Чай – третій за популярністю напій у світі після чистої води і кави. Здавалося б, що може бути банальніше чаю. Ми п’ємо його, коли холодно і жарко, коли сумно і радісно, щоб підбадьоритися або розслабитися. Але ми рідко п’ємо чай для здоров’я. Вчені займаються дослідженнями властивостей чаю більше 200 років. В останні десятиліття, зі збільшенням наукового потенціалу, з’являються можливості все глибше вивчати хімічний склад чайного листя. Результатом стають нові підтвердження корисних властивостей чаю для довголіття і відмінного самопочуття.
Корисні властивості чаю
Чай – біологічно активний продукт з чудовими цілющими властивостями.
- Тонізує, заряджає організм бадьорістю і хорошим настроєм.
- Допомагає при загальному занепаді сил і слабкості, збільшуючи розумову і фізичну працездатність.
- Знижує рівень кортизолу в крові (гормону стресу), зменшує відновний період післястресової адаптації.
- Допомагає при алкогольному отруєнні, вбиває бактерії і гнильні мікроорганізми, виводить токсини і отрути.
- Корисний для зубів, ефективно запобігає карієсу, так як містить фтор.
- Знищує хвороботворну мікрофлору, і тому лікує кишкові інфекції, а також стоматити і ангіни.
- Стимулює обмін речовин, нормалізує метаболізм, сприяє переробці відкладених жирів.
- Збільшує рухливість суглобів і стимулює центральну нервову систему.
- Виводить вільні радикали, сприяє довголіттю і уповільнює процес старіння клітин. Чайне листя дає ефект омолодження в 18 разів перевищуючий подібний вплив вітаміну Е.
- Чай знижує ймовірність гіпертонії, склерозу і мозкових тромбів, завдяки пригніченню утворення жирових нашарувань і холестерину на внутрішній поверхні кровоносних судин. Доведено, що п’ять чашок зеленого чаю в день знижують ризик інфаркту на 26%.
- Гарячий чай має охолоджуючий вплив: через кілька хвилин після чашки чаю, температура шкіри опускається на 1-2°С, приносячи відчуття прохолоди і свіжості.
- Запобігає діабету, підвищує чутливість до інсуліну і толерантність до глюкози.
- Чай продовжує життя і наповнює його позитивом!
Хімічний склад чаю
У чаї є більш 300 речовин і з’єднань, склад яких залежить від сорту чаю і виду заварювання:
- мінерали (калій, фтор, фосфор, залізо);
- вітаміни (РР);
- органічні кислоти;
- амінокислоти;
- алкалоїди (теїн, теофілін і теобромін);
- ефірні масла;
- дубильні речовини (поліфеноли, танін, катехіни);
- біологічні пігменти.
Корисна інформація про можливу небезпеку чайного кофеїну (теїну)
Англійці, відомі чаемани, вживають в середньому 0,3 грама кофеїну чаю на добу – це дуже мало. У країнах СНД, де чай менш популярний, людина в середньому споживає менше 0,01 г кофеїну чаю на добу. При цьому безпечна стимулююча доза кофеїну більше в 30-40 разів. Тож не варто боятися стати залежним від чайного кофеїну, це відбувається дуже рідко. І скоріше говорить про індивідуальну чутливість організму, ніж про масовий характер.