Про корисні для здоров’я властивості зеленого чаю розповідають багато, це не викликає сумнівів і тільки підтверджується все новими науковими дослідженнями. А чи є у цього напою протипоказання, як може зелений чай завдати шкоди організму, чи можна пити його при вагітності і лактації? Всі відповіді нижче.
Шкода зеленого чаю:
- Збуджує нервову систему. Напій протипоказаний тим, хто схильний до тахікардії, безсоння, страждає підвищеною збудливістю.
- Підвищує кислотність шлункового соку. Напій протипоказаний людям з проблемами і хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту (наприклад, гастрит, виразка шлунка, пухлини).
- Категорично не рекомендується вживати зелений чай натщесерце. Адже при цьому істотно підвищується секреція шлунка, і він, при відсутності їжі, просто починає перетравлювати сам себе. Краще пийте зелений чай через 30-60 хвилин після їжі. В такому випадку він буде тільки допомагати процесу травлення;
- Не запивайте зеленим чаєм таблетки, тому що це зменшить або навіть нівелює їх ефект;
- Ніколи не пийте зелений чай з алкоголем. Навіть вино і зелений чай не найкраще сусідство – напруга на нирки виростає у багато разів.
Шкода зеленого чаю при вагітності і лактації
Не радимо вживати вагітним і годуючим жінкам міцний настій зеленого чаю.
- В першу чергу, тому що в зеленому чаї міститься велика кількість речовин, що збуджують нервову систему – кофеїн, теофіл, теобромін. Їх надлишок може викликати тахікардію, прискорене серцебиття, розлад сну, безсоння.
- А по-друге зелений чай містить особливу хімічну сполуку – галлат епігаллокатехін, який безпосередньо впливає на засвоєння фолієвої кислоти організмом. А це вітамін, який необхідний для росту і розвитку імунної та кровоносної систем, саме її наявність не дає розвиватися дефектам нервової трубки плода.
Тому, вагітним і годуючим мамам рекомендуємо звернути свою увагу на білий чай. Він містить мінімальну кількість таніну – чайного кофеїну і практично не завдає тонізуючої і збудливої дії на організм, як мами, так і дитини.
Як зменшити шкоду зеленого чаю:
- Не пийте зелений чай, який зберігався більше 24 місяців. При тривалому зберіганні в сухій заварці накопичуються пуріни – кристалоподібні речовини, які істотно збільшують навантаження на нирки і ускладнюють процес виведення сечової кислоти, що, наприклад, може бути причиною виникнення подагри у чоловіків.
- Не заварюйте зелений чай окропом. Він знищує летючі ефірні масла і більше 80% корисних елементів, істотно збільшуючи при цьому кількість шкідливих речовин. Дотримуйтесь температури заварювання вказаній на етикетці.