І з першого, і з другого, й навіть з третього погляду на матча здається, що це – ідеальний напій для сучасної людини. Бадьорить краще… та краще будь-якого напою в світі. Містить таку кількість антиоксидантів, яке неможливо отримати іншим шляхом – хоч відрами їж ягоди (в чашці матча вміст антиоксидантів у 137 разів вищий, аніж в будь-якому зеленому чаї). Підвищує когнітивні здібності мозку – з ним буде простіше вчитися в будь-якому віці, легше концентруватися на складних завданнях й знаходити незвичайне їх рішення. Словом, концентрована зелено-порошкова користь.
І концентрований смак. Матча більш насичений, глибокий і сильний, ніж зелений чай. Нам здається, що ця насиченість смаку – єдина причина, з якої половина людства все ще продовжує пити каву. При цьому смак пудрового чаю можна зробити більш зрозумілим та менш концентрованим, змінивши технологію його приготування – замість класичного варіанту готувати матча-латте. А оскільки на вулиці літо, добре готувати холодний латте з матча – тоді він буде ще й освіжаючим. Далі – оригінальний рецепт Айс Маття-латте, який буквально закохує в матча з першого ковтка.
Айс Матча латте: покрокове приготування
Продукти, які вам знадобляться:
- чай матча – 2 г або 1 чашаку (найкраще використовувати Матча Преміум Еліт);
- очищена гаряча вода (закипіла й охолоджена до t 85°C) – 30 мл;
- молоко – 150 мл (досвід показує, що особливо добре чай «дружить» з рослинним молоком – кокосовим, вівсяним, кедровим, мигдальним та ін.);
- підсолоджувач (можна використовувати і білий цукор, але більш здоровим напій буде, якщо додати до нього мед, сироп агави, цукрової тростини та ін.);
- лід – у середньому, 5-7 кубиків.
Необхідні інструменти:
- електровінчик – обов’язково, адже без нього неможливо збити молоко в піну;
- ложка чашаку – необов’язково, можна використовувати чайну ложку, пам’ятаючи про те, що 1 чашаку = ½ чайної ложки;
- тяван або широка чашка – для збивання чаю, і висока склянка – для подачі.
Приготування напою забирає від сили 5 хвилин, якщо у вас є наш жвавий електровінчик:
- Весь чай всипте в широку чашку, додайте воду та збивайте, доки не отримаєте однорідну суміш з бульбашками повітря на поверхні (близько 10-15 секунд).
- Додайте до завареного чаю підсолоджувач в звичній для себе кількості та ще раз все збийте до повного розчинення (близько 10 секунд).
- Збийте все молоко для утворення стійкої піни (час збивання залежить від його різновиду). Нагрівати його не потрібно!
- Додайте збите молоко до матча-пасти, змішайте до однорідності, перелийте у високу склянку та додайте лід.
- Отримуйте вишукане гастрономічне задоволення і подумки присвоюйте собі звання «Бариста року», тому що вийде дуже смачно.
І наостанок – кілька секретів, які допоможуть отримати напій з кращим смаком:
- По-перше, використовуйте максимально якісний матча. Чай з Преміального та Кулінарного сорту – це два абсолютно різних напою. Щоб отримати найкращий смак, беріть Матча Преміум Еліт або Matcha Daily.
- По-друге, не використовуйте занадто гарячу воду. Якщо залити порошок окропом, він може гірчити і втратити свій аромат. В латте це відчувається не так сильно, але все ж.
- По-третє, добре збивайте і матча, і молоко. Спроби скоротити час приготування можуть призвести до того, що матча буде з грудочками, а пінка з молока – недостатньо ніжною та стійкою. А результат їх змішування може бути вкрай непередбачуваним.
Допускаються будь-які відхилення від рецепта і експерименти з видами молока, підсолоджувачами, кількістю матча – головне, щоб вам було смачно!