Шен і Шу пуери – сімейство традиційних китайських постферментованих чаїв, що налічує понад 120 видів. Шен Пуер почали виробляти в XIII столітті, а Шу Пуер зовсім молодий, йому ще не виповнилося і 50 років.
Є моменти, в яких обидва види Пуер мають багато спільного:
- вони вирощуються в провінції Юннань з листя одних і тих же чайних дерев;
- найчастіше виготовляються одними і тими ж чайними майстрами;
- 80% готових пуерів мають форму спресованих круглих млинців вагою 400 або 357 грамів.
Головні відмінності в технології виготовлення: Шен – сирий або зелений Пуер, а Шу – готовий або зрілий. Пуер – незвичайний чай. Купити можна тільки один вид, а приготувати за різними рецептами і відкрити для себе незвичайну багатогранність простого напою.
Корисні властивості чаю Пуер
Всі види чаю Пуер володіють цілющими властивостями:
- покращують метаболізм;
- знижують рівень цукру в крові;
- допомагають зберегти молодість шкіри;
- відновлюють і очищають печінку;
- зміцнюють імунітет;
- усувають запори;
- стимулюють травлення;
- виводять важкі метали, отрути і токсини з організму.
Виготовлення, смак і аромат Шен Пуер
Шен пуер виготовляються за такою методикою: сировину спершу зав’ялюють на сонці, даючи випаруватися непотрібній волозі. Потім скручують в спіраль, щоб почати процес виділення клітинного соку (ферментації), яка може досягати декількох років. Після цього чайну масу підсушують і пресують. Нагадує звичайний зелений чай. Але! Тут і полягає секрет Шен Пуер – після закінчення ферментації змінює аромат чайного листя і смак готового напою.
Правильний Шен пуер дає ніжний світло-жовтий настій з гармонійним фруктовим ароматом. Смак зеленого пуеру – молодий, завзятий, легкий. Йому притаманна кислинка і свіжість післясмаку. Головне при заварюванні – не перетримати заварку, тому що напій буде невблаганно гірчити.
Виготовлення, смак і аромат Шу пуер
Шу пуер також проходить всі перераховані вище етапи виготовлення, але, до цього додається процес обробки листя вологим теплим паром. Чайну сировину накопичують в великі купи, всередину яких надходить пара під тиском. Вона зігріває і зволожує масу протягом декількох місяців. Таким чином листя постійно окислюються. Коли процес доходить до кінця, чай сушать в печах і пресують.
Дана технологія виготовлення забезпечує яскравий насичений колір і міцний смак готового настою. Вона з’явилася відносно недавно – в 70-х роках минулого століття. Виникнення подібної методики обумовлюється великим попитом на Шу пуер. Але, вона ніяк не робить його гірше. Форми пресованого Пуер можуть бути самі різні – млинець, квадрат, таблетка, прямокутник, гніздо, гриб. Також Шу Пуер представлений в розсипному вигляді.
Правильний Шу Пуер відрізняється густими червоно-коричневими відтінками завареного настою з глибоким обволікуючим смаком з деревними і сухофруктовими нотами післясмаку. Аромат димний, земельний, пряний. Шу пуер – чай з “чоловічим” характером.
Купити чай Пуер для здоров'я
Шу пуер “Лао Ча Тоу”
Грудковий шу пуер Лао Ча Тоу “Старі Чайні Голови” з м’яким смаком, нотами горіхів, сухого дерева і фініків. Класична м’якість витриманого пуеру, нафтова тягучість настою і соковитий глибокий післясмак.
Шу пуер №2007
Розсипний шу пуер №2007 з сильним і глибоким смаком обсмажених горіхів і в’яленого чорносливу. Відмінно допомагає схудненню, прискорює процеси перетравлення їжі і розщеплює жири.
Шу пуер “Золоті Бруньки”
Елітний розсипний шу пуер “Золоті Бруньки” з добірних верхівок чайних листів. Горіхові ноти з солодкуватим присмаком в’яленого чорносливу. Потужний і збадьорюючий пуер з енергією Ча Ци на кожен день.
Шу пуер №2001
Розсипний шу пуер №2001 з глибокими, шоколадними нотами в смаку, терпким солодким присмаком і деревно-ягідним ароматом. Сприяє схудненню, виводить токсини і позбавляє від шлаків.
Шен пуер 2013р. Золотий медаліст
Солодкуватий аромат меду і сухофруктів, приємна терпкість, відсутність гіркоти – це Шен пуер, який отримав Золоту медаль у виставці 2013 в Нанцзіні. Витончений і особливий, він витримує велику кількість проток. Спресований у 357 г млинець.
Шу Пуер Сінь Ї 2019 р. Гунтін. Лімітована серія до 70-ти річчя КНР
Лімітований Шу Пуер Сінь Ї. Гунтін, випущений до 70-ти річчя КНР, 2019 року виготовлення. Смак м’який, присутні земляні і деревні ноти. Дуже збалансований і п’янкий пуер, який подарує вам приємний і глибокий чайний стан. Витримує 5-7 проток. Спресований у 357-грамовий млинець.
Білі пуерні бруньки “Я Бао”
“Я Бао” пуерні бруньки – китайський елітний білий чай з м’яким багатогранним фруктово-квітковим смаком і ароматом, нотами трав, солодкуватий і з легкою кислинкою. Витончений, ні на що не схожий чай. Для будь-якого часу доби. Також дуже смачний в приготуванні методом варки. Сподобається поціновувачам білих чаїв.