Что такое Пуэр

Що таке Пуер

Що таке Пуер

Пуер – це сильноферментований сорт китайського чорного чаю, при виробництві якого листя ферментують під впливом мікроорганізмів Aspergillus acidus. Специфіка технології виробництва схожа з процесом виготовлення вина або сиру, адже в ній використовується схожа процедура бродіння. Завдяки впливу на ліcт мікроорганізмів смакові якості чаю і його хімічний склад суттєво змінюються. Саме тому смак і аромат пуеру так несхожий на звичний нам чай. Правильно виготовлений пуер може пахнути сухим деревом, землею, сухофруктами.

Виготовлення чаю Пуер

Для виробництва чаю Пуер відбирають повністю розкриті м’ясисті листочки з середини куща. Після збору чайну сировину перебирають і відправляють на зав’ялювання. Далі чай скручують, щоб виділити з листя максимальну кількість чайного соку, відправляють на сушку і пресування. Так виходить чай сирець Мао-ча. Іноді чай на цій стадії вже може надходити в продаж, але це ще не пуер.

Пуером цей чай стане після процесу дозрівання, який триває від декількох місяців до декількох десятків років. Мао-ча, що пройшов дозрівання, стає Шен пуером. Таким природним способом його виготовляли протягом століть. Однак, технологічний прогрес добрався і до таких сфер діяльності, як чайне виробництво. Для того щоб задовольнити постійно зростаючий попит на сильноферметований чай китайська компанія Kunming Tea Factory на початку 1970-х рр. винайшла метод прискореної ферментації: вологе скиртування wòduī.

Цю методику підхопила чайна фабрика Менхай, яка стала засновником нового виду чаю shúchá. Так з’явився Шу пуер, який спочатку передбачався як дешева альтернатива дорогому і якісному Шену. Однак, з подальшим розвитком технологій виробництво чорного чаю стало поліпшуватися і зараз він за якістю цілком може конкурувати з класичним зеленим пуером.

Сорти пуеру

Пуер виготовляється в два етапи і результатом кожного є свій сорт:

  1. Шен: shēng – зелений, необроблений, сирий;
  2. Шу: shú – чорний, оброблений, зрілий.

Навіщо Пуер пресують в млинці

Обидва сорти чаю реалізуються по всьому світу, як в розсипному, так і пресованому вигляді. Пресована форма раніше надавалась пуеру для зручності зберігання і транспортування. У пресованих млинцях чай міг продовжувати процес дозрівання (ферментації) під час тривалого транспортування від виробників до покупців. Після появи транспорту та прискорення процесу доставки технологічно чай не потребує пресування. Однак його продовжують дотримуватися, тому що воно є візитною карткою цього сорту чаю.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

X
Заполните форму и отправьте и мы обязательно свяжемся с Вами в кратчайшие сроки.
Мы свяжемся с вами в ближайшее время!
+38 (999) 999-9999