Процес ферментації чаю по поличках
Виготовлення чаю складається з декількох етапів, один з них – це ферментація. Цим терміном хочуть показати, наскільки чайна сировина піддавалася ферментативному окисленню після просушування. А саме те, до якого процентного ступеня її довели. Процес ферментативного окислення штучно переривається наступним процесом обробки, наприклад, обсмажуванням або маніпуляцією з парою. В результаті експериментів, чай, який отримується у підсумку, поділили на кілька груп за ступенем ферментації: з легкою ферментацією, середньої і повною ферментацією чайного листа.
Чаї без ферментації та з мінімальною ферментацією (2-10%)
Напої з чайного листя даної обробки мають легкий аромат і ненав’язливий смак. Якщо ви відчуваєте запах трав і свіжий присмак весняної зелені, то перед вами дійсно якісний чай. До такого класу відносяться білі, жовті і частково зелені чаї та улуни. Всі вони пройшли слабку ферментацію, яку при виробництві зупинили за допомогою обсмажування сировини в котлах. Деякі з популярних сортів піддаються обробці парою. До сировини може додаватися різна ароматизация у вигляді квітів, наприклад, жасмину, який надає напою оригінальний смак і неповторний аромат. В категорію не ферментованого і легкоферментованого чаю входять такі представники як Бай Му Дань, Цзюнь Шань Інь Чжень, Молі Бай Мао Хоу.
Чаї середньої ферментації (10-80%)
Це найпопулярніший вид чаю, в нього входить дуже багато сортів. Ступінь ферментації перебуває в діапазоні 10-80%. Від відсотка ферментації залежить в першу чергу колір і міцність напою, чим відсоток більше, тим напій більш насичений і міцніший. Колір може варіюватися від темно-жовтого до глибокого коричневого. Аромат – витончений, але насичений, їм приємно насолоджуватися і вдихати з кожною чашкою чаю. У цю категорію потрапляє зелена матча, практично всі улуни, крім Да Хун Пао і окремі види зеленого чаю, наприклад, Жасминова Перлина, Лунцзин.
Через такий великий розкид % ферментації, середньоферментований чай також має внутрішню класифікацію. Чим нижче клас, тим менша ступінь ферментації:
- перший клас – чаї з 10-20% ферментацією листа;
- другий клас – чаї з 20-50% ферментацією листа;
- третій клас – чаї з 50-80% ферментацією листа.
Чаї повної ферментації (80-95%)
Під час виробництва цього чаю ферментація досягає свого піку. Підсушене чайне листя повністю насичується соками. Головний представник цього типу обробки – червоний китайський чай. Колір настою може бути від бордового до інтенсивного коричневого. Він відрізняється особливим ароматом, який може запросто вдарити в голову своєю пишністю. Смак густий і терпкий. Дуже добре підійде тим, хто любить брати від життя по максимуму.
Постферментовані чаї (95-100%)Це неймовірно насичені і міцні чаї. Вони володіють цілющими властивостями, яскравим і незабутнім смаком, а разом з пряним солодким ароматом стають справжньою бомбою в вашій чашці. Їх унікальний метод виробництва відрізняється від всіх інших видів чаю. Справа в тому, що вони піддаються подвійній ферментації. Вона триває деякий час, потім зупиняється, коли сировина досягне потрібної кондиції і запускається знову. Неймовірно, що незначні експерименти можуть дати такий приголомшливий результат. Найзнаменитіший приклад подвійної ферментації – Пуер і, як можна побачити, він користується неймовірною популярністю.
Купити ферментовані чаї
Лунцзин Преміум
Елітний зелений обсмажений чай з верхівок чайних пагонів. Яскравий і гармонійний аромат квітів, гарбузового насіння і какао. Зміцнює судини, насичує вітаміном С, уповільнює старіння.
Шу Пуер Сінь Ї 2019 р. Гунтін. Лімітована серія до 70-ти річчя КНР
Лімітований Шу Пуер Сінь Ї. Гунтін, випущений до 70-ти річчя КНР, 2019 року виготовлення. Смак м’який, присутні земляні і деревні ноти. Дуже збалансований і п’янкий пуер, який подарує вам приємний і глибокий чайний стан. Витримує 5-7 проток. Спресований у 357-грамовий млинець.
Жасминова перлина
Елітний зелений китайський чай із верхніх листочків з брунькою. При обробці чайне листя скручують вздовж волокон, формуючи акуратну перлинку. Заспокоює розум, тонізує і освіжає.
Дянь Хун Мао Фен
Елітний «Юннаньський Червоний» чай з покритими ворсом бруньками. Оксамитовий медово-горіховий смак і аромат прянощів. Тонізує і розслабляє, наповнює м’якою енергією, посилює концентрацію.
Шен пуер 2013р. Золотий медаліст
Солодкуватий аромат меду і сухофруктів, приємна терпкість, відсутність гіркоти – це Шен пуер, який отримав Золоту медаль у виставці 2013 в Нанцзіні. Витончений і особливий, він витримує велику кількість проток. Спресований у 357 г млинець.
Білі пуерні бруньки “Я Бао”
“Я Бао” пуерні бруньки – китайський елітний білий чай з м’яким багатогранним фруктово-квітковим смаком і ароматом, нотами трав, солодкуватий і з легкою кислинкою. Витончений, ні на що не схожий чай. Для будь-якого часу доби. Також дуже смачний в приготуванні методом варки. Сподобається поціновувачам білих чаїв.
Зелений равлик Чжень Ло
Зелений чай з провінції Фуцзянь, Китай. Має оригінальну форму охайних равликів-спіралей. Аромат – весняний, з квітами та пилком. Смак — глибокий, з приємною терпкістю. Містить велику кількість антиоксидантів.