Очень крепкий чай

Що буде, якщо кожного дня пити дуже міцний чай?

Дуже міцний чай може виглядати вдалим рішенням — більше заварки, більше корисних речовин. Або більше порошку матча, вища ефективність. Але подивіться на японців — їхня чайна культура передбачає приготування повсякденного неміцного чаю усутя і міцного святкового чаю койтя. Міцний чай заварюють рідко і майже завжди ритуально: довго, з використанням інструментів, в компанії. Японці п’ють матча більше 6 століть поспіль. Хто-хто, а вони б точно стали готувати матча койтя частіше, якби бачили в цьому сенс.

З іншого боку, є китайці. Так, зелений і білий чай вони п’ють нерозбавленим, завареним протягом пари хвилин. Але в гірських районах, де поширені темні улуни та пуери, з чаєм не прийнято церемонитися: його вільно обливають окропом і заварюють у великих ємностях, а потім попивають, моторошно міцний і терпкий, навіть кілька годин поспіль. Правда, п’ють такий чай переважно чоловіки в селах, яких більше цікавить, скільки енергії він дає, а не як саме він впливає на організм.

Міцний чай — помилковий смак

Отримати дуже міцний чай можна по-різному:

  • взяти більше заварки або пудри;
  • зменшити кількість води;
  • збільшити час заварювання (для листового чаю).

Але результат завжди буде однаковим — смак і аромат стануть занадто концентрованими, пити його можна буде хіба повільно і маленькими ковтками. Від однієї-двох чашок на тиждень побічних результатів може й не бути, але постійне вживання однаково міцного чаю практично будь-якого сорту може привести до сумних наслідків.

Так, і зелений і чорний чай в надмірних кількостях однаково небезпечні в довготривалій перспективі. Хіба що перший не фарбуватиме зуби в неприємний коричневий колір, але їхня якість все одно постраждає. Розглянемо головні проблеми такого рішення.

Чому щоденний міцний чай — не найкраща з ідей

Можливі наслідки:

  • порушується мінералізація зубів та кісток, останні стають крихкими;
  • пошкоджуються клітини печінки, знижується швидкість регенерації органу, оскільки він не може впоратися з виведенням такої великої кількості активних речовин;
  • погіршується якість засвоєння зокрема фолієвої кислоти — вона досить швидко витрачається людським організмом, а особливо організмом вагітної жінки, оскільки речовина бере участь у формуванні нервової трубки плоду. З цієї причини вагітним жінкам можна скоротити кількість чаю, навіть якщо вони не пили його занадто міцним;
  • гірше засвоюються всі вітаміни та мінерали в цілому — особливо згубно чай впливає на рівень заліза, володіючи здатністю зв’язувати його. Настільки згубно, що дітям до двох-трьох років МОЗ не рекомендує випоювати чай — він може стати причиною залізодефіцитної анемії. Якщо дуже міцний чай п’є дорослий, він також може отримати дефіцит магнію і кальцію;
  • дає збій серце — чим міцніший чай, тим більше в ньому кофеїну й тим краще він стимулює серцево-судинну систему. Для здорової людини це теоретично безпечно, але ніхто не може бути впевнений на 100% в здоров’я серця і судин. Тому потенційний ризик тахікардії, тромбозів присутній;
  • страждає нервова система — організм з міцним чаєм отримує занадто багато стимулювальних речовин, і одночасно з нього вимивається магній, без якого підтримувати здоров’я нервової системи неможливо. Слідом приходять безсоння, тривожність, тремор, погіршення настрою.

І все це робить з організмом напій, багаторазово названий вченими найкориснішим у світі. Що робити в такому випадку? Або дотримуватися рекомендованого дозування й часу заварювання, або морально готуватися до всіх перерахованих наслідків.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.