Различия Шен и Шу Пуэр

Відмінності Шен і Шу Пуер

Шен і Шу пуери – сімейство традиційних китайських постферментованих чаїв, що налічує понад 120 видів. Шен Пуер почали виробляти в XIII столітті, а Шу Пуер зовсім молодий, йому ще не виповнилося і 50 років.

Є моменти, в яких обидва види Пуер мають багато спільного:

  1. вони вирощуються в провінції Юннань з листя одних і тих же чайних дерев;
  2. найчастіше виготовляються одними і тими ж чайними майстрами;
  3. 80% готових пуерів мають форму спресованих круглих млинців вагою 400 або 357 грамів.

Головні відмінності в технології виготовлення: Шен – сирий або зелений Пуер, а Шу – готовий або зрілий. Пуер – незвичайний чай. Купити можна тільки один вид, а приготувати за різними рецептами і відкрити для себе незвичайну багатогранність простого напою.

Корисні властивості чаю Пуер

Всі види чаю Пуер володіють цілющими властивостями:

  • покращують метаболізм;
  • знижують рівень цукру в крові;
  • допомагають зберегти молодість шкіри;
  • відновлюють і очищають печінку;
  • зміцнюють імунітет;
  • усувають запори;
  • стимулюють травлення;
  • виводять важкі метали, отрути і токсини з організму.

Виготовлення, смак і аромат Шен Пуер

Шен пуер виготовляються за такою методикою: сировину спершу зав’ялюють на сонці, даючи випаруватися непотрібній волозі. Потім скручують в спіраль, щоб почати процес виділення клітинного соку (ферментації), яка може досягати декількох років. Після цього чайну масу підсушують і пресують. Нагадує звичайний зелений чай. Але! Тут і полягає секрет Шен Пуер – після закінчення ферментації змінює аромат чайного листя і смак готового напою.

Правильний Шен пуер дає ніжний світло-жовтий настій з гармонійним фруктовим ароматом. Смак зеленого пуеру – молодий, завзятий, легкий. Йому притаманна кислинка і свіжість післясмаку. Головне при заварюванні – не перетримати заварку, тому що напій буде невблаганно гірчити.

Виготовлення, смак і аромат Шу пуер

Шу пуер також проходить всі перераховані вище етапи виготовлення, але, до цього додається процес обробки листя вологим теплим паром. Чайну сировину накопичують в великі купи, всередину яких надходить пара під тиском. Вона зігріває і зволожує масу протягом декількох місяців. Таким чином листя постійно окислюються. Коли процес доходить до кінця, чай сушать в печах і пресують.

Дана технологія виготовлення забезпечує яскравий насичений колір і міцний смак готового настою. Вона з’явилася відносно недавно – в 70-х роках минулого століття. Виникнення подібної методики обумовлюється великим попитом на Шу пуер. Але, вона ніяк не робить його гірше. Форми пресованого Пуер можуть бути самі різні – млинець, квадрат, таблетка, прямокутник, гніздо, гриб. Також Шу Пуер представлений в розсипному вигляді.

Правильний Шу Пуер відрізняється густими червоно-коричневими відтінками завареного настою з глибоким обволікуючим смаком з деревними і сухофруктовими нотами післясмаку. Аромат димний, земельний, пряний. Шу пуер – чай ​​з “чоловічим” характером.

Вгору^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

X
Заполните форму и отправьте и мы обязательно свяжемся с Вами в кратчайшие сроки.
Укажите, пожалуйста, номер телефона.
Мы свяжемся с вами в ближайшее время!
+38 (999) 999-9999