Рецепт японских сладостей Вагаси

Рецепт японських солодощів вагасі

Вагасі – це назва не однієї страви, а цілої категорії традиційних японських солодощів зі схожими характеристиками. Готують їх з рисового та бобового борошна, фруктів, овочів, трав, каштанів, солодких бобів, агар-агару, зеленого чаю та ін. При цьому не використовують білий цукор, консерванти, стабілізатори та штучні барвники, тому солодощі виходять не дуже солодкими, але гранично натуральними й корисними.

Тільки популярних різновидів вагасі можна нарахувати близько десятка, не кажучи вже про локальні та святкові страви:

  1. Моті – парові солодкі коржики з рису, товченого в пасту.
  2. Мандзю – пиріжки з начинкою з рисового, гречаного або бобового борошна.
  3. Амміцу – кубики з желе з фруктовою начинкою.
  4. Ан-пан – печені булочки з начинкою із солодкої бобової, каштанової або кунжутної пасти.
  5. Варабімоті – желеподібні солодощі з борошна папороті.

Більшість японських десертів важкі в приготуванні, вимагають використання ексклюзивних інгредієнтів, особливих навичок. Але, на щастя, не всі. Деякі складаються з доступних продуктів, готуються легко і швидко. Саме їх я й пропоную вам приготувати.

Рецепт уіро

Уіро – солодкі рисові коржики з начинкою. Мабуть, найпростіша і найзрозуміліша варіація вагасі. Для приготування 10 уіро потрібні:

  • рисове борошно – 120 г;
  • цукрова пудра – 30 г;
  • рисовий або кукурудзяний крохмаль – 1 ч. л;
  • тепла вода – 60-80 мл;
  • кокосова стружка – 1 ст. л;
  • начинка – шоколад, полуниця, вишня тощо.
  • щоб зробити кольорові уіро, до тіста слід додати зелену матчу в кількості 1 чайної ложки. Це традиційний варіант, але ви можете спробувати додати блакитну або рожеву матчу. Пам’ятайте, що до тіста додавати потрібно готовий чай, розчинений в 30 мл води.

Покрокове приготування:

  1. Увімкнути пароварку/мультиварку або підготувати парову баню.
  2. У глибокій мисці змішати рисову муку, пудру, крохмаль, і, поступово виливаючи воду, замісити м’яке гладеньке тісто.
  3. Послідовно відщипувати маленькі шматочки тіста, формувати коржик, всередину класти начинку і скачувати кульку. Коржі можна робити просто круглими або надати їм форму (вручну або за допомогою силіконової форми).
  4. Вагасі відправити в пароварку/на водяну баню і варити 10-15 хвилин.
  5. Готові коржі потрібно обкатати в кокосовій стружці й за бажанням посипати невеликою кількістю пудровий чаю.

Рецепт моті

Моті називають найсмачнішими з японських десертів. І приготувати їх зовсім нескладно. Необхідні інгредієнти:

  • рисове борошно – 300 г;
  • галетное печиво – 50 г;
  • яблуко – 100 г;
  • курага – 50 г;
  • цукрова пудра – 90 г;
  • вода – 350 мл;
  • крохмаль – 50 г;
  • арахісова паста – 50 г;
  • готова рожева матча або морквяний сік – 30 мл;
  • готова зелена матча – 30 мл.

Покрокове приготування:

  1. Змішати рисове борошно і цукрову пудру.
  2. Отриману суміш розділити на три частини. До однієї додати воду (1/3 загального обсягу), до другої – суміш води і рожевої матчі/морквяного соку, до третьої – суміш води і зеленої матчі.
  3. Тісто перекласти до трьох окремих мисок, накрити харчовою плівкою та відправити на водяну баню (10 хвилин) або до мікрохвильовки (2 хвилини). Готове тісто буде падати з ложки грудкою.
  4. Курагу (можна попередньо замочити в теплій воді) подрібнити в блендері. Яблука нарізати невеликими кубиками, посипати цукром і трохи карамелізувати. Після – остудити й змішати з подрібненим галетним печивом.
  5. Робочу поверхню посипати крохмалем. Зверху викласти тісто і розкачати тонкий пласт. Пласт можна або розрізати на кілька рівних частин, або зробити великі кружечки за допомогою склянки з широкою горловиною. Всередину кожного викласти начинку, згорнути краї та зліпити кульки. Їх можна трохи придавити, щоб тістечка вийшли злегка пласкими. З поверхні кульок потрібно прибрати надлишки крохмалю й можна насолоджуватися традиційними японськими вагасі.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.