Свинец в чае матча и почему он опасен

Свинець в чаї матча й чому він небезпечний

Проблема присутності свинцю в чаї матча пов’язана з надзвичайною здатністю чайних дерев вбирати свинець з ґрунту, якщо він був забруднений. Також невелика кількість часток свинцю може осідати на поверхні чайного листя. Осідати, але не поглинатися, тому що молекули свинцю більші за отвори на листі, за допомогою яких відбувається «дихання» дерева – уловлювання вуглекислого газу й всіх присутніх в повітряному просторі речовин. Але вони можуть бути вільно доставлені до листя по «кровоносній системі» рослин з коріння, тому якість ґрунту відіграє вирішальну роль в питанні свинцевої безпеки чаю.

Чому свинець небезпечний?

Свинець повсюдно зустрічається в природі в складі руд, легко обробляється, тому людство його використовує давно. Ще в Давньому Римі з нього робили водопровідні труби, а всього пару десятків років назад – додатки до бензину, інтер’єрні фарби, фарби для посуду. Він продовжує використовуватися у виробництві акумуляторів, військовій промисловості, під час випуску отруйних речовин для землеробства. Але при цьому свинець вкрай негативно впливає на людське здоров’я. Він здатний накопичуватися в м’язах й кістках, викликаючи їхні незворотні дегенеративні порушення, впливати на роботу нервової системи та мозку.

Чи може чай стати причиною отруєння свинцем?

Сліди свинцю присутні в людському тілі та у навколишньому середовищі. Ще 50 років тому геохімік Клер Патерсон виявив, що високотоксичний свинець можна знайти в будь-якій точці планети. І назвав основні джерела зараження свинцем: деякі продукти харчування, тетраетилсвинець (додаток для бензину), водопровідні труби, припій, фарби, глазурі для посуду. Навіть попри відмову деяких країн від етилованого бензину, небезпечних фарб, введення контролю якості поживних продуктів ви все одно будете піддаватися впливу свинцю, й матча в кількості 1-2 г на день ніколи не буде основним його джерелом.

Зараз саме час згадати, що молекули свинцю більше від пор листя. Вони не можуть проникнути всередину листа з поверхні, тому й під час екстракції лише невелика кількість свинцю з зеленого чаю потрапляє в настій. Й ще менша, якщо заварювати його в спеціальних пакетах. І проблема свинцю в чаї не стоїть так гостро для листових сортів.

Питання безпеки матча

Оскільки для приготування матча листя зеленого чаю перетирають на порошок і споживаються всередину в повному обсязі, логічно припустити, що разом з листям ви можете отримати всю кількість накопиченого в них свинцю.
Вміст свинцю в листі зеленого чаю безпосередньо залежить від того, де він виріс, як оброблявся, в яких умовах виготовлений. Хоча Японія і асоціюється з матча найбільше, основним його виробником залишається Китай. Сьогодні Японія виробляє 10% загальносвітового обсягу зеленого чаю (і матча в тому числі), та лише 1% його йде на експорт. Оскільки основу нашого асортименту становить саме матча з Японії, логічно говорити про безпеку японського продукту.

Більшість японських чайних плантацій знаходиться на гірських плато далеко від великих міст, небезпечних виробництв, доріг з інтенсивним рухом – основних джерел зараження свинцем. Щоб мати можливість продавати чай в Японії (а тим більше експортувати його), виробники зобов’язані дотримуватися стандартів якості (або міжнародних ISO, або північноамериканських GMP). Ці стандарти чітко регулюють вміст певних речовин в матча, в тому числі й свинцю. Щоб відповідати вимогам стандартів, фермери практично не використовують інсектицидів, пестицидів, гербіцидів. Також Японія давно відмовилася від етилованого бензину.

Ймовірно, багатьом з вас здається, що в сучасній Японії матча роблять так само, як і 100-200 років тому. Хоч технологія практично не зазнала змін, умови стали іншими: співробітники та відвідувачі фабрик зобов’язані проходити «повітряний душ», надягати спеціальне взуття, халати, закривати волосся сіткою. Ці заходи, в тому числі, покликані скоротити потрапляння молекул до складу порошку з навколишнього простору.

Перевірка матча

Принаймні два дослідження матча доводять безпеку напою з точки зору вмісту свинцю. Перше дослідження було проведено в Японії. Вивчалися 139 зразків зеленого чаю, виготовленого в Японії, (в тому числі матча з різних префектур). Всі зразки були визнані безпечними, вміст свинцю в них був або нульовим, або не перевищував безпечний рівень.

Також нещодавно з ініціативи ConsumerLab (США) було проведено тестування, в ході якого 30 зразків зеленого чаю перевіряли на наявність слідів свинцю. З них 6 – зразки популярних в США брендів маття. У результатах дослідження говориться, що перевірений порошковий чай не містив домішок свинцю та інших важких металів, залишків пестицидів. Важливо відзначити, що серед відібраних зразків був тільки японський матча церемоніальної та преміальної якості.

Вердикт

Намагаючись відповісти на питання про безпеку споживання матча, журнал «TIME» цитує доктора Купермана, президента ConsumerLab.com. Доктор говорить про те, що не вірить, ніби вплив свинцю входить в число ризиків для матча, який сьогодні продається в США. Його можна пити, не турбуючись.

Чай з Японії, що експортується до США та України, не має принципових відмінностей. Він входить в той невеликий відсоток, який Японія поставляє на зовнішній ринок. Виробляється в приблизно рівних умовах – всі чайні плантації країни є найбільш ретельно керованими сільськогосподарськими зонами світу. Тут не зустріти явища, коли одні поля вирощуються в жорсткій відповідності з органічними стандартами, а інші бездумно поливаються сумішшю з пестицидів, гербіцидів та інсектицидів. До того ж, ми співпрацюємо тільки з перевіреними постачальниками матча, які надають документи, що підтверджують походження та безпеку чаю.

P.S. Якщо ж вас настільки лякає можлива наявність свинцю в матча, радимо замінити зелений матчу на рожеву або блакитну матча – в них свинцю немає зовсім.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.