Что такое молочный улун?

Що таке молочний улун?

Хоча рівень споживання чаю в нашій країні стає дедалі вищим, все ще залишаються питання, які люди ставлять найчастіше – наприклад, «Що таке молочний улун?». Люди, які вже не вперше вживають якісний листковий чай, відзначають наявність у більшості сортів природного аромату й приємного, багатого, але ненав’язливого смаку. А от молочний улун в цьому плані кардинально відрізняється – він дуже смачний й дуже приємно пахне. Його можна вільно пити сам по собі, а можна комбінувати з будь-якими десертами.

Але достатньо найпростішого аналізу, щоб зрозуміти, що виражений вершковий смак – не те, що властиво чайному листу. Отже, чай ароматизують. А наявність ароматизаторів у більшості слабо асоціюється з натуральним, природним й корисним продуктом. Ось чому молочний улун викликає найбільше запитань. І зовсім даремно, адже він абсолютно натуральний й гранично корисний.

Про походження сорту

Практично весь молочний улун виробляють у повіті Аньси, що в провінції Фуцзянь. Для цього використовують зріле листя дорослих чайних дерев – спочатку їх просушують на сонці, потім кілька разів підігрівають у спеціальних печах, щоб припинити процес ферментації, а опісля теплому листу надають сферичної форми. На цьому етапі виходить просто хороший, свіжий чай.

Класифікувати всі молочні улуни можна наступним чином:

  1. Натуральні, не ароматизовані. Це чай, який сам по собі має легку карамельну солодкість смаку. Даний відтінок смаку створюється сам по собі без жодного втручання з боку фермерів або виробників. Справа в тому, що плантації у повіті Аньси часто стоять оточені туманом, отримують менше сонячного світла й зберігають більше ефірних масел та хлорофілу, які й формують легкі молочні нотки смаку.
  2. Натуральні, ароматизовані. Для ароматизації чаю використовуються різні натуральні масла, витяжки, екстракти та есенції. У тому числі й молочний екстракт, який отримують точно так же, як і будь-який інший – шляхом сепарації, відстоювання, дистиляції. В результаті виходить молочний концентрат: смак у нього більш виражений, але він залишається як і раніше натуральним. Ароматизований таким чином чай нічого не втрачає в плані натуральності, а його смак та запах хоч і знаходять нові грані, все одно залишаються цілком впізнаваними, чайними.
  3. Ароматизовані за допомогою синтетичних добавок. Такий чай легко відрізнити за дуже сильним карамельно-молочним ароматом, що буквально «б’є в ніс» при першому знайомстві. За смаком він більше нагадує карамельний льодяник, аніж смарагдовий улун з ніжним фруктовим букетом. Найчастіше такою ароматизацією намагаються «замаскувати» неякісну сировину, а ще викликає питання походження та якість ароматичної речовини. Вона може бути цілком нешкідливою, а може – й навпаки.

До вживання рекомендуються тільки перший та другий різновиди, які за своєю суттю не дуже відрізняються. Варто все ж зазначити, що молочний улун без ароматизації – внутрішній китайський продукт, який складніше дістати за кордоном. А вид з натуральною ароматизацією став відповіддю на потреби європейських споживачів, які не звикли до самодостатності чаю й п’ють його з добавками: цукром, молоком, фруктами, ягодами і квітами тощо.

Заварювати молочний улун можна точно так само, як і будь-який інший улун середньої ферментації. Дивно, але з першою заваркою вся його молочність не втрачається, карамельно-вершковий смак та характерний аромат зберігаються до останнього заварювання. Знижується тільки їхня інтенсивність. Корисність молочного улуна також не страждає від ароматизації: він допомагає відновити обмін речовин, очищає судини, знижує рівень «поганого» холестерину і допомагає нормалізувати тиск. Відповіддю на питання «Що таке молочний улун» може служити ємна фраза – чудовий, натуральний, дуже корисний та якісний напій з трохи звичнішим для європейця смаком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.