться:

  • вода — 4 склянки;
  • шу-пуер — 10 грамів;
  • молоко — 100 мл;
  • дрібка солі;
  • вершкове масло — 50 грамів.

Примітка: молоко й масло можна брати будь-яке тваринне. І козяче, і коров’яче однаково добре впорається з поставленим завданням.

Покрокове приготування:

  • Доведіть воду до кипіння і висипте весь чай. Якщо він спресований, розламайте плитку на менші шматочки.
  • Кип’ятіть чай хоча б кілька хвилин, в ідеалі — не менше ніж 5 хвилин.
  • До чаю влийте молоко, додайте сіль, доведіть до кипіння і дозвольте кипіти ще кілька хвилин.
  • Процідіть настій, щоб відокремити заварку, і додайте шматочок масла. Коли він повністю розчиниться, збийте чай за допомогою електричного вінчика до однорідного стану.

Не варто класти занадто багато чаю. Згадайте, що пуер розрахований на багаторазові проливання — часом навіть до 10 разів. Зазначено кількості чаю вистачить. У класичній традиції до чаю за необхідності додають локальні лікарські трави. Оскільки рослинний світ України й Тибету злегка відрізняється, ми їх перелік наводити не будемо. Але скажемо, що за бажання смак напою можна збагатити, додавши в процесі заварювання пряні садові трави. Варіанти — трохи шавлії, базиліку, розмарину або чебрецю. Можна експериментувати з прянощами — гвоздикою, корицею, бадьяном, ваніллю.

І останнє — інструмент для збивання. Найзручнішим буде, безумовно, електричний вінчик. Але й френч-прес теж добре впорається з цим завданням. Ще можна спробувати використовувати вбудований капучинатор кавової машини.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.