Рецепт чая масала

Рецепт чаю масала

Масала – не сорт, а один із способів приготування чорного чаю. Найчастіше його асоціюють з Індією, але в Непалі, Пакистані та на Шрі-Ланці такий напій теж готують. Як і в Саудівській Аравії та Східній Африці. Щоправда, тут його називають інакше (чай Карак), але факт залишається фактом – батьківщиною Масала справедливо називати весь Індійський субконтинент.

Масала – гарячий, ситний і неймовірно ароматний напій з сильним пряним смаком. Такий, знаєте, традиційно індійський, наче ровесник Аюрведи. Що зовсім не відповідає дійсності. Ще на початку XX століття чай для жителів Індії був швидше лікарським препаратом, аніж повсякденним напоєм. А 90% всієї виробленої тут сировини відправлялося на імпорт. А потім Індійська чайна асоціація почала просування чаю серед місцевих: всіляко підтримувалися чайні, на фабриках і заводах вводилися перерви на чай. Індійці охоче прийняли нову традицію, але традиційно змінили її «під себе». Спочатку просувалося вживання напою в англійському варіанті – з додаванням цукру і молока. Але місцеве населення швидко привело його у відповідність зі своїми смаками: частка цукру й молока помітно збільшилася, в складі з’явилися спеції. Все почалося з імбиру і кардамону, але з часом перелік допустимих приправ розширився.

Так на світ з’явився чай масала

Єдино правильного рецепту чаю масала немає і бути не може: в кожній родині свої рецепти і секрети приготування. Які б спеції ви до нього не поклали, масала буде правильним, традиційним, якщо в його складі буде:

  • чорний чай;
  • цукор або підсолоджувач;
  • молоко;
  • кардамон;
  • імбир;
  • гвоздика;
  • чорний перець.

Крім перерахованих прянощів використовують також мускатний горіх, чилі, коріандр, мигдаль, кмин, шафран, корицю тощо. Молоко теж може бути будь-яким: найближче до стандарту незбиране коров’яче, але його можна замінити, наприклад, згущеним молоком (тоді не потрібно цукру) або будь-яким рослинним. Готовий напій виходить дуже ситним і прекрасно зігріває в холодну пору.

Рецепти приготування

Головна відмінність в принципі приготування масала полягає в тому, що його не настоюють, а варять. Ви можете скористатися готовим набором спецій для масала або приготувати їх самостійно, на підставі одного з рецептів. Наприклад, цього.

Щоб приготувати 2 чашки пряного масала, вам знадобиться:

  • Молоко – 300 мл.;
  • Вода – 300 мл.;
  • Чорний чай – 4 ст. л. (підійде, наприклад, Ассам);
  • Мед – 1 ст. л .;
  • Кардамон – 4 зернятка;
  • Кориця – 1 паличка;
  • Гвоздика – 2 шт.;
  • Чорний перець – 4 горошини;
  • Аніс – 1 зірочка;
  • Імбир – ½ ч. л.

Етапи приготування:

  1. Всі спеції подрібнити в ступці або блендері.
  2. До ємності влити воду, молоко, все спеції і поставити її на вогонь.
  3. Коли рідина почне закипати, додати чай і підсолоджувач. Все добре розмішати.
  4. Після того, як суміш закипить, потрібно потримати її ще 2 хвилини на мінімальному вогні, а потім зняти.
  5. Залишити чай ще на 2 хвилини настоятися і налити до чашок, попередньо процідивши через сито.

Не подобаються якісь спеції зі списку? Сміливо прибирайте їх або замініть іншими на свій розсуд. Виходить дуже солодко? Приберіть цукор зовсім, скоротіть його кількість вдвічі або замініть будь-яким аналогом – хоч кленовим сиропом, хоч фініковою пастою. А ось на чаї не економте – беріть найкращий і свіжий. Якщо чай виявиться недостатньо міцним і насиченим, він загубиться на тлі активних спецій і смак масала буде вже не таким збалансованим.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.