Зелений чай – диво-продукт з 4000 річною історією, знаменитий своїми цілющими властивостями. Мало хто знає, що всі сорти чаю – зелені, білі, червоні, жовті і т.д. виготовляються з одного і того ж чайного куща: Camellia sinensis або Китайська камелія. На сьогоднішній день в світі вирощують два основних види цієї рослини:
- Camellia sinensis var. sinensis – китайські і японські різновиди;
- Camellia sinensis var. assamica – ассамський чай та інші індійські різновиди.
- Трохи пізніше був отриманий їх природний гібрид, відомий нам, як цейлонський чай: Camellia sinensis × Camellia assamica.
Як виготовляють зелений чай
Для того щоб зробити з однієї і тієї ж сировини різні сорти чаю використовують різні технології виробництва. Основне завдання при виготовленні зеленого чаю полягає в максимальному збереженні корисних властивостей і екстрактів чайного листа. Тому при виготовленні його листя піддається мінімальному ступеню окислення (ферментації), лише від 3 до 12%. А сама технологія виробництва складається з наступних етапів:
- Збір і сортування чайної сировини. Так як збір часто проводять механічно – необхідно прибрати палички, листя невідповідного розміру і віку, пошкоджені, мляві і хворі листочки.
- Підв’ялювання в бамбукових кошиках на відкритому повітрі. Чим менша ступінь підв’ялювання – тим ближче такий чай за характеристиками до білого.
- Прожарка (просушка) на розпеченому повітрі. Різні сорти прожарюються по своєму, наприклад, Лунцзин прожарюється в котлах: лист вручну притискається до нагрітої поверхні котла долонею, розплющується і одночасно повністю висушується. А такі ніжні сорти як Мао Фен і Жасминова Перлина прокалюють на широких сковородах, постійно підкидаючи і перемішуючи.
- Скручування чайної сировини і надання листочку остаточної форми.
Цікаві факти про різні сорти зеленого чаю:
- Чай Лунцзин носить шановний титул – «Знаменитий чай Китаю», його історія налічує близько 1200 років. Він вперше згадується в найдавнішому трактаті про чай Ча Цзін, що перекладається як «Чайний канон», який був написаний більш ніж тисячу років назад.
- Один кілограм чаю Лунцзин містить близько 100 000 чайних листів.
- Чай Дунтін Білочунь займає почесне перше місце в списку китайських зелених чаїв в енциклопедії «Ча Шуо» китайського чайного експерта Чжень Цзюня XVIII-XIX століття.
- Порошковий чай Матча – головний компонент класичної японської чайної церемонії. Звична для нас назва цього чаю насправді не зовсім коректна. Правильна транскрипція Матча з японського звучить Маття і перекладається буквально як «розтертий чай».
- Чай Матча зазвичай додають як харчову добавку в такі японські десерти, як морозиво з зеленим чаєм, вагасі та, іноді, в локшину соба.
- Через свій смарагдовий колір чай Женьшень улун в Китаї люблять називати «Нефритовим чаєм». Все це завдяки дивовижній схожості чайних гранул з вищезазначеним каменем.
Купити зелений чай. знаменитий своїми цілющими властивостями.
Лунцзин Преміум
Елітний зелений обсмажений чай з верхівок чайних пагонів. Яскравий і гармонійний аромат квітів, гарбузового насіння і какао. Зміцнює судини, насичує вітаміном С, уповільнює старіння.
Молі Хуа Ча
Класичний китайський зелений чай з бутонами жасмину. Свіжий, жасминовий смак з невагомо легким солодким присмаком. Збадьорливий напій для розпивання протягом дня.
Жасминова перлина
Елітний зелений китайський чай із верхніх листочків з брунькою. При обробці чайне листя скручують вздовж волокон, формуючи акуратну перлинку. Заспокоює розум, тонізує і освіжає.
Соснові голки
Вишуканий представник китайського зеленого чаю. Ніжне чайне листя і верхні бруньки акуратно скручені у вигляді тонких зелених голочок. М’який насичений смак зі свіжим післясмаком. Прискорює обмін речовин, сприяє схудненню.
Зелений равлик Чжень Ло
Зелений чай з провінції Фуцзянь, Китай. Має оригінальну форму охайних равликів-спіралей. Аромат – весняний, з квітами та пилком. Смак — глибокий, з приємною терпкістю. Містить велику кількість антиоксидантів.