Промывка чая

Що таке промивання чаю

Китайська чайна культура відома своїм оригінальним підходом до приготування напоїв. Один з них – промивка чаю перед основним заварюванням. Процедура називається «сі ча», коли першу заварку використовують, щоб зігріти чайний посуд і вимити зайві домішки з обробленого листа. Звичайно, це перевертає уявлення про правила поводження з чаєм – адже перша заварка сама ароматна! Спробуємо з’ясувати, чому нам слід прислухатися до стародавньої мудрості.

Перша і найголовніша причина полягає в правильній підготовці чаю.

Фахівці в області чайної традиції стверджують, що під час першої заварки, чайний лист омивається і розкривається більш повно. Існують сорти чаю, наприклад пресований або плитковий, які повинні деякий час просочуватися водою, щоб повністю прокинутися.

Друга причина більш прозаїчна. Чайний лист слід позбавити від можливого забруднення. Особливо якщо ви не впевнені в якості чаю.

Від спеціальної плантації до вашої чайної пари чай долає довгий шлях і проходить безліч випробувань. Його в’ялять, сушать, скручують, ріжуть, багаторазово перевозять, зберігають і упаковують. Крім корисного вмісту, в чаї можуть виявитися пил, частинки грунту і добрив та навіть залишкові сліди пестицидів, які використовують багато великих виробників.

Як промити чай правильно

Промити чай досить просто. Використовуйте малий обсяг води, щоб провести процедуру швидко. В іншому випадку ви втратите дорогоцінний час і чайний лист почне виділяти корисні речовини в першу воду.

Залийте сухий чай гарячою водою до 90°С рівно настільки, щоб вода вкрила чайний лист і швидко злийте воду. У вас є близько п’яти секунд. Якщо носик заварника занадто вузький, посуньте кришку чайника і виливайте окріп крізь щілину. Пам’ятайте дві речі – будьте досить швидкі, щоб чай не почав заварюватися, і досить обережні, щоб не обпекти руки.

Якщо ви заварюєте пуер, то промивка – обов’язковий етап, що передує чаюванню. Це забезпечує дезінфекцію напою. Ви маєте справу з постферментованим чаєм, який був зістарений на відкритому повітрі штучним або природним шляхом і зберігався довгі місяці, та навіть роки. За час дозрівання, чайний лист збирає досить забруднень із зовнішнього середовища. Крім того, в процесі ферментації беруть участь мікроорганізми, які і формують оригінальний смак пуеру, але можуть виявитися несумісними з нашої ніжної мікрофлорою. Перед промиванням дрібно розкришіть пуер і промийте його так само швидко, як будь-який інший чай, але використовуйте воду, яка щойно закипіла, тобто температурою близько 100°С.

Ось власне і все, що потрібно знати про промивання чаю! Забезпечте собі безпечне і приємне чаювання.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

X
Заполните форму и отправьте и мы обязательно свяжемся с Вами в кратчайшие сроки.
Мы свяжемся с вами в ближайшее время!
+38 (999) 999-9999