Як швидко приготувати Матча Латте вдома
Порошковий чай Матча має неймовірну користь для здоров’я – він працює в якості детоксу для всього організму, покращує мозкову активність, робить розум ясним, очищає від вільних радикалів і підсилює імунітет. Чай матча багатий на антиоксиданти, поліфеноли і катехіни, які позитивно впливають на профілактику і лікування різних захворювань, включаючи бактеріальні, грибкові та вірусні інфекції, рак і діабет другого типу.
Саме цими цілющими властивостями, а також відмінним смаком і пояснюється світова популярність напою Матча-Латте. Приготувати Матча Латте самостійно можна всього за 5 хвилин. Вам знадобиться зелений порошковий чай матча, вода, молоко і мед або підсолоджувачі за смаком, а також інструменти зі списку нижче.
Інгредієнти для приготування Матча Латте на 1 персону:
- Відфільтрована вода (t≈80°С) – 50-80 мл;
- Порошковий чай матча: 2-3 г.;
- Молоко (коров’яче, кокосове, соєве, мигдальне): 100-150 мл;
- Мед, цукор або цукрозамінник в якості підсолоджувача.
Необхідні інструменти:
- Електровінчик для збивання молока;
- Ложечка Чашаку;
- Бамбуковий вінчик Часен;
- Термостакан, чаша Чаван або будь-яка широка чашка.
Рецепт приготування Матча-Латте крок за кроком:
1. Якщо ви плануєте працювати бамбуковим вінчиком часен, то перед початком приготування чаю замочіть вінчик в холодній воді на 30 хвилин або, якщо ви поспішаєте, в гарячій воді на 5 хвилин. Це дасть можливість струнам часена стати більш гнучкими, що полегшить збивання і вбереже вінчик від деформації.
2. Візьміть бамбукову ложку чашаку і зачерпніть порошок матча з ємності (банки, пакету тощо). Висипте матча в стакан і постукайте по краю, щоб весь порошок зсипався всередину, повторіть процедуру ще один раз. Якщо ви маєте в своєму розпорядженні трохи часу, то додатково просипте матча порошок крізь сито, це полегшить збивання і надасть майбутньому напою додаткову повітряність і щільність.
Новачкам матча чаювань ми рекомендуємо починати з 2 грамів чаю матча на порцію. Якщо ви хочете більш міцний чай, то можете збільшити кількість, але не більше 5 грам на порцію. Якщо у вас немає ложки чашаку то орієнтуйтеся на чайні ложки. 2 ложки чашаку (близько двох грамів матча) це чайна ложка без гірки.
3. Смак готового напою багато в чому залежить від якості води. Для приготування будь-якого чаю, і матча в тому числі, краще використовувати якісну м’яку воду без газу. Це може бути бутильована вода, або вода з під фільтра. Детальніше про вибір води для чаю тут. Закип’ятіть воду в чайнику, відкрийте кришку і почекайте 2 хвилини, за цей час вода охолоне до потрібної температури у 75-80°С. Залийте порошок матча 50-80 мл води. Для початку краще користуватися мірним стаканом, а пізніше, коли ви запам’ятаєте візуально, як виглядає обсяг, це можна робити “на око”.
4. Якщо ви працюєте часеном, тоді дістаньте його з води, струсіть зайву рідину і починайте збивати суміш води і порошку матча. Рухи вінчиком робіть активно, в напрямку вгору-вниз або W-подібно близько 30 секунд. Якщо у вас немає бамбукового вінчика, то скористайтеся електровінчіком. Якщо ж немає і його, то приготувати правильно матча чай або латте буде важко.
На цьому етапі ви можете додати мед, сироп або будь-які підсолоджувачі на ваш смак, але ми, звичайно, не рекомендуємо. Краще балансувати смак матча латте використовуючи різні види молока – коров’яче, горіхове, вівсяне, соєве, так ви отримаєте абсолютно різні смаки готового напою.
Якщо ви готуєте традиційний матча чай, то на цьому етапі ви зупиняєтесь – чай готовий.
5. Для приготування матча-латте відміряйте 100-150 мл молока. У нашому рецепті ми використовуємо кокосове молоко. Його не бажано кип’ятити, тому ми підігріваємо його до температури близько 80°С, використовуючи харчовий термометр. Для збивання молока використовуйте електровінчік. Незважаючи на те що він працює всього від двох пальчикових батарейок, його потужності цілком вистачає для збивання в густу стійку піну будь-якого типу молока, навіть з низьким вмістом жиру. А чим менше % жирності в молоці тим складніше його збити в піну.
6. Акуратно введіть в суміш матча підготовлене збите молоко.
Насолоджуйтесь корисним і смачним Матча-Латте гарячим або холодним, додавши 3-4 кубика льоду. Пам’ятайте, щоб отримати максимальну користь для здоров’я необхідно пити чай матча або матча-латте відразу або протягом 20 хв. після приготування.
Приємного матча чаювання!
Калорійність Матча Латте:
- з коров’ячим молоком 3,2% жирності – 35 ккал / 100 мл;
- з коров’ячим молоком 2,5% жирності – 25 ккал / 100 мл.
Дивитись всі показники калорійності.
Рекомендуємо інші популярні рецепти Матча Латте: