Полезные свойства чая

Властивості чаю

Чай – третій за популярністю напій у світі після чистої води і кави. Здавалося б, що може бути банальніше чаю. Ми п’ємо його, коли холодно і жарко, коли сумно і радісно, ​​щоб підбадьоритися або розслабитися. Але ми рідко п’ємо чай для здоров’я. Вчені займаються дослідженнями властивостей чаю більше 200 років. В останні десятиліття, зі збільшенням наукового потенціалу, з’являються можливості все глибше вивчати хімічний склад чайного листя. Результатом стають нові підтвердження корисних властивостей чаю для довголіття і відмінного самопочуття.

Хімічний склад чаю

У чаї є більш 300 речовин і з’єднань, склад яких залежить від сорту чаю і виду заварювання:

  • мінерали (калій, фтор, фосфор, залізо);
  • вітаміни (РР);
  • органічні кислоти;
  • амінокислоти;
  • алкалоїди (теїн, теофілін і теобромін);
  • ефірні масла;
  • дубильні речовини (поліфеноли, танін, катехіни);
  • біологічні пігменти.

Корисна інформація про можливу небезпеку чайного кофеїну (теїну)

Англійці, відомі чаемани, вживають в середньому 0,3 грама кофеїну чаю на добу – це дуже мало. У країнах СНД, де чай менш популярний, людина в середньому споживає менше 0,01 г кофеїну чаю на добу. При цьому безпечна стимулююча доза кофеїну більше в 30-40 разів. Тож не варто боятися стати залежним від чайного кофеїну, це відбувається дуже рідко. І скоріше говорить про індивідуальну чутливість організму, ніж про масовий характер.

Корисні властивості чаю

Чай – біологічно активний продукт з чудовими цілющими властивостями.

  1. Тонізує, заряджає організм бадьорістю, хорошим настроєм і позитивною енергією.
  2. Допомагає при загальному занепаді сил і слабкості, збільшуючи розумову і фізичну працездатність.
  3. Знижує рівень кортизолу в крові (гормону стресу), зменшує відновний період післястресової адаптації.
  4. Допомагає при алкогольному отруєнні, вбиває бактерії і гнильні мікроорганізми, виводить токсини і отрути.
  5. Корисний для зубів, ефективно запобігає карієсу, так як містить фтор.
  6. Знищує хвороботворну мікрофлору, і тому лікує кишкові інфекції, а також стоматити і ангіни.
  7. Стимулює обмін речовин, нормалізує метаболізм, сприяє переробці відкладених жирів.
  8. Збільшує рухливість суглобів і стимулює центральну нервову систему.
  9. Виводить вільні радикали, сприяє довголіттю і уповільнює процес старіння клітин. Чайне листя дає ефект омолодження в 18 разів перевищуючий подібний вплив вітаміну Е.
  10. Чай знижує ймовірність гіпертонії, склерозу і мозкових тромбів, завдяки пригніченню утворення жирових нашарувань і холестерину на внутрішній поверхні кровоносних судин. Доведено, що п’ять чашок зеленого чаю в день знижують ризик інфаркту на 26%.
  11. Гарячий чай має охолоджуючий вплив: через кілька хвилин після чашки чаю, температура шкіри опускається на 1-2°С, приносячи відчуття прохолоди і свіжості.
  12. Запобігає діабету, підвищує чутливість до інсуліну і толерантність до глюкози.

Чай продовжує життя і наповнює його позитивом!

Вверх^

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

X
Заполните форму и отправьте и мы обязательно свяжемся с Вами в кратчайшие сроки.
Мы свяжемся с вами в ближайшее время!
+38 (999) 999-9999