Что такое Анчан – синий тайский чай?

Що таке Анчан – синій тайський чай?

Синій чай Анчан – один з традиційних напоїв жителів Таїланду, а ще – сировина й предок такої популярної сьогодні блакитної матчі. Адже саме цей чай перетворюють на матча шляхом перетирання у кам’яних жорнах. Блакитна матча – той же Анчан, але з більш вираженим запахом, смаком і користю, адже вона передбачає вживання всередину 100% пелюсток: нічого не відправляється в сміття, всі корисні речовини (а тут їх чимало, повірте) працюють на благо вашого здоров’я. Тому, щоб краще зрозуміти блакитну матчу, просто необхідно глибоко познайомитися із синім тайським чаєм Анчан. Цим ми з вами зараз і займемося.

Знайомтеся – легендарний тайський синій чай Анчан

Синій чай Анчан – напій з висушених бутонів рослини під назвою Кліторія трійчаста. Він не містить кофеїну, багатий специфічними корисними речовинами й відрізняється яскраво-синім відтінком настою, який у блакитний матчі стає ще більш насиченим.

Рослина, з якого його готують – Кліторія трійчаста, яку в Таїланді називають Анчан, а в інших країнах також називають метеликовим горошком, Чанг Шу, голубиними крилами, тайською синьою орхідеєю й ін. Так багато варіантів з’явилося тому, що зростає вона на островах й півостровах від Індії до Австралії. А це – територія 11 різних країн, в більшості з яких рослина вживається в якості напою. Ще одна з назв – аюрведічна «sangupushpam».

Рослина Анчан – це кучерява вічнозелена ліана, яка з травня по вересень цвіте великими яскраво-синіми квітками. У тайській міфології існує красива легенда її появи. Кажуть, колись територія Східної Азії була вкрита густими лісами, населеними фантастичними істотами. Серед них були Кіннарі – дівчата-лебеді, які літали по небу й в один з днів побачили внизу жінку, що мучилася від безсоння. Одна з Кіннарі взяла її з собою в політ й віднесла до самісінького краю гімалайських лісів. Разом вони гуляли стежкою серед лісових хащів, коли жінка раптом відчула дивний аромат. Слідуючи за ним, вона виявила рунисту рослину з синіми квітками, яка була незнайома їй. Дівчина Кіннарі зірвала прутик цієї рослини й веліла жінці забрати його з собою, посадити біля огорожі. Жінка послухалася, виростила прекрасну ліану, з квіток якої готувала цілющий чай, завдяки чому легко засинала.

Як збирають і готують Анчан

Для приготування якісного синього чаю використовують лише злегка розквітлі бутони. Збирають їх на світанку, коли концентрація корисних речовин досягає свого піку. Роблять це вручну, щоб не пом’яти найлегші пелюстки. Обережно пересипають їх на піддони, залишаючи сушитися під відкритим небом протягом одного дня – під дією сонячних променів всередині запускаються процеси окислення. В кінці дня піддони ховають в теплі приміщення, що дозволяє продовжити процес окислення й зробити бутони еластичними. Тому що на завершальному етапі виробництва їх вручну згортають. Якісний синій чай складається тільки з бутонів без стебел та листя.

В результаті виходить напій, корисні властивості якого зачіпають майже всі системи організму. Він кілька століть поспіль використовувався в аюрведичній медицині і сучасна доказова медицина підтверджує, що практики Аюрведи не помилялися. Анчан – дійсно цілющий напій, який:

  • покращує зір, живлячи і зміцнюючи сітківку ока й кровоносні судини;
  • прискорює ріст волосся і захищає від ранньої сивини;
  • є відмінним релаксантом, допомагає боротися зі стресами, депресією, живить мозок і активізує мозкову діяльність;
  • має протизапальну і антибактеріальну дію;
  • сприяє регенерації шкіри, омолоджує її і підтягує контур обличчя;
  • полегшує стан при цукровому діабеті.

Існують також дослідження, які доводять, що Анчан знижує ризик виникнення і розвитку раку: речовини в його складі здатні руйнувати ракові клітини, протистоять негативному впливу ультрафіолету. А тепер помножте всі перераховані позитивні ефекти на 2 й зможете оцінити корисність блакитної матчі, яку готують саме з синього тайського чаю Анчан.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.