Что такое матча

Що таке Матча

Що таке матча

Матча – це японський пудровий зелений чай, який в буквальному перекладі означає «порошковий чай». Коли ви п’єте листовий традиційний чай, листя заварюються в гарячій воді, віддають в неї частину своїх корисних речовин і екстрактів, а після викидаються. В матча чаюванні ви фактично випиваєте самі листя, які були перетерті в дрібну пудру і заварені як чай.

Першим просуванням чаю матча займалися буддійські ченці в I столітті нашої ери, коли ввезли його з Китаю і поширили по всій території Японії разом з цінностями та ідеями дзен буддизму. Саме чай матча допомагав їм зберігати умиротворений стан протягом тривалих аскез і медитацій. У наш час бум на цей чай породила спочатку Америка, а після вся Європа: знаменитості, Instagram блогери, молодь, люди, які ведуть здоровий спосіб життя і дотримуються принципів правильного харчування, поступово ввели матча у вигляді чаю, матча-латте, морозива та десертів в свій регулярний раціон.

Чим же так корисний пудровий чай матча, як його вирощують і виготовляють, розберемося далі.

Корисні властивості матча

Чай матча багатий на різні поживні речовини, антиоксиданти (в т.ч. поліфеноли), клітковину і хлорофіл. За вмістом антиоксидантів одна чашка японського пудрового чаю матча дорівнює 10 чашкам листового зеленого чаю. А L-теанин і амінокислоти, що містяться в ньому, дозволяють поліпшити настрій і зняти напругу після довгої розумової роботи.

Антиоксиданти

У чаї матча міститься висока концентрація антиоксидантів (поліфенолів), зокрема в 137 разів більше ніж в звичайному зеленому чаї, в 60 разів більше ніж у шпинаті і в 7 разів більше ніж в якісному гіркому шоколаді. Згідно з дослідженнями поліфеноли захищають від раку і хвороб серця, покращують регуляцію цукру в крові, знижують артеріальний тиск і сприяють омолодженню, а поліфеноли EGCG підвищують метаболізм і уповільнюють зростання ракових клітин.

Схуднення

Доведено, що поліфеноли EGCG, що в високих концентраціях містяться в чаї матча, збільшують швидкість спалювання накопиченого жиру, перероблюючи його в енергію, і зменшують утворення нових жирових клітин. А катехіни збільшують швидкість спалювання калорій під час тренувань.

Енергія і розслаблення

Чай матча містить велику кількість чайного кофеїну, який при взаємодії з амінокислотою L-Theanine насичує тіло м’якою і спокійною енергією, якої вистачає до 5 годин активних дій. Доведено, що L-Theanine допомагає стимулювати альфа-мозкові хвилі, які відомі своєю здатністю збільшувати фокус уваги і концентрацію, а також стимулюють розслаблення тіла без ознак сонливості.

Здоров’я серця і судин

Дослідження 2011 року в American Journal of Clinical Nutrition показали, що високий рівень катехінів зеленого чаю матча істотно знижує рівень поганого холестерину (ліпопротеїдів низької щільності) в крові. В огляді Cochrane 2013 року доведено, що регулярне розпивання зеленого чаю нормалізує кров’яний тиск і зменшує ризик виникнення інсульту. Ми рекомендуємо пити зелений чай матча без цукру, що ідеально тих, хто страждає на діабет будь-якого типу і для людей, які хочуть обмежити споживання цукрів в своєму раціоні.

Як заварювати матча

Традиційне заварювання матча по-японськи буває двох видів: слабке заварювання – усутя (підходить для щоденного чаювання) і міцне – койтя (підходить для чаювань 1-2 рази в тиждень).
Усутя готується так: 2 грами (2 ложечки чашаку) чаю матча розчиняється в 80 мл води 75-80°С і збивається в легку піну за допомогою бамбукового вінчика часен.
Койтя готується так: 4 грами (4 ложечки чашаку) чаю матча розчиняється в 50 мл води 75-80°С і збивається в густу стійку піну за допомогою бамбукового вінчика часен.

Рецепт матча-латте

Ми заварюємо матча у вигляді чаю за такими пропорціями: 3 грами (3 ложечки чашаку) чаю матча розчиняємо в 150 мл води 75-80°С і збиваємо в легку піну за допомогою бамбукового вінчика часен або електричного вінчика. Для приготування матча-латте в чай ​​вводимо 150-200 мл нагрітого і збитого в піну молока (коров’ячого, соєвого, кокосового, мигдального і т.п.)

Як виробляють матча

На відміну від традиційного зеленого чаю, підготовка до збору чайного листя сорту матча включає в себе попереднє укривання чайних плантацій спеціальними світлонепроникними сітками за кілька тижнів до збору. Це стимулює ріст листя з більш ніжним смаком і збільшеною кількістю корисних речовин, зокрема, амінокислот і поліфенолів.

Збір листя може відбуватися як вручну, так, і автоматизовано, а сортування чайної сировини – це виключно ручна праця. Після неї чайне листя пропарюють, щоб припинити ферментацію, потім акуратно просушують в тіні, щоб не допустити окислення листя під впливом сонця і витримують в холодильних камерах, щоб посилити смак готового чаю. На завершальному етапі висушене листя перемелюють в тонкий талькоподобний порошок. Чим менше швидкість жорнів, на яких перемелюється чай, тим більше солодощі і користі залишиться в завареному настої. Для того щоб перемолоти 30 грам чаю матча найкращої якості може знадобиться 1 година. Що також позначається на ціні готового продукту.

Для чаю матча різної якості відбирають різну сировину. Матча преміальної та органік якості виготовляють з молодих листочків з верхівок чайного куща. Все тому що наймолодшим листочкам рослина сповна віддає всі необхідні для їх росту сили: вітаміни, мінерали, корисні речовини. При заварюванні такий чай має насичений глибокий зелений колір. А чайне листя повного розкриття (з яких виготовляють чай Матча Класик) має набагато менший вміст корисних речовин.

Збір чаю матча відбувається лише раз на рік і його ринкова цінність значно вище інших сортів, які можуть збиратися кілька разів на рік. Тому що після збору деревам матча необхідний тривалий період відновлення, перш ніж урожай може бути зібраний знову.

Недолік чаю матча: підвищений вміст свинцю і фтору

Всі зелені чаї, навіть органічно вирощені, містять залишкову кількість свинцю і фтору, які рослина поглинає з навколишнього середовища. При традиційному заварюванні, коли чайне листя викидається, велика частина свинцю і частина фторидів видаляється разом з листям. А в разі матча чаювання, коли весь лист споживається повністю, в організм потрапляє більше висока концентрація свинцю і фтору. Це не привід, щоб повністю виключити матча зі свого раціону. Проте краще не давати цей чай дітям до 12 років і не вживати його під час вагітності та годування.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

X
Заполните форму и отправьте и мы обязательно свяжемся с Вами в кратчайшие сроки.
Мы свяжемся с вами в ближайшее время!
+38 (999) 999-9999