Чайная церемония Гунфу Ча. Инструменты для гунфу ча

Церемонія Гунфу Ча

Що таке заварювання Гунфу Ча? У провінції Фуцзянь з XV століття склалася особлива традиція заварювання улунів. Місцеві жителі користуються маленькими чашечками, в які розливається дуже міцний настій з заварника. Трохи пізніше на Тайвані був запропонований вдосконалений варіант такого чаювання – церемонія Гунфу Ча, що буквально означає “Вища майстерність чаювання”.

Проведення церемонії гунфу Ча або заварювання чаю протоками

  1. Збираємо велику чайну компанію, вибираємо чайного майстра, включаємо приємну музику, запалюємо ароматні паличкиі.
  2. Ставимо всі інструменти на чайну дошку (чабань).
  3. Нагріваємо воду, переливаємо в великий термос. Води нам знадобиться багато.
  4. Висипаємо суху заварку в чахе за допомогою лопатки і мірної ложечки. Пропонуємо учасникам церемонії познайомитися з ароматом чаю в сухому вигляді.
  5. Засипаємо чай в попередньо нагрітий окропом чайник. Для кулястих улунов (Те Гуаньінь, Молочний улун) – до третини обсягу, для поздовжньо скручених (Да Хун Пао) – на повний обсяг.
  6. Заливаємо чайник окропом. Через 20 секунд перший настій розливаємо по всій посуді – щоб зігріти її. Спочатку наливаємо воду у веньсянбей (високі чашечки) і накриваємо їх піалами – піньмінбей. Швидко перевертаємо так, щоб вони помінялися місцями: широкі чашечки внизу, вузькі чашечки нагорі. Першу заварку не п’ємо, а виливаємо прямо на чайник для заварювання.
  7. Процедуру повторюємо, тільки настоюємо чай трохи довше, але не більше хвилини. Готовий напій п’ємо не відразу. Спочатку вдихаємо аромат з веньсянбей, а потім тільки робимо перший ковток з піньмінбей.
  8. І так повторюємо стільки заварок, поки настій не стане зовсім безбарвним.

Традиційні інструменти для Гунфу Ча

  • Чабань:
    Спеціальна чайна дошка, всередині якої розташований піддон, в який стікає вода.
  • Ча цзюй (чайні інструменти):
    Цзя цзи – дерев’яні щипці для піал (ніхто не торкається рукою піали, крім безпосередньо того хто з неї п’є);
    Ча чи – лопаточка, за допомогою якої майстер пересипає сухий чай з чахе в чайник для заварювання;
    Ча сяньлі – воронка для засипання чаю в чайник для заварювання;
    Ча цан – посуд для спитого чаю;
    Ча мао бі – пензлик для догляду за заварювальним чайником;
    Ча цзянь – голка для прочищення носика чайника;
    Ча бу – сито, чайний рушник.
  • Чахе:
    Буквально “чайна коробочка” – спеціальний посуд для знайомства з сухою чайною заваркою. Її передають по колу, кожен учасник Гунфу Ча знайомиться із зовнішнім виглядом і ароматом сухого чайного листа.
  • Чайна пара:
    Веньсянбей – висока чашка, з якої вдихають аромат;
    Піньмінбей – широка піала, з якої чай п’ють.
  • Чахай:
    Дослівно: “море чаю”, це ємність, в яку переливають чай з чайника для заварювання, перед тим як він буде розлитий по піалах піньмінбей (також для цього можна використовувати гайвань). Основна причина її використання – щоб у всіх учасників церемонії чай був заварений в однаковій мірі. Друга назва Чахай – “чаша справедливості”.
  • Заварювальний чайник;
  • Термос з гарячою водою.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

X
Заполните форму и отправьте и мы обязательно свяжемся с Вами в кратчайшие сроки.
Укажите, пожалуйста, номер телефона.
Мы свяжемся с вами в ближайшее время!
+38 (999) 999-9999