Хоча рівень споживання чаю в нашій країні стає дедалі вищим, все ще залишаються питання, які люди ставлять найчастіше – наприклад, «Що таке молочний улун?». Люди, які вже не вперше вживають якісний листковий чай, відзначають наявність у більшості сортів природного аромату й приємного, багатого, але ненав’язливого смаку. А от молочний улун в цьому плані кардинально відрізняється – він дуже смачний й дуже приємно пахне. Його можна вільно пити сам по собі, а можна комбінувати з будь-якими десертами.
Але достатньо найпростішого аналізу, щоб зрозуміти, що виражений вершковий смак – не те, що властиво чайному листу. Отже, чай ароматизують. А наявність ароматизаторів у більшості слабо асоціюється з натуральним, природним й корисним продуктом. Ось чому молочний улун викликає найбільше запитань. І зовсім даремно, адже він абсолютно натуральний й гранично корисний.
Що таке молочний улун
Практично весь молочний улун виробляють у повіті Аньси, що в провінції Фуцзянь. Для цього використовують зріле листя дорослих чайних дерев – спочатку їх просушують на сонці, потім кілька разів підігрівають у спеціальних печах, щоб припинити процес ферментації, а опісля теплому листу надають сферичної форми. На цьому етапі виходить просто хороший, свіжий чай.
Класифікація чаю молочний улун
- Натуральні, не ароматизовані. Це чай, який сам по собі має легку карамельну солодкість смаку. Даний відтінок смаку створюється сам по собі без жодного втручання з боку фермерів або виробників. Справа в тому, що плантації у повіті Аньси часто стоять оточені туманом, отримують менше сонячного світла й зберігають більше ефірних масел та хлорофілу, які й формують легкі молочні нотки смаку.
- Натуральні, ароматизовані. Для ароматизації чаю використовуються різні натуральні масла, витяжки, екстракти та есенції. У тому числі й молочний екстракт, який отримують точно так же, як і будь-який інший – шляхом сепарації, відстоювання, дистиляції. В результаті виходить молочний концентрат: смак у нього більш виражений, але він залишається, як і раніше, натуральним. Ароматизований таким чином чай нічого не втрачає в плані натуральності, а його смак та запах хоч і знаходять нові грані, все одно залишаються цілком впізнаваними, чайними.
- Ароматизовані за допомогою синтетичних добавок. Такий чай легко відрізнити за дуже сильним карамельно-молочним ароматом, що буквально «б’є в ніс» при першому знайомстві. За смаком він більше нагадує карамельний льодяник, аніж смарагдовий улун з ніжним фруктовим букетом. Найчастіше такою ароматизацією намагаються «замаскувати» неякісну сировину, а ще викликає питання походження та якість ароматичної речовини. Вона може бути цілком нешкідливою, а може – й навпаки.
До вживання рекомендуються тільки перший та другий різновиди, які за своєю суттю не дуже відрізняються. Варто все ж зазначити, що молочний улун без ароматизації – внутрішній китайський продукт, який складніше дістати за кордоном. А вид з натуральною ароматизацією став відповіддю на потреби європейських споживачів, які не звикли до самодостатності чаю й п’ють його з добавками: цукром, молоком, фруктами, ягодами і квітами тощо.
Заварювати молочний улун можна точно так само, як і будь-який інший улун середньої ферментації. Дивно, але з першою заваркою вся його молочність не втрачається, карамельно-вершковий смак та характерний аромат зберігаються до останнього заварювання. Знижується тільки їхня інтенсивність.
Корисність молочного улуна також не страждає від ароматизації: він допомагає відновити обмін речовин, очищає судини, знижує рівень «поганого» холестерину і допомагає нормалізувати тиск. Відповіддю на питання «Що таке молочний улун» може служити ємна фраза – чудовий, натуральний, дуже корисний та якісний напій з трохи звичнішим для європейця смаком.
Купити чай Молочний Улун
Молочний улун Еліт
Вишуканий зелений чай улун. Ніжний солодкуватий смак топленого молока і делікатний шлейф тягучої вершкової карамелі. Розслабляє, заспокоює і гармонізує стан. Для будь-якого часу доби.
Габа улун органік
Елітний органічний чай Габа улун з о. Тайвань. Маслянистий, медово терпкий, сильний, розслабляючий. Особливий сорт чаю з підвищеним вмістом гамма-аміномасляної кислоти. Підвищує працездатність, наповнює активністю і позитивом.
Улун Дун Дін з морозного піку
Тайванський чай весняного збору улун Дун Дін з морозного піку, злегка прогрітий на деревному вугіллі. Топлений, пропечений, сильний з медово-фруктовим ароматом. Універсальний сорт для чаювання у будь який час доби.