Чай – третій за популярністю напій у світі після чистої води і кави. Здавалося б, що може бути банальніше чаю. Ми п’ємо його, коли холодно і жарко, коли сумно і радісно, щоб підбадьоритися або розслабитися. Але ми рідко п’ємо чай для здоров’я. Вчені займаються дослідженнями властивостей чаю більше 200 років. В останні десятиліття, зі збільшенням наукового потенціалу, з’являються можливості все глибше вивчати хімічний склад чайного листя. Результатом стають нові підтвердження корисних властивостей чаю для довголіття і відмінного самопочуття.
Корисні властивості чаю
Чай – біологічно активний продукт з чудовими цілющими властивостями.
- Тонізує, заряджає організм бадьорістю і хорошим настроєм.
- Допомагає при загальному занепаді сил і слабкості, збільшуючи розумову і фізичну працездатність.
- Знижує рівень кортизолу в крові (гормону стресу), зменшує відновний період післястресової адаптації.
- Допомагає при алкогольному отруєнні, вбиває бактерії і гнильні мікроорганізми, виводить токсини і отрути.
- Корисний для зубів, ефективно запобігає карієсу, так як містить фтор.
- Знищує хвороботворну мікрофлору, і тому лікує кишкові інфекції, а також стоматити і ангіни.
- Стимулює обмін речовин, нормалізує метаболізм, сприяє переробці відкладених жирів.
- Збільшує рухливість суглобів і стимулює центральну нервову систему.
- Виводить вільні радикали, сприяє довголіттю і уповільнює процес старіння клітин. Чайне листя дає ефект омолодження в 18 разів перевищуючий подібний вплив вітаміну Е.
- Чай знижує ймовірність гіпертонії, склерозу і мозкових тромбів, завдяки пригніченню утворення жирових нашарувань і холестерину на внутрішній поверхні кровоносних судин. Доведено, що п’ять чашок зеленого чаю в день знижують ризик інфаркту на 26%.
- Гарячий чай має охолоджуючий вплив: через кілька хвилин після чашки чаю, температура шкіри опускається на 1-2°С, приносячи відчуття прохолоди і свіжості.
- Запобігає діабету, підвищує чутливість до інсуліну і толерантність до глюкози.
- Чай продовжує життя і наповнює його позитивом!
Хімічний склад чаю
У чаї є більш 300 речовин і з’єднань, склад яких залежить від сорту чаю і виду заварювання:
- мінерали (калій, фтор, фосфор, залізо);
- вітаміни (РР);
- органічні кислоти;
- амінокислоти;
- алкалоїди (теїн, теофілін і теобромін);
- ефірні масла;
- дубильні речовини (поліфеноли, танін, катехіни);
- біологічні пігменти.
Корисна інформація про можливу небезпеку чайного кофеїну (теїну)
Англійці, відомі чаемани, вживають в середньому 0,3 грама кофеїну чаю на добу – це дуже мало. У країнах СНД, де чай менш популярний, людина в середньому споживає менше 0,01 г кофеїну чаю на добу. При цьому безпечна стимулююча доза кофеїну більше в 30-40 разів. Тож не варто боятися стати залежним від чайного кофеїну, це відбувається дуже рідко. І скоріше говорить про індивідуальну чутливість організму, ніж про масовий характер.
Купити чай для здоров'я
Да Цзинь Я “Золоті бруньки”
Да Цзинь Я – це елітний китайський червоний чай помірної ферментації та дбайливої просушки. Щільний медово-квітковий смак з фруктовими переливами. Має потужний зігріваючий ефект, прояснює зір і розум, відмінно тонізує.
Жасминова перлина
Елітний зелений китайський чай із верхніх листочків з брунькою. При обробці чайне листя скручують вздовж волокон, формуючи акуратну перлинку. Заспокоює розум, тонізує і освіжає.
Шу пуер “Золоті Бруньки”
Елітний розсипний шу пуер “Золоті Бруньки” з добірних верхівок чайних листів. Горіхові ноти з солодкуватим присмаком в’яленого чорносливу. Потужний і збадьорюючий пуер з енергією Ча Ци на кожен день.
Альпійська лука
Знаменитий натуральний чай Альпійська лука на основі трав. Склад: ромашка, лимонна трава, шипшина, каркаде, цедра апельсина. Має освіжаючий смак та ніжний квітковий смак. Не містить кофеїну, підходить для чаювання у будь-який час доби. Насичує вітаміном С, допомагає процесам травлення.
Габа улун органік
Елітний органічний чай Габа улун з о. Тайвань. Маслянистий, медово терпкий, сильний, розслабляючий. Особливий сорт чаю з підвищеним вмістом гамма-аміномасляної кислоти. Підвищує працездатність, наповнює активністю і позитивом.
Біла перлина дракона
Витончений зелений чай у формі дрібних перлин. Звабливий жасминовий аромат. Зелено-золотистий настій. Смак терпкий з ясними фруктовими нотами та кінцевою солодкістю. Чай насичує антиоксидантами, стимулює, гальмує стрес.
Шен пуер 2013р. Золотий медаліст
Солодкуватий аромат меду і сухофруктів, приємна терпкість, відсутність гіркоти – це Шен пуер, який отримав Золоту медаль у виставці 2013 в Нанцзіні. Витончений і особливий, він витримує велику кількість проток. Спресований у 357 г млинець.
Гречаний чай Ку Цяо світлий
Гречаний чай Ку Цяо світлий із зерен молодої “молочної” гречки. Пряний м’який смак з нотами повітряної кукурудзи та спецій. Очищає від токсинів, не містить кофеїну. Підходить для будь-якого часу доби.
Ройбуш зелений П’юр
Традиційний південноафриканський напій у необсмаженому вигляді. Має легкий трав’янистий аромат та ледь солодкий квітково-солодкий смак. Не має тонізувальної дії, можна вживати будь-кому. Багатий на вітамін С, залізо, магній.
Золотий Юннань
Листочок з середини куща з додаванням чайної бруньки. М’який, насичений і міцний смак з глибоким, оксамитовим післясмаком і пряним ароматом стиглих фруктів. Відмінний чай для обіду і ранньої вечері.
Те Гуань Інь Тан Бей
Тегуанінь Тан Бей – відомий південнофудзіянський улун, пропечений на вугіллі. Об’ємний, насичений смак з пряно-фруктовими, квітковими нотами і присмаком випічки зі скоринкою. Піднімає настрій, тонізує і заспокоює.