Що таке заварювання Гунфу Ча? У провінції Фуцзянь з XV століття склалася особлива традиція заварювання улунів. Місцеві жителі користуються маленькими чашечками, в які розливається дуже міцний настій з заварника. Трохи пізніше на Тайвані був запропонований вдосконалений варіант такого чаювання – церемонія Гунфу Ча, що буквально означає “Вища майстерність чаювання”.
Проведення церемонії гунфу Ча або заварювання чаю протоками
- Збираємо велику чайну компанію, вибираємо чайного майстра, включаємо приємну музику, запалюємо ароматні паличкиі.
- Ставимо всі інструменти на чайну дошку (чабань).
- Нагріваємо воду, переливаємо в великий термос. Води нам знадобиться багато.
- Висипаємо суху заварку в чахе за допомогою лопатки і мірної ложечки. Пропонуємо учасникам церемонії познайомитися з ароматом чаю в сухому вигляді.
- Засипаємо чай в попередньо нагрітий окропом чайник. Для кулястих улунов (Те Гуаньінь, Молочний улун) – до третини обсягу, для поздовжньо скручених (Да Хун Пао) – на повний обсяг.
- Заливаємо чайник окропом. Через 20 секунд перший настій розливаємо по всій посуді – щоб зігріти її. Спочатку наливаємо воду у веньсянбей (високі чашечки) і накриваємо їх піалами – піньмінбей. Швидко перевертаємо так, щоб вони помінялися місцями: широкі чашечки внизу, вузькі чашечки нагорі. Першу заварку не п’ємо, а виливаємо прямо на чайник для заварювання.
- Процедуру повторюємо, тільки настоюємо чай трохи довше, але не більше хвилини. Готовий напій п’ємо не відразу. Спочатку вдихаємо аромат з веньсянбей, а потім тільки робимо перший ковток з піньмінбей.
- І так повторюємо стільки заварок, поки настій не стане зовсім безбарвним.
Традиційні інструменти для Гунфу Ча
- Чабань:
Спеціальна чайна дошка, всередині якої розташований піддон, в який стікає вода. - Ча цзюй (чайні інструменти):
Цзя цзи – дерев’яні щипці для піал (ніхто не торкається рукою піали, крім безпосередньо того хто з неї п’є);
Ча чи – лопаточка, за допомогою якої майстер пересипає сухий чай з чахе в чайник для заварювання;
Ча сяньлі – воронка для засипання чаю в чайник для заварювання;
Ча цан – посуд для спитого чаю;
Ча мао бі – пензлик для догляду за заварювальним чайником;
Ча цзянь – голка для прочищення носика чайника;
Ча бу – сито, чайний рушник. - Чахе:
Буквально “чайна коробочка” – спеціальний посуд для знайомства з сухою чайною заваркою. Її передають по колу, кожен учасник Гунфу Ча знайомиться із зовнішнім виглядом і ароматом сухого чайного листа. - Чайна пара:
Веньсянбей – висока чашка, з якої вдихають аромат;
Піньмінбей – широка піала, з якої чай п’ють. - Чахай:
Дослівно: “море чаю”, це ємність, в яку переливають чай з чайника для заварювання, перед тим як він буде розлитий по піалах піньмінбей (також для цього можна використовувати гайвань). Основна причина її використання – щоб у всіх учасників церемонії чай був заварений в однаковій мірі. Друга назва Чахай – “чаша справедливості”. - Заварювальний чайник;
- Термос з гарячою водою.