Зеленый чай

Що таке зелений чай

Зелений чай – диво-продукт з 4000 річною історією, знаменитий своїми цілющими властивостями. Мало хто знає, що всі сорти чаю – зелені, білі, червоні, жовті і т.д. виготовляються з одного і того ж чайного куща: Camellia sinensis або Китайська камелія. На сьогоднішній день в світі вирощують два основних види цієї рослини:

  • Camellia sinensis var. sinensis – китайські і японські різновиди;
  • Camellia sinensis var. assamica – ассамський чай та інші індійські різновиди.
  • Трохи пізніше був отриманий їх природний гібрид, відомий нам, як цейлонський чай: Camellia sinensis × Camellia assamica.

Як виготовляють зелений чай

Для того щоб зробити з однієї і тієї ж сировини різні сорти чаю використовують різні технології виробництва. Основне завдання при виготовленні зеленого чаю полягає в максимальному збереженні корисних властивостей і екстрактів чайного листа. Тому при виготовленні його листя піддається мінімальному ступеню окислення (ферментації), лише від 3 до 12%. А сама технологія виробництва складається з наступних етапів:

  1. Збір і сортування чайної сировини. Так як збір часто проводять механічно – необхідно прибрати палички, листя невідповідного розміру і віку, пошкоджені, мляві і хворі листочки.
  2. Підв’ялювання в бамбукових кошиках на відкритому повітрі. Чим менша ступінь підв’ялювання – тим ближче такий чай за характеристиками до білого.
  3. Прожарка (просушка) на розпеченому повітрі. Різні сорти прожарюються по своєму, наприклад, Лунцзин прожарюється в котлах: лист вручну притискається до нагрітої поверхні котла долонею, розплющується і одночасно повністю висушується. А такі ніжні сорти як Мао Фен і Жасминова Перлина прокалюють на широких сковородах, постійно підкидаючи і перемішуючи.
  4. Скручування чайної сировини і надання листочку остаточної форми.

Цікаві факти про різні сорти зеленого чаю:

  • Чай Лунцзин носить шановний титул – «Знаменитий чай Китаю», його історія налічує близько 1200 років. Він вперше згадується в найдавнішому трактаті про чай Ча Цзін, що перекладається як «Чайний канон», який був написаний більш ніж тисячу років назад.
  • Один кілограм чаю Лунцзин містить близько 100 000 чайних листів.
  • Чай Дунтін Білочунь займає почесне перше місце в списку китайських зелених чаїв в енциклопедії «Ча Шуо» китайського чайного експерта Чжень Цзюня XVIII-XIX століття.
  • Порошковий чай Матча – головний компонент класичної японської чайної церемонії. Звична для нас назва цього чаю насправді не зовсім коректна. Правильна транскрипція Матча з японського звучить Маття і перекладається буквально як «розтертий чай».
  • Чай Матча зазвичай додають як харчову добавку в такі японські десерти, як морозиво з зеленим чаєм, вагасі та, іноді, в локшину соба.
  • Через свій смарагдовий колір чай Женьшень улун в Китаї люблять називати «Нефритовим чаєм». Все це завдяки дивовижній схожості чайних гранул з вищезазначеним каменем.

Вгору^

HIT!
79 грн

Містить 5 видів найкращих китайських чаїв по 5 грамів кожен. Всі сорти підписані і розфасовані по окремим порційним пакетам. Один зразок розрахований на чайник об'ємом 250 мл.

SALE —30%
105 грн438 грн

Економний сорт зеленого чаю Матча (Китай). Має однорідну порошкову структуру. Колір порошку - приглушено-зелений, смак виражений, гірко-трав'янистий, з терпким присмаком.

HIT!
290 грн

Набір складається з трьох сортів: 2 сорти японського чаю Матча: Церемоніал і Преміум і 1 сорт блакитної матчі по 10 г кожен. 30 г пудрового чаю вистачить на приготування 15 порцій чаю або матча латте.

SALE —15%
64 грн293 грн

Крупнолистовий індійський чорний чай. М'який фруктовий аромат і насичений міцний пряний смак. Відмінний чай для сніданку. Підходить для розпивання з молоком і спеціями. Бадьорить, тонізує, прояснює свідомість.

360 грн690 грн

Ексклюзивна рожева матча з пітахаї (Dragon Fruit). Насичений рожевий колір, смак груші, ківі і полуниці. Підходить для заварювання рожевого матча-латте, приготування смузі і боулів, додавання у каші, морозиво, десерти.

69 грн

Містить 5 видів традиційних і елітних чорних чаїв по 5 грамів кожен. Всі сорти підписані і розфасовані по окремим порційним пакетам. Один зразок розрахований на чайник об'ємом 250 мл.

550 грн

Авторська чаша тяван Astonishing Tulip об'ємом 334 мл для заварювання пудрового чаю матча традиційним способом за допомогою бамбукового вінчика Тясен. Виготовлена в єдиному екземплярі!

180 грн

Недорогий подарунковий набір чаю в скляних колбах "Три смаки" - для новачків і чаеманов зі стажем. Склад: Те Гуань Інь Ван, Золотий Равлик, квіти чайної троянди. Розраховано на 9 чаювань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.