Чай – третій за популярністю напій у світі після чистої води і кави. Здавалося б, що може бути банальніше чаю. Ми п’ємо його, коли холодно і жарко, коли сумно і радісно, щоб підбадьоритися або розслабитися. Але ми рідко п’ємо чай для здоров’я. Вчені займаються дослідженнями властивостей чаю більше 200 років. В останні десятиліття, зі збільшенням наукового потенціалу, з’являються можливості все глибше вивчати хімічний склад чайного листя. Результатом стають нові підтвердження корисних властивостей чаю для довголіття і відмінного самопочуття.
Корисні властивості чаю
Чай – біологічно активний продукт з чудовими цілющими властивостями.
- Тонізує, заряджає організм бадьорістю і хорошим настроєм.
- Допомагає при загальному занепаді сил і слабкості, збільшуючи розумову і фізичну працездатність.
- Знижує рівень кортизолу в крові (гормону стресу), зменшує відновний період післястресової адаптації.
- Допомагає при алкогольному отруєнні, вбиває бактерії і гнильні мікроорганізми, виводить токсини і отрути.
- Корисний для зубів, ефективно запобігає карієсу, так як містить фтор.
- Знищує хвороботворну мікрофлору, і тому лікує кишкові інфекції, а також стоматити і ангіни.
- Стимулює обмін речовин, нормалізує метаболізм, сприяє переробці відкладених жирів.
- Збільшує рухливість суглобів і стимулює центральну нервову систему.
- Виводить вільні радикали, сприяє довголіттю і уповільнює процес старіння клітин. Чайне листя дає ефект омолодження в 18 разів перевищуючий подібний вплив вітаміну Е.
- Чай знижує ймовірність гіпертонії, склерозу і мозкових тромбів, завдяки пригніченню утворення жирових нашарувань і холестерину на внутрішній поверхні кровоносних судин. Доведено, що п’ять чашок зеленого чаю в день знижують ризик інфаркту на 26%.
- Гарячий чай має охолоджуючий вплив: через кілька хвилин після чашки чаю, температура шкіри опускається на 1-2°С, приносячи відчуття прохолоди і свіжості.
- Запобігає діабету, підвищує чутливість до інсуліну і толерантність до глюкози.
- Чай продовжує життя і наповнює його позитивом!
Хімічний склад чаю
У чаї є більш 300 речовин і з’єднань, склад яких залежить від сорту чаю і виду заварювання:
- мінерали (калій, фтор, фосфор, залізо);
- вітаміни (РР);
- органічні кислоти;
- амінокислоти;
- алкалоїди (теїн, теофілін і теобромін);
- ефірні масла;
- дубильні речовини (поліфеноли, танін, катехіни);
- біологічні пігменти.
Корисна інформація про можливу небезпеку чайного кофеїну (теїну)
Англійці, відомі чаемани, вживають в середньому 0,3 грама кофеїну чаю на добу – це дуже мало. У країнах СНД, де чай менш популярний, людина в середньому споживає менше 0,01 г кофеїну чаю на добу. При цьому безпечна стимулююча доза кофеїну більше в 30-40 разів. Тож не варто боятися стати залежним від чайного кофеїну, це відбувається дуже рідко. І скоріше говорить про індивідуальну чутливість організму, ніж про масовий характер.
Купити чай для здоров'я
Шен пуер 2013р. Золотий медаліст
Солодкуватий аромат меду і сухофруктів, приємна терпкість, відсутність гіркоти – це Шен пуер, який отримав Золоту медаль у виставці 2013 в Нанцзіні. Витончений і особливий, він витримує велику кількість проток. Спресований у 357 г млинець.
Те Гуань Інь Ван
Елітний зелений улун з міцних чайних листочків, які проходять процедуру тривалого томління і скручування. М’який смак і тонкий медово-орхідеєвий аромат. Очищає кров і лімфу, освіжає і тонізує.
Альпійська лука
Знаменитий натуральний чай Альпійська лука на основі трав. Склад: ромашка, лимонна трава, шипшина, каркаде, цедра апельсина. Має освіжаючий смак та ніжний квітковий смак. Не містить кофеїну, підходить для чаювання у будь-який час доби. Насичує вітаміном С, допомагає процесам травлення.
Бай Му Дань
Елітний китайський білий чай з ніжним фруктовим смаком. Свіжий спокійний аромат і м’який, солодкуватий присмак. Розслабляючий і гармонізуючий напій для будь-якого часу доби.
Ройбуш червоний Роаст
Традиційний напій південноафриканських народів. Не містить кофеїну. На смак – як вишневий компот, до якого додали трохи обліпихи. Аромат пряний, м’який.
Квіти чайної троянди
Квіти чайної троянди з м’яким квітковим смаком і солодким ароматом. Зміцнюють імунітет, очищають, допомагають при набряках. Можна пити в чистому вигляді або використовувати як добавку до чаю.
Гречаний чай Ку Цяо світлий
Гречаний чай Ку Цяо світлий із зерен молодої “молочної” гречки. Пряний м’який смак з нотами повітряної кукурудзи та спецій. Очищає від токсинів, не містить кофеїну. Підходить для будь-якого часу доби.
Молочний улун Еліт
Вишуканий зелений чай улун. Ніжний солодкуватий смак топленого молока і делікатний шлейф тягучої вершкової карамелі. Розслабляє, заспокоює і гармонізує стан. Для будь-якого часу доби.
Да Хун Пао Імператор
Елітний уїшаньскій улун. Густий, повний і пряний аромат обсмажених злаків. Терпкий смак і невелика шоколадна гірчинка післясмаку. Має розслаблюючий ефект Ча Ци (чайне сп’яніння).
Те Гуань Інь Тан Бей
Тегуанінь Тан Бей – відомий південнофудзіянський улун, пропечений на вугіллі. Об’ємний, насичений смак з пряно-фруктовими, квітковими нотами і присмаком випічки зі скоринкою. Піднімає настрій, тонізує і заспокоює.
Шу пуер “Золоті Бруньки”
Елітний розсипний шу пуер “Золоті Бруньки” з добірних верхівок чайних листів. Горіхові ноти з солодкуватим присмаком в’яленого чорносливу. Потужний і збадьорюючий пуер з енергією Ча Ци на кожен день.