Вагасі – це назва не однієї страви, а цілої категорії традиційних японських солодощів зі схожими характеристиками. Готують їх з рисового та бобового борошна, фруктів, овочів, трав, каштанів, солодких бобів, агар-агару, зеленого чаю та ін. При цьому не використовують білий цукор, консерванти, стабілізатори та штучні барвники, тому солодощі виходять не дуже солодкими, але гранично натуральними й корисними.
Тільки популярних різновидів вагасі можна нарахувати близько десятка, не кажучи вже про локальні та святкові страви:
- Моті – парові солодкі коржики з рису, товченого в пасту.
- Мандзю – пиріжки з начинкою з рисового, гречаного або бобового борошна.
- Амміцу – кубики з желе з фруктовою начинкою.
- Ан-пан – печені булочки з начинкою із солодкої бобової, каштанової або кунжутної пасти.
- Варабімоті – желеподібні солодощі з борошна папороті.
Більшість японських десертів важкі в приготуванні, вимагають використання ексклюзивних інгредієнтів, особливих навичок. Але, на щастя, не всі. Деякі складаються з доступних продуктів, готуються легко і швидко. Саме їх я й пропоную вам приготувати.
Рецепт уіро
Уіро – солодкі рисові коржики з начинкою. Мабуть, найпростіша і найзрозуміліша варіація вагасі. Для приготування 10 уіро потрібні:
- рисове борошно – 120 г;
- цукрова пудра – 30 г;
- рисовий або кукурудзяний крохмаль – 1 ч. л;
- тепла вода – 60-80 мл;
- кокосова стружка – 1 ст. л;
- начинка – шоколад, полуниця, вишня тощо.
- щоб зробити кольорові уіро, до тіста слід додати зелену матчу в кількості 1 чайної ложки. Це традиційний варіант, але ви можете спробувати додати блакитну або рожеву матчу. Пам’ятайте, що до тіста додавати потрібно готовий чай, розчинений в 30 мл води.
Покрокове приготування:
- Увімкнути пароварку/мультиварку або підготувати парову баню.
- У глибокій мисці змішати рисову муку, пудру, крохмаль, і, поступово виливаючи воду, замісити м’яке гладеньке тісто.
- Послідовно відщипувати маленькі шматочки тіста, формувати коржик, всередину класти начинку і скачувати кульку. Коржі можна робити просто круглими або надати їм форму (вручну або за допомогою силіконової форми).
- Вагасі відправити в пароварку/на водяну баню і варити 10-15 хвилин.
- Готові коржі потрібно обкатати в кокосовій стружці й за бажанням посипати невеликою кількістю пудровий чаю.
Рецепт моті
Моті називають найсмачнішими з японських десертів. І приготувати їх зовсім нескладно. Необхідні інгредієнти:
- рисове борошно – 300 г;
- галетное печиво – 50 г;
- яблуко – 100 г;
- курага – 50 г;
- цукрова пудра – 90 г;
- вода – 350 мл;
- крохмаль – 50 г;
- арахісова паста – 50 г;
- готова рожева матча або морквяний сік – 30 мл;
- готова зелена матча – 30 мл.
Покрокове приготування:
- Змішати рисове борошно і цукрову пудру.
- Отриману суміш розділити на три частини. До однієї додати воду (1/3 загального обсягу), до другої – суміш води і рожевої матчі/морквяного соку, до третьої – суміш води і зеленої матчі.
- Тісто перекласти до трьох окремих мисок, накрити харчовою плівкою та відправити на водяну баню (10 хвилин) або до мікрохвильовки (2 хвилини). Готове тісто буде падати з ложки грудкою.
- Курагу (можна попередньо замочити в теплій воді) подрібнити в блендері. Яблука нарізати невеликими кубиками, посипати цукром і трохи карамелізувати. Після – остудити й змішати з подрібненим галетним печивом.
- Робочу поверхню посипати крохмалем. Зверху викласти тісто і розкачати тонкий пласт. Пласт можна або розрізати на кілька рівних частин, або зробити великі кружечки за допомогою склянки з широкою горловиною. Всередину кожного викласти начинку, згорнути краї та зліпити кульки. Їх можна трохи придавити, щоб тістечка вийшли злегка пласкими. З поверхні кульок потрібно прибрати надлишки крохмалю й можна насолоджуватися традиційними японськими вагасі.