Что такое молочный улун?

Що таке молочний улун?

Хоча рівень споживання чаю в нашій країні стає дедалі вищим, все ще залишаються питання, які люди ставлять найчастіше – наприклад, «Що таке молочний улун?». Люди, які вже не вперше вживають якісний листковий чай, відзначають наявність у більшості сортів природного аромату й приємного, багатого, але ненав’язливого смаку. А от молочний улун в цьому плані кардинально відрізняється – він дуже смачний й дуже приємно пахне. Його можна вільно пити сам по собі, а можна комбінувати з будь-якими десертами.

Але достатньо найпростішого аналізу, щоб зрозуміти, що виражений вершковий смак – не те, що властиво чайному листу. Отже, чай ароматизують. А наявність ароматизаторів у більшості слабо асоціюється з натуральним, природним й корисним продуктом. Ось чому молочний улун викликає найбільше запитань. І зовсім даремно, адже він абсолютно натуральний й гранично корисний.

Що таке молочний улун

Практично весь молочний улун виробляють у повіті Аньси, що в провінції Фуцзянь. Для цього використовують зріле листя дорослих чайних дерев – спочатку їх просушують на сонці, потім кілька разів підігрівають у спеціальних печах, щоб припинити процес ферментації, а опісля теплому листу надають сферичної форми. На цьому етапі виходить просто хороший, свіжий чай.

Класифікація чаю молочний улун

  1. Натуральні, не ароматизовані. Це чай, який сам по собі має легку карамельну солодкість смаку. Даний відтінок смаку створюється сам по собі без жодного втручання з боку фермерів або виробників. Справа в тому, що плантації у повіті Аньси часто стоять оточені туманом, отримують менше сонячного світла й зберігають більше ефірних масел та хлорофілу, які й формують легкі молочні нотки смаку.
  2. Натуральні, ароматизовані. Для ароматизації чаю використовуються різні натуральні масла, витяжки, екстракти та есенції. У тому числі й молочний екстракт, який отримують точно так же, як і будь-який інший – шляхом сепарації, відстоювання, дистиляції. В результаті виходить молочний концентрат: смак у нього більш виражений, але він залишається, як і раніше, натуральним. Ароматизований таким чином чай нічого не втрачає в плані натуральності, а його смак та запах хоч і знаходять нові грані, все одно залишаються цілком впізнаваними, чайними.
  3. Ароматизовані за допомогою синтетичних добавок. Такий чай легко відрізнити за дуже сильним карамельно-молочним ароматом, що буквально «б’є в ніс» при першому знайомстві. За смаком він більше нагадує карамельний льодяник, аніж смарагдовий улун з ніжним фруктовим букетом. Найчастіше такою ароматизацією намагаються «замаскувати» неякісну сировину, а ще викликає питання походження та якість ароматичної речовини. Вона може бути цілком нешкідливою, а може – й навпаки.

До вживання рекомендуються тільки перший та другий різновиди, які за своєю суттю не дуже відрізняються. Варто все ж зазначити, що молочний улун без ароматизації – внутрішній китайський продукт, який складніше дістати за кордоном. А вид з натуральною ароматизацією став відповіддю на потреби європейських споживачів, які не звикли до самодостатності чаю й п’ють його з добавками: цукром, молоком, фруктами, ягодами і квітами тощо.

Заварювати молочний улун можна точно так само, як і будь-який інший улун середньої ферментації. Дивно, але з першою заваркою вся його молочність не втрачається, карамельно-вершковий смак та характерний аромат зберігаються до останнього заварювання. Знижується тільки їхня інтенсивність.

Корисність молочного улуна також не страждає від ароматизації: він допомагає відновити обмін речовин, очищає судини, знижує рівень «поганого» холестерину і допомагає нормалізувати тиск. Відповіддю на питання «Що таке молочний улун» може служити ємна фраза – чудовий, натуральний, дуже корисний та якісний напій з трохи звичнішим для європейця смаком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.