Ферментация чая. Степени чайной ферментации

Що таке ферментація чаю

Ферментація чаю – це біохімічний процес окислення (бродіння) чайного листа під впливом температури, кисню, вологості і механічного впливу. Різні сорти чаю (чорний чай, зелений чай, пуер або улун) виробляються методом різної ферментаційної обробки чайного листя одного виду – Camellia Sinensis. Навіть якщо це чорний і зелений чай, є велика ймовірність того, що їх зробили з листя рослини одного сорту. Наприклад, чаї Дянь Хун і Шу Пуер виготовляються з одного і того ж чайного куща. Різниця полягає в методі обробці чайного листя або ферментації.

Процес ферментації чаю по поличках

Виготовлення чаю складається з декількох етапів, один з них – це ферментація. Цим терміном хочуть показати, наскільки чайна сировина піддавалася ферментативному окисленню після просушування. А саме те, до якого процентного ступеня її довели. Процес ферментативного окислення штучно переривається наступним процесом обробки, наприклад, обсмажуванням або маніпуляцією з парою. В результаті експериментів, чай, який отримується у підсумку, поділили на кілька груп за ступенем ферментації: з легкою ферментацією, середньої і повною ферментацією чайного листа.

Чаї без ферментації та з мінімальною ферментацією (2-10%)

Напої з чайного листя даної обробки мають легкий аромат і ненав’язливий смак. Якщо ви відчуваєте запах трав і свіжий присмак весняної зелені, то перед вами дійсно якісний чай. До такого класу відносяться білі, жовті і частково зелені чаї та улуни. Всі вони пройшли слабку ферментацію, яку при виробництві зупинили за допомогою обсмажування сировини в котлах. Деякі з популярних сортів піддаються обробці парою. До сировини може додаватися різна ароматизация у вигляді квітів, наприклад, жасмину, який надає напою оригінальний смак і неповторний аромат. В категорію не ферментованого і легкоферментованого чаю входять такі представники як Бай Му Дань, Цзюнь Шань Інь Чжень, Молі Бай Мао Хоу.

Чаї середньої ферментації (10-80%)

Це найпопулярніший вид чаю, в нього входить дуже багато сортів. Ступінь ферментації перебуває в діапазоні 10-80%. Від відсотка ферментації залежить в першу чергу колір і міцність напою, чим відсоток більше, тим напій більш насичений і міцніший. Колір може варіюватися від темно-жовтого до глибокого коричневого. Аромат – витончений, але насичений, їм приємно насолоджуватися і вдихати з кожною чашкою чаю. У цю категорію потрапляє зелена матча, практично всі улуни, крім Да Хун Пао і окремі види зеленого чаю, наприклад, Жасминова Перлина, Лунцзин.

Через такий великий розкид % ферментації, середньоферментований чай також має внутрішню класифікацію. Чим нижче клас, тим менша ступінь ферментації:

  • перший клас – чаї з 10-20% ферментацією листа;
  • другий клас – чаї з 20-50% ферментацією листа;
  • третій клас – чаї з 50-80% ферментацією листа.

Чаї повної ферментації (80-95%)

Під час виробництва цього чаю ферментація досягає свого піку. Підсушене чайне листя повністю насичується соками. Головний представник цього типу обробки – червоний китайський чай. Колір настою може бути від бордового до інтенсивного коричневого. Він відрізняється особливим ароматом, який може запросто вдарити в голову своєю пишністю. Смак густий і терпкий. Дуже добре підійде тим, хто любить брати від життя по максимуму.

Постферментовані чаї (95-100%)

Це неймовірно насичені і міцні чаї. Вони володіють цілющими властивостями, яскравим і незабутнім смаком, а разом з пряним солодким ароматом стають справжньою бомбою в вашій чашці. Їх унікальний метод виробництва відрізняється від всіх інших видів чаю. Справа в тому, що вони піддаються подвійній ферментації. Вона триває деякий час, потім зупиняється, коли сировина досягне потрібної кондиції і запускається знову. Неймовірно, що незначні експерименти можуть дати такий приголомшливий результат. Найзнаменитіший приклад подвійної ферментації – Пуер і, як можна побачити, він користується неймовірною популярністю.

Вгору^

Немає в наявності
115 грн1 040 грн

Елітний «Юннаньський Червоний» чай з покритими ворсом бруньками. Оксамитовий медово-горіховий смак і аромат прянощів. Тонізує і розслабляє, наповнює м'якою енергією, посилює концентрацію.

HIT!
Немає в наявності
130 грн1 190 грн

Виключно молоді чайні листочки із золотистою брунькою. Насичений пряний смак з карамельною терпкістю післясмаку і ароматом кураги, чорносливу та лісового горіха. Має осаджуючий і протизапальний ефект.

HIT!
205 грн4 200 грн

Зелений чай Матча Церемоніал (Японія, Удзі, Кіото). Сорт 5А, яскравий зелений колір, найтонший помел. Збивається в густу стійку піну. Смак повний і глибокий, з м'яким фруктовим присмаком. Енергія і бадьорість до 8 годин.

HIT!
110 грн1 000 грн

Розсипний Шу Пуер 2001 р з глибокими, шоколадними нотами в смаку, терпким солодким присмаком і деревно-ягідним ароматом. Сприяє схудненню, виводить токсини і позбавляє від шлаків.

80 грн740 грн

Розсипний Шу Пуер 2007 р. з сильним і глибоким смаком обсмажених горіхів і в'яленого чорносливу. Відмінно допомагає схудненню, прискорює процеси перетравлення їжі і розщеплює жири.

Немає в наявності
115 грн1 040 грн

Елітний китайський білий чай з квітами жасмину. Нормалізує обмін речовин, піднімає настрій, бадьорить.  М'який освіжаючий чай для будь-якого часу доби.

HIT!
135 грн2 250 грн

Зелений чай Матча Дейлі Токусен (Японія). Вищий сорт АААА для щоденного вживання. Салатовий колір, найтонший помел, м'який і глибокий смак. Енергія і бадьорість до 5 годин.

HIT!
Немає в наявності
130 грн1 190 грн

Елітний уїшаньскій улун. Густий, повний і пряний аромат обсмажених злаків. Терпкий смак і невелика шоколадна гірчинка післясмаку. Має розслаблюючий ефект Ча Ци (чайне сп'яніння).

Немає в наявності
115 грн1 040 грн

Комковий Шу Пуер Лао Ча Тоу "Старі Чайні Голови" з м'яким смаком, нотами горіхів, сухого дерева і фініків. Класична м'якість витриманого пуеру, нафтова тягучість настою і соковитий глибокий післясмак.

HIT!
Немає в наявності
120 грн1 140 грн

Елітний китайський білий чай з ніжним фруктовим смаком. Свіжий спокійний аромат і м'який, солодкуватий присмак. Розслабляючий і гармонізуючий напій для будь-якого часу доби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.