От чего зависит качество чая

Від чого залежить якість чаю

На смак, колір та аромат напою впливають десятки чинників, тому не можна сказати однозначно, від чого залежить якість чаю. При цьому саме поняття якості досить суб’єктивне, тому що якісним ми схильні називати той чай, який подобається найбільше, викликає певні смакові відчуття.

Якщо спробувати дати максимально об’єктивне обгрунтування якості, варто враховувати весь процес виробництва напою – від догляду за кущами до обробки сировини.

1. Різновид чайного куща

Офіційній ботаніці відомо не менше двохсот видів кущів під назвою Камелія. Але лише один її різновид може використовуватися в процесі виробництва чаю – це Камелія китайська або Camelia sinensis. Цікаво, що Камелія китайська – це три підвиди рослин, серед яких є, власне, китайська, ассамська та камбоджійська. Всі вони можуть використовуватися у виробництві. Але рецептура виготовлення деяких сортів вимагає використання листя тільки одного конкретного підвиду – використання сировини іншого типу призведе до зміни смаку й запаху напою, отже, до погіршення якості.

2. Культивар

Термін «культивар» використовується для позначення рослин, які зазнали схрещування або природної мутації. Сучасний чайний кущ – це також культивар, що пройшов не одну природну адаптацію й схрещування. Хоча схрещування і проводиться з метою поліпшення якостей рослин, але в ряді випадків важливо максимально точно слідувати традиціям. Саме тому так цінуються старі кущі в горах Уїшань або старі пуерні дерева – для багатьох сортів використання сировини зі старих чайних кущів стає мірилом якості.

3. Умови зростання

Вперше взаємозв’язок між місцевістю й розвитком рослин відстежили французькі винороби та назвали його терруаром. Поняття терруару може бути застосовано і до чайної індустрії, хоча, підозрюємо, що китайці називають його по-іншому. На якість чаю впливають найрізноманітніші характеристики місцевості: рельєфність, вологість, кількість опадів, близькість водойм, лісових масивів або садів, інсоляція, флора та фауна. Й, звичайно ж, мінеральний склад ґрунту – чим багатший грунт, чим різноманітніший його склад, тим ширші, цікавіші смакові якості чаю. Щоб отримувати напій з глибоким смаком, чайні кущі повинні рости не на збіднених землях, а на родючих ґрунтах.

4. Догляд за плантаціями

Те, яким саме чином доглядають за чайними плантаціями, найбезпосереднішим чином впливає на якість чаю. Якщо їх систематично поливають, для боротьби зі шкідниками не використовують інсектициди, а бур’яни прибирають вручну, не обприскуючи рослини гербіцидами, чай може претендувати на звання органічного. Й навпаки – неконтрольовані хімічні обприскування, близькість плантацій до жвавих транспортних шляхів, відсутність нормального поливу погано позначаються на стані рослин й призводять до зниження корисних властивостей.

5. Технологія збору сировини

У більшості випадків технологія виробництва чаю передбачає використання чайних бруньок та наймолодшого листя – в них найбільше поживних речовин й ефірних масел, які формують аромат напою. Їх важливо правильно зібрати: обережно, не мнучи. І в певний час – коли достатньо сонця та вологи, але обов’язково до світанку, поки концентрація корисних речовин максимальна. Дотримання перерахованих моментів – неодмінна умова якісного напою.

6. Обробка сировини

В процесі виготовлення чаю можна й примножити його якість, й звести нанівець неправильною обробкою. Обережне поводження з листом, ферментація за певної температури й до певного стану листа, відсутність перегріву – це лише частина моментів, яких потрібно дотримуватися технологу в процесі приготування чаю, щоб одержати високу та очікувану якість.

Останнє, від чого залежить якість чаю будь-якого сорту – хоч улуна, хоч матча – свіжість й правильність зберігання: чим свіжіший чай, тим він смачніший та ароматніший, тим вищий градус його корисності, тому варто віддавати перевагу чаю останнього збору й дотримуватися правил його зберігання.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.