Что такое молочный улун?

Що таке молочний улун?

Хоча рівень споживання чаю в нашій країні стає дедалі вищим, все ще залишаються питання, які люди ставлять найчастіше – наприклад, «Що таке молочний улун?». Люди, які вже не вперше вживають якісний листковий чай, відзначають наявність у більшості сортів природного аромату й приємного, багатого, але ненав’язливого смаку. А от молочний улун в цьому плані кардинально відрізняється – він дуже смачний й дуже приємно пахне. Його можна вільно пити сам по собі, а можна комбінувати з будь-якими десертами.

Але достатньо найпростішого аналізу, щоб зрозуміти, що виражений вершковий смак – не те, що властиво чайному листу. Отже, чай ароматизують. А наявність ароматизаторів у більшості слабо асоціюється з натуральним, природним й корисним продуктом. Ось чому молочний улун викликає найбільше запитань. І зовсім даремно, адже він абсолютно натуральний й гранично корисний.

Про походження сорту

Практично весь молочний улун виробляють у повіті Аньси, що в провінції Фуцзянь. Для цього використовують зріле листя дорослих чайних дерев – спочатку їх просушують на сонці, потім кілька разів підігрівають у спеціальних печах, щоб припинити процес ферментації, а опісля теплому листу надають сферичної форми. На цьому етапі виходить просто хороший, свіжий чай.

Класифікувати всі молочні улуни можна наступним чином:

  1. Натуральні, не ароматизовані. Це чай, який сам по собі має легку карамельну солодкість смаку. Даний відтінок смаку створюється сам по собі без жодного втручання з боку фермерів або виробників. Справа в тому, що плантації у повіті Аньси часто стоять оточені туманом, отримують менше сонячного світла й зберігають більше ефірних масел та хлорофілу, які й формують легкі молочні нотки смаку.
  2. Натуральні, ароматизовані. Для ароматизації чаю використовуються різні натуральні масла, витяжки, екстракти та есенції. У тому числі й молочний екстракт, який отримують точно так же, як і будь-який інший – шляхом сепарації, відстоювання, дистиляції. В результаті виходить молочний концентрат: смак у нього більш виражений, але він залишається як і раніше натуральним. Ароматизований таким чином чай нічого не втрачає в плані натуральності, а його смак та запах хоч і знаходять нові грані, все одно залишаються цілком впізнаваними, чайними.
  3. Ароматизовані за допомогою синтетичних добавок. Такий чай легко відрізнити за дуже сильним карамельно-молочним ароматом, що буквально «б’є в ніс» при першому знайомстві. За смаком він більше нагадує карамельний льодяник, аніж смарагдовий улун з ніжним фруктовим букетом. Найчастіше такою ароматизацією намагаються «замаскувати» неякісну сировину, а ще викликає питання походження та якість ароматичної речовини. Вона може бути цілком нешкідливою, а може – й навпаки.

До вживання рекомендуються тільки перший та другий різновиди, які за своєю суттю не дуже відрізняються. Варто все ж зазначити, що молочний улун без ароматизації – внутрішній китайський продукт, який складніше дістати за кордоном. А вид з натуральною ароматизацією став відповіддю на потреби європейських споживачів, які не звикли до самодостатності чаю й п’ють його з добавками: цукром, молоком, фруктами, ягодами і квітами тощо.

Заварювати молочний улун можна точно так само, як і будь-який інший улун середньої ферментації. Дивно, але з першою заваркою вся його молочність не втрачається, карамельно-вершковий смак та характерний аромат зберігаються до останнього заварювання. Знижується тільки їхня інтенсивність. Корисність молочного улуна також не страждає від ароматизації: він допомагає відновити обмін речовин, очищає судини, знижує рівень «поганого» холестерину і допомагає нормалізувати тиск. Відповіддю на питання «Що таке молочний улун» може служити ємна фраза – чудовий, натуральний, дуже корисний та якісний напій з трохи звичнішим для європейця смаком.

165 грн

Термо стакан з подвійними стінками на 250 мл. Підходить для заварювання чаю Матча, Матча Латте, Ice Matcha Latte і інших напоїв. Зберігає температуру напою гарячою або холодною до 4-х годин.

310 грн

Зелений чай Matcha Daily (Японія, Сідзуока). Нова упаковка: залізна баночка об'ємом 30 г. Церемоніальний сорт для щоденного вживання. Салатовий колір, м'який смак. Енергія і бадьорість до 5 годин.

SALE —15%
HIT!
89 грн399 грн

Елітний зелений улун з міцних чайних листочків, які проходять процедуру тривалого томління і скручування. М'який смак і тонкий медово-орхідеевий аромат. Очищає кров і лімфу, освіжає і тонізує.

360 грн690 грн

Екстракт ягід асаї, перетертих в пудру. Свою назву "матча" отримав завдяки порошковому стану. Яскравий фіолетовий колір, смак малини з шоколадними нотами. Не заварюється як чай або латте. Але ідеально підходить для приготування смузі і боулів, додавання в каші, морозиво, десерти.

180 грн

Термо стакан з подвійними стінками на 400 мл. Підходить для заварювання чаю Матча, Матча Латте, Ice Matcha Latte і інших напоїв. Зберігає температуру напою гарячою або холодною до 4-х годин.

SALE —30%
105 грн438 грн

Економний сорт зеленого чаю Матча (Китай). Має однорідну порошкову структуру. Колір порошку - приглушено-зелений, смак виражений, гірко-трав'янистий, з терпким присмаком.

HIT!
150 грн

Мірна ложечка Чашаку з чорного обпаленого бамбуку для швидкого і акуратного відмірювання 1 г порошкового чаю Матча. Чайна ложка з бамбука з плоскою основою, що працює за принципом ковша.

HIT!
90 грн395 грн

Крупнолистовий цейлонський чорний чай. Глибокий пряний аромат з квітковими нотами, міцним насиченим смаком і делікатною терпкістю післясмаку. Надає сил і бадьорості, наповнює енергією і прочищає свідомість.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.