Зеленый чай

Що таке зелений чай

Що таке зелений чай

Зелений чай – диво-продукт з 4000 річною історією, знаменитий своїми цілющими властивостями. Мало хто знає, що всі сорти чаю – зелені, білі, червоні, жовті і т.д. виготовляються з одного і того ж чайного куща: Camellia sinensis або Китайська камелія. На сьогоднішній день в світі вирощують два основних види цієї рослини:

  • Camellia sinensis var. sinensis – китайські і японські різновиди;
  • Camellia sinensis var. assamica – ассамський чай та інші індійські різновиди.
  • Трохи пізніше був отриманий їх природний гібрид, відомий нам, як цейлонський чай: Camellia sinensis × Camellia assamica.

КУПИТИ ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ

Як виготовляють зелений чай

Для того щоб зробити з однієї і тієї ж сировини різні сорти чаю використовують різні технології виробництва. Основне завдання при виготовленні зеленого чаю полягає в максимальному збереженні корисних властивостей і екстрактів чайного листа. Тому при виготовленні його листя піддається мінімальному ступеню окислення (ферментації), лише від 3 до 12%. А сама технологія виробництва складається з наступних етапів:

  1. Збір і сортування чайної сировини. Так як збір часто виробляють механічно – необхідно прибрати палички, листя невідповідного розміру і віку, пошкоджені, мляві і хворі листочки.
  2. Підв’ялювання в бамбукових кошиках на відкритому повітрі. Чим менша ступінь підв’ялювання – тим більше такий чай за характеристиками наближений до білого.
  3. Прожарка (просушка) на розпеченому повітрі. Різні сорти прожарюються по своєму, наприклад, Лунцзин прожарюється в котлах: лист вручну притискається до нагрітої поверхні котла долонею, розплющується і одночасно повністю висушується. А такі ніжні сорти як Мао Фен і Жасминова Перлина прокалюють на широких сковородах, постійно підкидаючи і перемішуючи.
  4. Скручування чайної сировини і надання листочку остаточної форми.

Цікаві факти про різні сорти зеленого чаю:

  • Чай Лунцзин носить шановний титул – «Знаменитий чай Китаю», його історія налічує близько 1200 років. Він вперше згадується в найдавнішому трактаті про чай Ча Цзін, що перекладається як «чайний канон», який був написаний більш ніж 1 тис років назад.
  • Один кілограм чаю Лунцзин містить близько 100 тисяч чайних листів.
  • Чай Дунтін Білочунь займає почесне перше місце в списку китайських зелених чаїв в енциклопедії «Ча Шуо» китайського чайного експерта Чжень Цзюня XVIII-XIX століття.
  • Порошкоподібний чай Матча – головний компонент класичної японської чайної церемонії. Звична для нас назва цього чаю насправді не зовсім коректна. Правильна транскрипція Матча з японського звучить Маття і перекладається буквально як «розтертий чай».
  • Чай Матча зазвичай додають як харчову добавку в такі японські десерти як морозиво з зеленим чаєм, вагасі та, іноді, в локшину соба.
  • Через свій смарагдовий колір чай Женьшень улун в Китаї люблять називати «Нефритовим чаєм». Все це завдяки дивовижній схожості чайних гранул з вищезазначеним каменем.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

X
Заполните форму и отправьте и мы обязательно свяжемся с Вами в кратчайшие сроки.
Мы свяжемся с вами в ближайшее время!
+38 (999) 999-9999