Что делать, если нет аксессуаров для матча

Що робити, якщо немає аксесуарів для матча?

Спеціальні автентичні аксесуари полегшують і прикрашають матча-чаювання. Але як бути, якщо їх немає в наявності або є, але не всі? Чи можна підібрати адекватну заміну і чи потрібно це робити?

Ключові аксесуари для матча

У традиційному японському чаюванні використовується близько 10 аксесуарів, але не всі вони впливають на смак напою. Деякі використовуються тільки для настрою і прикрашання. Обов’язковими можна назвати наступні:

  • тясаку – мірна бамбукова ложечка ручної роботи, до якої вміщується рівно одна порція матча для усутя (2 грами);
  • тясен – оригінальний вінчик для збивання матча, зроблений вручну з цілого шматка бамбука;
  • тяван – глиняна/бамбукова чаша з ніжкою, в якій готують і п’ють матча.

Але наскільки вони замінні?

Шукаємо адекватну заміну для аксесуарів

Почнемо з тясаку. Бамбукова ложечка потрібна і для атмосфери, і для прискорення процесу приготування – щоб видобути ідеальну порцію для матча класичної міцності, необхідно просто набрати одну ложечку з гіркою. Втім, якщо ми знаємо вагу однієї порції (а ми знаємо – 2 грами), ложечка легко замінюється звичайними кухонними вагами.

Тяван буде обов’язковим тільки в разі, якщо ви твердо вирішили відтворити автентичне японське чаювання в окремо взятій українській квартирі. У всіх інших випадках його легко замінити будь-який чашкою або склянкою. Тільки врахуйте, що ємність повинна бути широкою, якщо користуєтеся бамбуковим вінчиком.

Ось і настала черга вінчиків – їх й справді важко замінити. Через тонку пудрову текстуру матча не розчиняється у воді. Точніше, невелика частина його розчиниться і швидко забарвить рідину, а решта буде плавати у воді грудками або прилипне до стінок чашки. Приготувати чай без інтенсивного збивання не можна, тому ми завжди радимо купувати хоча б електричний вінчик.

Моделюємо ситуацію – вінчика немає

Ані електричного, ані бамбукового. А матча є і його дуже хочеться приготувати. Дивимося на підручні матеріали:

  • вилка – не підійде, оскільки належить не просто перемішати, а розчинити малесенькі горошинки чаю;
  • вінчик для збивання яєць – не підійде, оскільки діє занадто грубо й не допоможе домогтися однорідної текстури;
  • міксер – не підійде, якщо йдеться про занурювальний пристрій – рідини мало і вона просто розплескається по посудині, а крупинки як були, так і залишаться;
  • блендер – підійде, особливо якщо він невеликий – ріжучі рухи ножів не зовсім канонічні, але дозволять отримати хорошу текстуру напою;
  • френч-пресс – найбільше підійде з усіх неспеціалізованих пристроїв; можливо, через велику місткість готувати порцію матча буде не особливо зручно, зате з таким пристроєм можна приготувати і матча-лате.

В цілому, за наявності кухонних ваг і френч-преса цілком можна приготувати стерпний матча або навіть матча-лате. Але потрібно розуміти, що це буде альтернативний, а не ідеальний варіант. Можливо, лате вийде дійсно непоганим, але структура напою на воді з великою часткою ймовірності буде не такою шовковистою, а пінка – нестійкою і недостатньо густою. До того ж, якщо френч-прес раніше використовували для кави, її смак надійно в’ївся в метал і обов’язково «збагатить» матча не найцікавішими нотами.

Ми бачимо ситуацію так – якщо ви раптом опинилися в незнайомому місці і дуже хочете випити склянку матча, підручні засоби – прес та ваги – зійдуть. Але для постійних чаювань краще придбати спеціальні аксесуари (хоча б електричний вінчик), щоб не деформувати смак напою і зберегти його медитативну складову.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.