Зв’язаний чай – це чай у вигляді щільного бутона, виготовлений з молодих листочків білого, зеленого, червоного або жовтого чаю з додаванням суцвіть та пелюстків різноманітних рослин. Головною «фішкою» є додавання квітів – вони наповнюють чай особливими ароматними нотами, а також змінюють продукт візуально!
Виробники зв’язують листя в бутончики, майстерно поєднуючи різноманітні сорти чаю з суцвіттями рослин. Мета – отримати бажаний приголомшливий смак, а також продемонструвати ефектну виставу під час заварювання! Весь зв’язаний чай виготовляють вручну. Навіть легендарні умільці з Китаю не змогли автоматизувати виготовлення цього продукту. Це виключно ручна робота! Візуально зв’язаний чай нагадує собою висушений бутон із «сюрпризом» всередині.
Як заварювати зв’язаний чай
- Покладіть один бутон в прозорий чайник або високий стакан. Прозорість – обов’язкова умова, адже ви повинні спостерігати за процесом заварювання!
- Повільно налийте в ємність гарячу воду (85-90°С) – намагайтеся, щоб струмінь води не потрапляв безпосередньо на бутон. Уважно спостерігайте за тим, що відбувається всередині склянки – зараз на ваших очах станеться диво.
- Пройде близько 1 хвилини перш, ніж бутон почне в буквальному сенсі слова розпускатися – передбачити його кінцеву форму неможливо! Крізь чайне листя покажуться строкаті квіти, бутон з кожною секундою буде набухати і розправлятися.
- Коли квітка повністю розкриється, напій можна пити. Якщо чай здається вам недостатньо концентрованим, залиште його настоюватися.
- Один і той же бутон можна заварити ще 3-4 рази.
Ні до однієї категорії чаїв цей продукт не відноситься, оскільки виробляється з різноманітної сировини. Верхні листочки червоних, зелених, жовтих або білих чаїв об’єднують з суцвіттями хризантеми, жасмину або троянди – кожен майстер використовує власний «набір» інгредієнтів. Кількість комбінацій просто не піддається підрахункам!
Зв’язаний чай – наймістичніший і чарівний з усіх відомих китайських чаїв. Це таємниця і сюрприз. Процес його приготування – це, перш за все, споглядання. Відкривати для себе нові і нові бутони можна нескінченно – це видовище ніколи не набридне. Більш того, ви ніколи не будете знати, якою буде наступна квітка, що розпустилася у вашій чашці.