В чем разница между зеленым чаем и улуном

У чому різниця між зеленим чаєм та улуном

Що улун, що зелений чай — це такі місткі категорії, що включають часом десятки сортів, які можуть разюче відрізнятися між собою. Наприклад, улуни бувають світлими і темними (слабкоферментованими та сильноферментованими). Зелений чай теж не завжди світлий і складається з великого яскравого листя — все залежить від країни виробництва. У Китаї з ними не люблять сильно церемонитися, а в Японії ставляться більш трепетно, обробляють, додають нові компоненти (наприклад, рис). Але оскільки улун — це переважно китайська історія, порівнювати будемо тільки китайські сорти.

Сировина

Весь чай виготовляють з листя рослини Camellia sinensis. Але існують відмінності сортів — зустрічаються і чайні дерева, і низькорослі кущі з маленькими листям, і середнього розміру рослини з великим листям. Свій відбиток накладають і умови зростання. Кущі високогірних плантацій компактні, з дрібними, але соковитими листочками. Рівнинні плантації частіше наповнені більш розлогими рослинами з довгим сухуватим листям.

Зелений чай зазвичай роблять з листя другого типу. Улуни ж відрізняються: для світлих улунів частіше за все використовують сировину високогірних плантацій, оскільки листя скручують в тугі «перлини». Для темних улунів характерне поздовжнє скручування листів в процесі виробництва — таке можна виконати тільки з дуже великим листям.

Спосіб виробництва

Зелений чай. Його популярність серед китайських фермерів обумовлюється ще й легкістю технології виробництва. Листя, а іноді й листя з черешками, відразу після збору обсмажують у величезних котлах 2-3 хвилини й відправляють сушитися. Тобто, лист залишається цілим.

Улуни. В цілому, технологія складніша за описану вище, але деталі залежать від ступеня ферментації. Готують листя завжди однаково: розкладають на 5-7 годин під відкритим небом, а після ховають на добу в прохолодне місце. Іноді листя проводить цей час на самоті, а інколи є людина, яка час від часу легко ворушить майбутній чай для більш рівномірної ферментації. Через добу листя швидко, не більше 5 хвилин, обсмажують в спеціальних печах або центрифугах. Після його мнуть — частіше вручну, скручуючи в якусь подобу перлин. Але іноді й механічно — в установках, що не рвуть листя, але пускають сік й запускають процеси окислення. В кінці сировину сушать, щоб прибрати максимум вологи.

На цьому етапі улун вже готовий. Але, щоб отримати темні улуни, його після ще декілька днів млоять над деревним вугіллям. Регулюючи час і температуру томління, породи деревини отримують темні улуни різних сортів.

Смак і аромат

Зелений чай. Бережна «малоінвазивна» технологія виробництва дозволяє мінімізувати природну терпкість чайного листа, вивівши на перший план сінові, трав’яні й квіткові ноти з деякою солодкістю. Смак та аромат легкі, слабо виражені, але досить багаті.

Улуни. Через сильний ступінь окислення природний смак чайного листя істотно спотворюється. В улунах, особливо світлих, мало вчувається терпкість. Часто чай набуває нових відтінків смаку та аромату тільки в результаті технології обробки без використання ароматизаторів. Наприклад, Те Гуань Інь буквально пахне бузком, а смак має злегка карамельний. Темні улуни й зовсім мають мало спільного з зеленими побратимами — міцні, бадьорі, насичені, вони так сильно вбирають аромати дерева, що ті повністю витісняють квіткові відтінки та прянощі.

Різниця виявляється навіть в корисних властивостях напоїв. Зелений чай багатий хлорофілом, а, отже, антиоксидантами — стимулює імунітет, нейтралізує вільні радикали, стримує окиснювальні процеси в клітинах. Більш тривала температурна обробка й окислення призводять до того, що в улунах на перший план виходять дубильні речовини — як природні антисептики, вони загоюють ясна і будь-які ранки в ротовій порожнині, дезінфікують її; потрапляючи до травного тракту, діють так само, усуваючи проблеми зі слизовою шлунка, підтримуючи мікробіоту кишківника.
Але є в зеленого чаю і улунів дещо спільне — обидві ці чайні категорії гідні найпильнішої уваги!

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.